توسعه فعالیتهای بنیاد ملی علم ایران تا سه سال آینده
رئیس بنیاد ملی علم ایران گفت: بنا داریم مدلهای جدید فعالیت تحقیقاتی و پژوهشی را معرفی کرده و کرسیهای بزرگتر با تمرکز بر دورههای پنج و ده ساله بنیاد را نیز راهاندازی کنیم.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بنیاد ملی علم ایران (INSF)، علیمحمد سلطانی در نشست «اعطای کرسی پژوهشی و خوشههای چند تخصصی» که پنج شنبه ۸ آذرماه در مرکز همایشهای سازمان مدیریت صنعتی برگزار شد ضمن خوشامدگویی به حاضران گفت: خوشحالم و خدا را شاکرم که این برنامه برگزار شد.
این برنامه با هدف هماندیشی صورت گرفته تا بتوانیم درباره دو مورد از برنامههای بنیاد ملی علم ایران یعنی خوشه و کرسی گفتگو داشته باشیم و در بهبود اجرای این برنامه، از نتایج امروز نیز بهرهمند میشویم.
بهترین افراد کشور در حوزههای مختلف علمی، صاحب کرسی میشوند
وی افزود: یکی از مهمترین گرنتهایی که در بیست سال گذشته در بنیاد ملی علم ایران وجود داشته و به تعدادی از اساتید برجسته اهدا شده، کرسی است.
کرسی به افرادی تعلق میگیرد که در حوزه کاری خود، بهترین افراد کشور باشند و بتوانند علاوه بر، فعالیت پژوهشی منسجم و قوی و در تراز جهانی، با شاگردان و نیروها و اساتید دیگر و فارغ التحصیلان همکاری داشته باشند و در فضای فکری کشور هم اثرگذار باشند.
تلاش برای تحقق ارتباطات علمی
رئیس بنیاد ملی علم ایران اضافه کرد: یکی از اقداماتی که از این دوره انشالله پربارتر و پررنگتر انجام میشود، مفهوم ارتباطات علمی است که در واقع هر کدام از طرحهای کرسی باید بتوانند مخاطبینی در قشرهای مختلف داشته باشند.
گاهی مخاطبین ما، مردم به معنی عام و گاهی مسئولین و سیاستگذاران هستند و گاهی هم ممکن است، گروهی از متخصصین دانشگاهی یا گروهی از شرکتها یا یک صنعت خاص باشند.
این گونه موارد را در چارچوب نوعی ترویج علم به نام science communication خواهیم داشت.
وی تصریح کرد: علاوه بر این، خوشهها هم کرسی گروهی ماست که ما از این جهت، نام کرسی را اطلاق نکردیم چرا که کرسی گروهی در آییننامههای بنیاد ملی علم ایران از قبل بوده است، اما بنا داریم در خوشه حتماً یک کار پژوهشی به نتیجه برسد و طوری نباشد که یک حوزه به نام نقطه تمرکز صاحب کرسی معرفی شود.
سلطانی اضافه کرد: از یک جنبه، خوشه پژوهشی همان کرسی گروهی است که افراد را کنار هم قرار میدهد تا در کنار هم روی یک موضوع بزرگ کار کنند.
من از این جمله استفاده میکنم و میگویم رسالت دانشمندان برای آینده جهان و آینده کشور، از همین دور هم نشستن و کنار هم قرار گرفتن ترسیم میشود.
چرا هماندیشی مهم است؟
رئیس بنیاد ملی علم ایران با تأکید بر اینکه باید بتوانیم پژوهشگران را از رشتههای مختلف با دیدگاههای متنوع، در قالب گرنتها دور هم داشته باشیم، ادامه داد: با این زمینه، محققان میتوانند مسائل و چالشها را که ذات بین رشتهای و چندوجهی دارند، خوب به جامعه معرفی کنند و برای حل آن گامهایی بردارند.
دانشمندان، صاحب مهمترین اثر در شکلدهی آینده
وی در ادامه بیان کرد: آیندهای که با وجود همه مشکلاتی که همگی به آن واقفیم؛ باید برای کشورمان متصور شد؛ با همین دور هم بودنها و پژوهشهای چندرشتهای شکل میگیرد.
