راهبرد اصلاحطلبان به پزشکیان درباره ترامپ: ترک منازعه کن! / عباس عبدی: قرار نیست ایران به هر قیمتی وارد تعامل و گفتوگو با آمریکا شود
خط تسلیم در برابر ترامپ در برخی روزنامههای اصلاحطلب به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرده است، از نگاه این حجریان باید در سیاست خارجی فیل هوا کرد!
سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*********
دیروز جلسهای مهم با حضور رئیسجمهور و جمعی از دیپلماتهای ارشد کشورمان برگزار شد؛ نشستی که در خبر رسمی، عنوان «نشست مشورتی در حوزه سیاست خارجی» به آن اطلاق شده و جمعی از مدیران ارشد ادوار مختلف دستگاه دیپلماسی کشورمان در کنار محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهور و سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در آن حضور داشتند.
مسعود پزشکیان در این جلسه به راهبرد دولت چهاردهم در عرصه سیاست خارجی اشاره کرد.
روزنامه هممیهن درباره نقشه راه پزشکیان دعوت به ترک منازعه کرده و نوشته است:
این حرف اصولاً درست است که ما با آمریکاییها اختلافاتی در این منطقه داریم.
مقداری از اختلافات ریشههای تاریخی دارد و مقداری به ایدئولوژی متفاوت ایران و آمریکا، بخشی نیز به مسئله ژئوپلیتیک برمیگردد.
ژئوپلیتیک به این معنا که آمریکا دوست دارد هیچ قدرتی بهویژه قدرتهایی که رقیب یا متخاصم با آنها هستند در این منطقه از جهان که اهمیت استراتژیک دارد، برتری پیدا نکنند.
ایران بهطور طبیعی میخواهد در منطقهای که قرار گرفته، در مرتبه بالاتر و ایمنتر باشد.
به این سه دلیل با آمریکا اختلافاتی در این منطقه داریم اما معنیش این نیست که محکوم هستیم در منازعه دائمی با یکدیگر باشیم.
این روزنامه اصلاحطلب در ادامه مینویسد:
اگر آمریکاییها هم مایل و به این جمعبندی رسیده باشند که تنازع با ایران ادامه پیدا نکند – این منازعه در میانمدت و بلندمدت به سود منافع ایالات متحده نیست – میتوانیم درباره موضوعاتی به توافق برسیم یا حدودی را در ارتباط با هم رعایت کنیم.
حتی در یک گام فراتر ممکن است بتوانیم منافع مشترکی را تعریف کنیم.
چون ایران و آمریکا بهزعم اختلافات، در وجوهی با هم اشتراک دارند.
هیچکدام از دو کشور مایل به رشد و توسعه تروریسم سنتی و جهادی که مصادیقی مثل داعش و القاعده دارد نیستند.
بیثباتی در منطقه به نفع هیچ کدام نیست.
برخی رسانههای اصلاحطلب ترامپ را ساده تحلیل کرده و گمان میکنند که ترامپ امروز همان رئیس جمهور سابق آمریکا است، اینکه ترامپ فعلی چقدر با ترامپ ۲۰۱۵ و ترامپ ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ تفاوت دارد، چندان مشخص نیست.
اما به نظر می رسد، دیدگاه ضد ایرانی او تعدیل نشده و باید شاهد اعمال این دشمنی در سیاست های اعمالی او در قبال ایران باشیم.
خط تسلیم در برابر ترامپ در برخی روزنامههای اصلاحطلب به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرده است، از نگاه این جریان ایران باید در گفتمان سیاست خارجی خود تحولی بزرگ ایجاد کند و تا این تحول بزرگ ایحاد نشود نه عراقچی، نه پزشکیان و نه هیج فرد دیگری نمیتواند در دستگاه دیپلماسی فیل هوا کند.
روزنامه اعتماد امروز در گفتگو با عباس عبدی نگاه متفاوتی به مسئله گفتگو با آمریکا کرده و برای این خط ارتباطی قیمت گذاشته است، عبدی به این روزنامه اصلاحطلب گفته است:
قرار نیست ایران به هر قیمتی وارد تعامل و گفتوگو شود، ولی اصل این را نباید نادیده گرفت و رد کردن آن نه به سود کشور است و نه مردم میپذیرند.
مردم از مواضعی حمایت میکنند که مبتنی بر گفتوگو باشد، حتی اگر به نتیجه نرسد.
در این مورد باید کارشناسان حوزه سیاست خارجی و بهویژه کارشناسان ایالات متحده اظهار نظر کنند.
این فعال اصلاحطلب در مواضعی جدید درباره سیاست خارجی میگوید:
برای حفظ منافع ملی ابتدا باید درکی از «ملی» داشته باشیم.
ملی یعنی ۸۶ میلیون جمعیت در ۶۴۸/۱ میلیون کیلومتر مربع خاک ایران.
منافع هم یعنی آنچه به رفاه و آسایش و نیز عزت نفس و اقتدار این مردم و کشور کمک میکند.
منافع یعنی امید به آینده را افزایش بدهد.
موجب سربلندی همه یا اکثریت قاطع شود، نه آنکه عدهای که خود را متولی امر عمومی و سیاست مردم و کشور بدانند.