خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 07 آذر 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

ثبت گونه جدید گیاهشناسی در چهارمحال و بختیاری

مهر | استان‌ها | چهارشنبه، 07 آذر 1403 - 13:24
شهرکرد-استادیار بخش تحقیقاتی جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری از کشف ۲ گونه شامل گون جدید از تیره بقولات و دورگه جدید از عروس سنگ، در استان خبر داد.
چهارمحال،بختياري،طبيعي،عروس،منابع،استان،گون،سنگ،كشاورزي،ايرا ...

امین زراعتکار در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: سرزمین ایران یک گَونِستان بزرگ است و بزرگ‌ترین سرده گیاهی در ایران و نیز استان چهارمحال و بختیاری سرده گون است.
وی افزود: ترکیب خاک ایران عمدتاً متشکل از خاک‌های قلیایی است و به همین دلیل بزرگ‌ترین تیره گیاهی ایران از گونه‌های این تیره است که برای رشد متکی به چنین خاک‌هایی هستند.
استادیار بخش تحقیقاتی جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: گونه‌های این تیره نقش بسیار مهمی در بالا رفتن ترکیب آلی و حاصلخیزی خاک دارند و نوع خاصی از باکتری‌های تثبیت کننده نیتروژن همزیستی مسالمت‌آمیزی با گونه‌های تیره بقولات دارند و باعث تثبیت نیتروژن جَو به درون درون خاک و در نتیجه حاصلخیزی خاک به صورت طبیعی می‌شوند.
زراعتکار با اشاره به اینکه استان چهارمحال و بختیاری از مراکز مهم و نقاط داغ تنوع زیستی سرده گون در کوه‌های زاگرس و دنیا است، گفت: حدود ۱۰ درصد از گونه‌های این سرده در این استان رشد می‌کنند.
این گیاهشناس عنوان کرد: پژوهشگران جوان مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری با همکاری استاد بنامِ گون دنیا، علی‌اصغر معصومی، در یک بررسی جامع از گون‌های استان، گونه‌ای جدید از گون به اسم
Astragalus centro-zagrosicus را به ثبت رساندند.
زراعتکار محل جمع‌آوری این گونه را مراتع شهرستان بِن عنوان و خاطرنشان کرد: این گونه در طبقه بحران انقراض گرفته است.
وی اضافه کرد: گون‌ها همواره در اولویت حفاظت سازمان‌های حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی ایران قرار دارند و در طرح‌های مختلف معمولاً باید یک استعلام از وضعیت منطقه بخصوص در مورد حضور گونه‌های گون حاصل شود.
استادیار بخش تحقیقاتی جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: این قسمت از استان تنوع بالایی از گونه‌های گون دارد و بیش از ۱۰ گونه از آنها در این مراتع به ثبت رسیده است و با این حال، پیشروی باغات، واگذاری زمین‌های منابع طبیعی به ویژه اراضی شیب دار برای کشت محصولات کشاورزی و چرای مفرط باعث فرسایش شدید خاک و از بین رفتن بسیاری از گونه‌های گیاهی و کاهش چشمگیر تنوع زیستی در اینجا شده است.
زراعتکار تاکید کرد: لازم است سازمان‌های اشاره شده در کنار بالا بردن سطح آگاهی عمومی، اقدامی جدی و سریع در توقف این تخریب‌ها در منطقه انجام دهند.
کشف دوم، دورگه جدید عروس سنگ
وی تصریح کرد: "عروس سنگ" ویژگی‌های متمایز از سایر گیاهان دارد و به طرز بسیار شگفت‌انگیزی و با تطبیق خود با شرایط محیطی از نظر محل رویش، تأمین آب و تغذیه دارای ویژگی‌های ممتاز در رنگ، زیبایی، تکثیر و رویش است و در صخره‌ها، شکاف‌های کوه و دیواره‌های سنگی می‌روید.
استادیار بخش تحقیقاتی جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری ویژگی اختصاصی عروس سنگ را گلدهی آن بیان کرد و یادآور شد: زمان گلدهی عروس سنگ در اواخر زمستان تا خردادماه است و این زمانی است که گیاهان دیگر به گل نرفته‌اند.
این متخصص گیاهشناسی گفت: عروس سنگ گیاهی است که عمده مکان رویشی آن در ایران و در دامنه‌های زاگرس است و استان چهارمحال و بختیاری، به تنهایی، یک چهارم گونه‌های عروس سنگ‌های دنیا را داراست، همچنین برخی از گونه‌های عروس سنگ از آذربایجان غربی و شرقی تا فارس، قابل مشاهده است.
زراعتکار افزود: این کشف به افتخار زنده یاد دکتر سید آهنگ کوثر از متخصصان آبخوان‌داری کشور و به نام Dionysia × kowsarana Zeraatkar & Khajoei Nasab نامگذاری شده است.
وی ادامه داد: این گیاه حد واسط دو والد خود یعنی Dionysia bryoides و Dionysia diapensiifolia است.
استادیار بخش تحقیقاتی جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: این گیاه دومین دورگه این سرده در دنیا است.
زراعتکار خاطرنشان کرد: جزئیات این دو کشف در مجله Phytotaxa و در آدرس Astragalus boldajiensis and Astragalus centro-zagrosicus (Fabaceae), two new species from west of Iran قابل مشاهده است.