امروز در همه دنیا دانشمندان نشان دادند که مهمترین اثر را در شکلدهی آینده داشتند.
رئیس بنیاد ملی علم ایران با اشاره به اهمیت فعالیتهای محققان و دانشمندان گفت: امروز تأثیرات هوش مصنوعی را در همه عرصههای مختلف میبینیم.
اگر هوش مصنوعی تأثیرات بالقوه و بالفعلی بر سلامت و بهداشت مردم، محیط زیست و حتی بر کشف داروها تأثیرات بالقوه و بالفعل میگذارد؛ اثر کار گذشته دانشمندان است.
برای کشور ما هم قطعاً به همین نحو است.
خبرگان دانشگاهی ما قرار است آینده کشور را شکل دهند و نگاهشان هم گرچه هم راستا با همه مردم است ولی تفاوت جدی دارد و آنها خود را سازنده آینده جامعه میدانند.
جامعهای که باعلم ساخته شود؛ قطعاً جامعهای فرهیخته است و جامعهای است که میتواند برای همه دنیا الگو باشد و درسها و خروجیهایی ارائه کند.
توسعه فعالیتهای بنیاد تا سه سال آینده
سلطانی با اشاره به توسعه فعالیتهای بنیاد در سالهای آتی، ادامه داد: در دو تا سه سال آینده، ما شاهد توسعه بیشتری در بنیاد ملی علم ایران خواهیم بود.
میخواهیم تا با کمک محققان از طریق برگزاری هماندیشیها، برنامههای جدیدی را معرفی کنیم که بتوان با کمک این برنامهها، به جایگاه پژوهش در کشور بیشازپیش اهمیت دهیم و پروژههای بزرگ را از طریق پژوهش در کشور پیاده و اجرا کنیم.
همچنین بنا داریم تا مدلهای جدید فعالیت تحقیقاتی و پژوهشی را معرفی نموده و کرسیهای بزرگتر با تمرکز بر دورههای پنج و ده ساله بنیاد را نیز راهاندازی کنیم تا بتوانیم در حوزههای مشخص شده، هم در انتشار علم جدید در دنیا نقش اساسی داشته باشیم و هم در راستای حل چالشها و مسائل جهانی و ملی قدم برداریم.
وی با تأکید بر اینکه انتشار مقاله علمی و حل چالشها دو موضوع جداگانه نیستند، ادامه داد: اصولاً اغلب پژوهشهای دنیا با نگاه به چالشها و مسائل انتخاب میشوند و اگر به مقالات و کتابهایی که در دنیا منتشر میشود نگاهی بیندازیم، کاملاً مشخص است که درباره مسائل و فرصتهایی هستند که دنیا با آن مواجه است.
البته ما به خاطر نقاط ضعف صنعت تفاوتهایی داریم اما ما هم همسو با این جهان این دو مسیر را جدا نمیبینیم.
رئیس بنیاد ملی علم ایران در ادامه بیان کرد: من بهعنوان عضوی کوچک از جامعه علمی، امیدوارم بتوانیم با کمک شما و همکاران بنیاد، برنامههای از پیش برنامهریزی شده را اجرا کنیم تا شاهد تأثیر خوب آن در آینده کشور و جایگاه کشورمان در جهان باشیم.
وی با اشاره به اینکه تنها راه چاره و پیشرفت ما پیشرفت علم و فناوری است؛ خاطرنشان کرد: در علم و فناوری هم موضوع اصلی این است که علم چگونه سیاستگذاری شود و مسائل و مشکلات به زبان علم ترجمه شود.
همچنین این موضوع اهمیت دارد که چگونه فرصت در اختیار دانشمندان قرار بگیرد و چگونه مسائل و مشکلات به زبان پژوهش در دانشگاهها مطرح شود تا نتایج به صاحبان حرفه و صنعت منتقل شود که متأسفانه این مورد در کشور به طور کامل اجرایی نمیشود.
امیدوارم در این نهاد به عنوان بنیاد ملی علم ایران بتوانیم این خلأ را پر کنیم و امروز هم شنونده خوبی برای نکات شما باشیم.