کابوس لندن درباره بازگشت انگلیسیهای داعشی از سوریه
سقوط دولت بشار اسد در سوریه و احتمال آزادی عناصر وابسته به گروههای تروریستی، از جمله انگلیسیهای داعشی، مقامهای امنیتی لندن را بهشدت وحشتزده کرده است.
مقامهای لندن تخمین میزنند که حدود ۹۰۰ انگلیسی برای پیوستن به گروه داعش، راهی سوریه شدند، نیمی از آنها بازگشتند، صدها تن کشته و اکنون حدود ۱۰ تا ۱۵ نفر، پشت میلههای زندانهای شمال سوریه محبوس هستند.
این زندانها اکنون در اختیار گروه شبه نظامیان موسوم به «نیروهای سوریه دموکراتیک» (قسد) است که بشدت از سوی معارضان سوری که زمام امور در دمشق را بهدست گرفتهاند، تحت فشار هستند.
کییر استارمر نخست وزیر انگلیس که با هدف تقویت روابط تجاری و دفاعی به خاورمیانه سفر کرده است، روز گذشته طی سخنانی با اشاره به تحولات و بحرانهای منطقهای تصریح کرد که ثبات در غرب آسیا، برای امنیت غرب حائز اهمیت است.
وی افزود که لندن برای کمک به برقراری صلح و ثبات طولانیمدت در خاورمیانه، تعاملات خود را با شرکای منطقهای افزایش خواهد داد.
نخست وزیر انگلیس پس از ملاقات با «محمد بن زاید آل نهیان» رئیس امارات متحده عربی و «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی افزود که لندن از این پس نقش فعال و پایدارتری را در منطقه ایفا خواهد کرد و همکاریهای دفاعی خود را برای آنچه او بازدارندگی در برابر تهدیدهای زمینی، دریایی، فضایی، هوایی و سایبری نامید، افزایش خواهد داد.
در لندن، یووت کوپر وزیر کشور انگلیس همسو با سایر کشورهای اروپایی، اعطای پناهندگی به شهروندان سوری را به حالت تعلیق درآورده است.
وی عنوان کرد که اوضاع سوریه در پی سقوط دولت بشار اسد به سرعت در حال تغییر است و بسیاری از شهروندان سوری در حال بازگشت به این کشور هستند.
دیوید لمی، وزیر امور خارجه انگلیس هم دیروز (دوشنبه) طی سخنانی در مجلس عوام هشدار داد که سقوط دولت بشار اسد در سوریه میتواند باعث بحران مهاجرت در سراسر اروپا شود.
وی با اشاره به بازگشت سوریها به کشورشان عنوان کرد که مشاهده این صحنه «نشانه مثبتی از امید آنها به آینده بهتر است، اما خیلی چیزها به آنچه از این پس روی میدهد بستگی دارد.»
لمی گفت: حرکت به سمت سوریه میتواند به سرعت به یک جریان بازگشتی تبدیل شود و به طور بالقوه شمار کسانی را که از مسیرهای خطرناک و غیرقانونی به قاره اروپا و بریتانیا مهاجرت میکنند افزایش دهد.
وزیر امور خارجه انگلیس خطر ناشی از آزادی عناصر وابسته به گروههای تروریستی در سوریه را نیز رد نکرد.
سردرگمی در سیاست خارجی انگلیس
مقامهای لندن درباره نحوه تعامل با معارضان سوری مردد هستند.
تحریر الشام که موفق به سرنگون کردن دولت اسد شد، بهعنوان شاخه القاعده و گروه تروریستی شناخته میشود.
نخست وزیر انگلیس میگوید که تصمیمگیری درباره خروج این گروه از فهرست سازمانهای تروریستی زود است، اما پت مکفدن معاون وی دیروز در یک گفتوگوی تلویزیونی بر لزوم تصمیمگیری سریع در این زمینه تاکید کرد.
رابرت جنریک، وزیر دادگستری کابینه در سایه در همین پیوند گفت: «به نظر میرسد سیاست خارجی دولت استارمر در خاورمیانه کاملاً به هم ریخته است.
معاون نخستوزیر از یک دولت اسلامگرا استقبال میکند، اما نخستوزیر موضع دیگری را مطرح میکند.
در دولت چه خبر است؟»
پریتی پتل وزیر امور خارجه کابینه در سایه هم عنوان کرد: در این برهه حساس که خطر بی ثباتی و گسترش افراط گرایی و تروریسم یک خطر بزرگ بشمار میرود، دولت باید ارزیابی متحد و شفافی درباره تهدیدی که تحریر الشام برای سوریه، منطقه و منافع خود ما ایجاد میکند، داشته باشد.
وی دولت استارمر را به سردرگمی در قبال تحولات سوریه متهم کرد.
مقامهای امنیتی لندن نگرانند که تحولات سوریه خطر تروریسم در انگلیس را افزایش دهد.
لرد کارلیل، مشاور پیشین دولت انگلیس در قوانین تروریسم، گفت که دولت باید بودجه دستگاههای امنیتی را در صورت افزایش سطح تهدید ناشی از تروریسم، افزایش دهد.
این مقام پیشین دولت انگلیس همچنین خواستار خروج موقت تحریر الشام از فهرست سازمانهای تروریستی شد تا مقامهای لندن با کسانی که زمان امور در دمشق را به دست گرفتهاند گفتوگو کنند.
کارلیل عنوان کرد که طبق قوانین جاری، گفتوگو با اعضای تحریرالشام جرم محسوب میشود.
گفتنی است که سطح هشدار امنیتی در انگلیس در مرحله «قابلتوجه» قرار دارد.
این سطح بدین معناست که احتمال حمله تروریستی وجود دارد.
سطح تهدید تروریسم در انگلیس آخرین بار در سپتامبر ۲۰۱۷ (شهریور ۱۳۹۶) پس از یک بمبگذاری در متروی لندن به سطح «بحرانی» رسید و از سال ۲۰۱۹ تاکنون بین سطوح «قابل توجه» و «شدید» در نوسان بوده است.
منبع: ایرنا