خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 29 اردیبهشت 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

روزنامه اصلاح طلب: ایران نشان داد که قدرتمند است و توان قدرتمند کردن دیگران را نیز دارد/ موقعیت سازی رادیکال‌ها از دل ستیز با جامعه برای پروژه انتخاباتی

مشرق | سیاسی، برگزیده | سه شنبه، 11 اردیبهشت 1403 - 21:53
اصلاح‌طلبان ساختاری به دنبال «دنبال فشار همه‌جانبه» بوده و بر این باورند که شدت دادن به رادیکالیسم می‌تواند عامل گشایش شود.
اصلاحات،قدرت،ايران،گره،تعريف،حوزه،انتخابات،اصلاح،روزنامه،سيا ...

در این ویژه‌نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت‌های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامه‌های امروز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه در حالی چاپ و منتشر شد که وضعیت موجودی آب در سدهای سه استان صنعتی، تحرکات تازه در قاهره برای برقراری آتش بس در غزه، معطلی ۱۴ ماهه لایحه امنیت شغلی کارگران و انتقاد رئیس قوه قضائیه از صدور برخی احکام در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.
مروری بر تلاش های سیاسی- رسانه ای جریان اصلاحات نشان می دهد که آنان سال ۱۴۰۳ را سالی تعیین کننده به لحاظ بسترسازی برای بازگشت به قدرت جریان اصلاحات در نظر گرفته اند.
بررسی‌ها در این زمینه نشان می دهد هسته سخت اصلاحات با تاکید بر ادامه راهبرد تعریف جبهه اصلاحات مبنی بر جامعه محوری و ایفای نقش سیاسی برای آنچه جامعه مدنی می خوانند، می کوشند تا ضمن تعریف شرایط موجود به عنوان خروجی بیانیه گام دوم انقلاب از سوی دیگر ضمن بازنمایی شرایط و تحریف وضعیت موجود، به نقد دولت و مجلس شورای اسلامی بپردازند.
هسته سخت اصلاحات که به لحاظ گفتمانی برساختاری و گریز ناپذیر بودن مبارزه سیاسی با حاکمیت را در دستورکار خود قرار داده تلاش کرده تا به بهانه های مختلف مدعی ناکارآمدی حکمرانی موجود شده و خود را آلترنایتو شرایط موجود تعریف و تفسیر کند.
در همین زمینه روزنامه شرق طی گزارشی و در چارچوب گفته شده تا این خط تعریف شده و تصویب شده جریان اصلاحات مبنی بر ناکارآمدی حاکمیت یکدست را عملیاتی سازد.
نویسنده این گزارش که از اعضای حزب اتحاد ملت(طیف اصلاح طلبان ساختاری) می باشد مدعی افزوده شدن گره های کور در مدیریت کشور شده و کوشید تا تاکید کند که گره های کور از نگاه آنان در سیاست خارجی شامل عدم احیای برجام و درگیری دوباره ایران در منطقه در حوزه اجتماعی شامل بحث حجاب و پوشش و شکل گیری دوقطبی ها در این حوزه و در حوزه سیاست داخلی اختلافات میان جبهه اصولگرایی می باشد.
روزنامه آرمان‌ امروز نیز مقدمات بازگشت اصلاح‌طلبان به قدرت را به میان کشیده و اسحاق جهانگیری را نامزد مطلوب جناح چپ معرفی کرده و نوشته است:
شاید بتوان به جرات گفت که یکی از تکنوکرات‌ترین شخصیت‌ها در اردوگاه اصلاح‌طلبان است که باتوجه به حضور چندین دوره‌ای در مجلس شواری اسلامی و البته حضور ۸ ساله در راس دولت‌های یازدهم و دوازدهم می‌تواند یکی از گزینه‌ها برای ریاست جمهوری آینده هم باشد.
باتوجه به اینکه او یک سیاستمدار تماما اصلاح‌طلب محسوب می‌شود ولی در واکنش‌های خود نشان داده که مانند برخی از هم جریانی‌ها هیجان‌زده نیست و بر روی فعالیت‌ها و وظایف اجرایی تمرکز دارد.
