کشف ۴ منظومه ستارهای دوگانه در فضا
دانشمندان روسی ۴ منظومه ستارهای دو گانه را در فضا کشف کردهاند.
اخترفیزیکدانان دانشگاه فدرال کازان ۴ منظومه ستارهای دوگانه را کشف کردهاند که به عنوان متغیرهای ستارهای فاجعهآمیز شناخته میشوند.
یک گروه بینالمللی از محققان به رهبری دانشمند جوانی از گروه نجوم و زمینشناسی فضایی موسسه فیزیک دانشگاه فدرال کازان، الهام گالیولین، ۴ منظومه ستارهای دوگانه متشکل از یک کوتوله سفید و یک ستاره همدم کم جرم را کشف کردهاند.
آنها به عنوان متغیرهای ستارهای فاجعهآمیز توصیف شدهاند که در فاصله ۶۱۶ تا ۱۹۳۴ سال نوری قرار دارند.
الهام گالیولین گفت: ستارگان دوتایی که در آنها کوتوله سفید ماده را از ستاره همراه خود میکشد، در چارچوب یک پروژه علمی بین المللی کشف شد که در آن ما با همکاری دانشجویان نجوم دانشگاه کازان، دادههای Chandra X را در رصدخانه فضایی پرتو، رصدخانه فضایی نوری گایا و رصدخانه نوری زمینی (ZTF) Zwicky تجزیه و تحلیل کردیم.
به گفته این ستاره شناس روسی، مطالعه چنین اجرام آسمانی امکان میدهد تا ماهیت منظومههای دوتایی مجاور در مراحل بعدی توسعه درک شوند.
جستجو برای منظومههای دوتایی جدید بر اساس تجزیه و تحلیل مشترک دادههای Chandra Gaia و ZTF انجام شد.
این تحلیل شناسایی حدود ۱۰ جرم آسمانی را که نامزد متغیرهای فاجعه بار هستند، ممکن کرده است.
این دانشمند ادامه داد: برای تایید ماهیت منابع، رصدهایی با تلسکوپهای اپتیکی بزرگ در سراسر جهان انجام شد که قطر آینه یکی از آنها ۱۰ متر است و در رصدخانه کک قرار دارد.
دیگری در رصدخانه پالومار است که دارای قطر آینهای ۵ متری است.
با انجام مشاهدات با این تلسکوپها میتوان طیفهای نوری بسیار دقیقی را به دست آورد و ماهیت چهار منظومه را به عنوان متغیرهای فاجعه آمیز تأیید کرد.
منبع: تاس