خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 04 آذر 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

چالش‌های طرح انتقال آب از دریا به استان فارس - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | یکشنبه، 04 آذر 1403 - 10:31
طرح انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس که بالاخره پس از سال ها کش وقوس های سیاسی به نتیجه رسید و از پیشرفت فیزیکی 20 درصدی برخوردار است، اکنون از کمبود منابع مالی و بی مهری صنایع نسبت به پیش خرید آب رنج می برد.
آب،فارس،استان،پروژه،شوراي،راهبردي،انتقال،خط،صنايع،تسنيم،دولت ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، دی‌ماه 1400 محمدهادی ایمانیه، استاندار وقت شورای راهبردی آب در فارس را تشکیل داد.
ایمانیه در حکم اعضای این شورا که متشکل از سه نفر بود، تاکید کرد که این شورا در کنار سایر ارکان تصمیم‌گیری به ویژه شورای برنامه‌ریزی و توسعه فارس با بهره‌مندی از نظرات اعضای مجمع نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی و با استفاده از ظرفیت‌ها و حمایت‌های ملی و استانی دستگاه‌های متولی و همچنین همفکری اندیشمندان و صاحب نظران این حوزه بتوانند استراتژی و سیاست‌های کلان استان را در استفاده مناسب از منابع متنوع آب اعم از آب‌های سطحی و زیرزمینی فراهم کند.
بررسی راهکار‌های علمی جایگزین مثل شیرین‌سازی و انتقال آب دریا، آب‌های ژرف یا پساب‌ها در قالب طر‌ح‌های قابل اجرا و ارائه پیشنهاد به مراجع اداری و قانونی ذی‌ربط، به نحو احسن در رفع معضلات و مشکلات اجرای طرح‌های بزرگ و تحول‌ساز استان فارس در این بخش از مواردی که بود که استاندار وقت در این حکم خطاب به اعضای شورای راهبردی آب اعلام کرده بود.
خبرگزاری تسنیم در گفت‌وگویی اجمالی با رئیس شورای راهبردی آب استان فارس به بررسی طرح انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس به عنوان یکی از وظایف مورد پیگیری این شورا پرداخت.
سید محمد رضازداه در خصوص آخرین وضعیت این پروژه اعلام کرد که کلیت این پروژه از پیشرفت فیزیکی 20 درصدی برخوردار است.
وی با بیان اینکه عمده تاسیسات ساحلی در سایت آب‌شیرین کن انجام شده، عنوان کرد: طراحی آبگیری نیز انجام و منتظر صدور مجوز‌های زیست محیطی هستیم.
رئیس شورای راهبردی آب استان فارس، اضافه کرد: در طول خط هم بیش از 50 کیلومتر لوله‌گذاری شده است.
رضازاده عمده مشکل این پروژه در شرایط فعلی را بحث تامین منابع مالی ذکر و خاطرنشان کرد: اگر چه مصوبه صندوق توسعه ملی صادر شده، اما عملیاتی نشده تا تسهیلاتی در اختیار پروژه قرار گیرد، البته بانک عامل هم در دست بررسی قرار دارد.
به گفته وی البته مصرف کنندگان عمده در طول مسیر (صنایع) هم باید قرارداد پیش خرید آب را منعقد کنند تا سرمایه‌گذار آسوده خاطر باشد که صنایع و واحد‌های تولیدی از وی آب خواهند خرید.
رئیس شورای راهبردی آب استان فارس به دیگر چالش این پروژه هم گریزی زد و تصریح کرد: در یک فرآیند ساختاری باید صنایع ظرف سه ماه نوع مصارف خود را تعیین تکلیف کنند که این مهم هنوز عملیاتی نشده است.
رضازاده ادامه داد: سرمایه‌گذار پروژه خط انتقال آب دریا به فارس بابت اجرای پروژه‌های متعدد در سطح کشور بیش از 2000 میلیارد تومان مطالبه از دولت دارد که اگر پرداخت شود در ادامه عملیات اجرایی این پروژه هزینه خواهد کرد.
‌وی همچنین با تاکید بر این موضوع که دولت چهاردهم باید به صورت جدی‌تر، از این پروژه حمایت مالی انجام دهد، گفت: تمدید مجوز سرمایه‌گذار نیز انجام شده و امید است شاهد حرکت جدی‌تر با توجه به استقرار دولت جدید باشیم.
رئیس شورای راهبردی آب استان فارس از پیگیری مطلوب نمایندگان فارس در این باره هم سخن گفت و افزود: قوانین خوبی در مجلس تصویب شده که از جمله آنها می‌توان به قانون تامین مالی که امکان تهاتر آب را می‌دهد، اشاره کرد.
رضازاده با بیان اینکه در وزارت نیرو هنوز اشراف کامل برای استفاده از این ظرفیت قانونی ایجاد نشده است، گفت: دولت بودجه برای اینکه بتواند سرمایه‌گذاری بزرگ انجام دهد، ندارد، اما این قانون اجازه می‌دهد که مثلا سرمایه‌گذار در یک نقطه به شرکت آب و فاضلاب دهد و در نقطه دیگری که نزدیک صنایع است آب را تحویل و به صنایع بفروشد، اما مشکل این است که در وزارت نیرو باید بین شرکت‌های آب و فاضلاب که مصرف کننده و شرکت‌های آب منطقه‌ای که تامین کننده آب هستند، هماهنگی وجود داشته باشد که این چنین نشده است.
به گزارش تسنیم، در فاز نخست بهره‌برداری از پروژه خط انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس، آب خلیج فارس پس از شیرین‌سازی به روش اسمز معکوس از آبگیر ساحل بندر پارسیان واقع در منطقه ویژه اقتصادی پارسیان (استان هرمزگان) توسط خط لوله به منطقه ویژه اقتصادی لامرد منتقل می‌‏شود و با طراحی این خط نیز انتقال آب به دیگر مناطق استان فارس امکان‌پذیر خواهد شد.
همچنین تاسیسات آب شیرین کن این خط انتقال آب در مساحت تقریبی 6.3 هکتار در سایت منطقه ویژه اقتصادی پارسیان (استان هرمزگان) واقع است که ظرفیت شیرین‌سازی سالیانه 15 میلیون مترمکعب در فاز نخست را دارد.
خاطرنشان می‌شود، خبرگزاری تسنیم پیگیری اجرای این پروژه و مطالبه از مسئولان ذی‌ربط را سلسله‌وار گزارش خواهد کرد.
انتهای پیام/424/