باتوجه به اینکه سال انتخابات است و به احتمال بسیار زیاد «اسحاق جهانگیری» فرمانده اصلاح‌طلبان خواهد بود با این حال در هفته‌های اخیر بر فعالیت‌های خود افزوده است بیش از گذشته به‌دنبال اجماع انتخاباتی است تا در ادامه این اردوگاه بتواند در بهترین حالت اقلیتی شاخص در بهارستان داشته باشد.
این تلاش‌ها از سوی اصلاح طلبان ساختاری و رادیکال های جریان اصلاحات در شرایطی است که؛
۱ - این جریان در حالی به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۴ می اندیشد که اولا- خود را در مغایرت با بیانیه گام دوم انقلاب تعریف کرده و اصولا شرکت در انتخابات را معارضه با این گفتمان برای خود تعریف می کند ب- تحریم انتخابات مجلس شورای اسلامی در حقیقت یک فرار از مواجهه با کاهش سرمایه اجتماعی آنان بوده و در حقیقت تحریم انتخابات مجلس را زمینه کنشگری برای انتخابات ۱۴۰۴ نمودند
۲ - این طیف در شرایطی به گره های کور اشاره می کنند که توضیحی نمی دهند این گره ها به ویژه در حوزه اقتصاد حاصل عملکرد دولت مورد حمایت آنان در دهه ۹۰ و گره زدن معیشت مردم به حوزه سیاست خارجی می‌باشد.
۳ - اصلاح طلبان ساختاری بدون بیان ایده هایی برای تقویت حکمرانی صرفا در حال بیان ایده های خود گذشته خود در خصوص احیای برجام بوده و اصولا توضیحی نمی دهند که برجام از سوی خود آمریکایی از حیض انتفاع ساقط شد و بیان نمی کنند که آزمودن دوباره یک تجربه یعنی میل به بیراهه!
۴ - اصلاح طلبان ساختاری در شرایطی از مساله گره در حوزه اجتماعی سخن به میان می آورند که تلاش صریح آنان بر مخالفت با قانون در زمینه حجاب بوده و آنان رسما مقاومت مدنی جهت میل به عرفی گرایی را تبلیغ می‌کنند.
رادیکال‌های اصلاحات همچنین نشان داده اند نه تنها به دنبال تحقق عملی خیر همگانی نبوده بلکه پیروی از اقلیت هیجانی را مبنا قرار داده اند.
این طیف همچنین دنبال «دنبال فشار همه‌جانبه» به نظام بوده و بر این باورند که شدت دادن به رادیکالیسم می تواند عامل گشایش شود.
مقاومت برای موجودیت
یک روزنامه اصلاح طلب با انتقاد از برخی نگاه های سیاسی به پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی تاکید کرد که ایران نشان داد که قدرتمند است و توان قدرتمند کردن دیگران را نیز دارد.
روزنامه اعتماد با بیان اینکه پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی ریشه در ارزش‌ها و پیامدهای بازدارنده دفاع مقدس دارد و ماهیتا، دارای پیامدهای مهم برای منطقه و استقلال میهن خواهد بود، می نویسد:
در کشاکش همان روزها، به عینه از زبان مردم کوچه و بازار و برخی نخبگان منطقه نیز شنیدیم که پاسخ نظامی ایران را حساب شده، نخستین قدرت‌نمایی واقعی یک کشور مسلمان در برابر اسراییل و دفاع از مظلومیت فلسطین می‌دانستند و ابراز می‌داشتند که ایران تنها کشوری است که در برابر این ستم با همه هزینه‌ها ایستاده است.
به باور این روزنامه، چنین رخداد مهمی ناشی از قدرت درون بنیاد کشور است که به مرحله تولید رسیده است.
علاوه بر آن می‌دانیم که بین قدرتمند بودن و تولید قدرت تفاوت است.
به‌ طور مثال، اسراییل یا عربستان به لحاظ ابزار نظامی با خرید یا دریافت سلاح‌های پیشرفته ظاهرا قدرتمندند، اما اگر حمایت‌ها از آنها فروکاهد، سرنوشت آنها در برابر یک تهاجم سخت مبهم خواهد بود چرا که قدرت آنها درون بنیاد نیست.
اما ایران نه تنها خود دارای قدرت نظامی درون بنیاد است و می‌تواند بدون حمایت قدرت‌های دیگر ایستادگی کند، بلکه توان آن را به لحاظ ایدئولوژیک و نظامی یافته است که تولید قدرت کند و دیگران را نیز قدرتمند سازد، همان‌گونه که در لبنان یا فلسطین شاهد هستیم.