پیام آمریکا به عراق درباره تحولات سوریه
رسانههای آمریکایی به نقل از وزیر خارجه این کشور نوشتند که بلینکن در بغداد مدعی حمایت ایران از برخی گروهها در سوریه شده و از نخست وزیر عراق خواسته مانع از این امر شود.
به گزارش مشرق، بغداد قصد دارد در چهارچوب سیاست خارجه خود که به دنبال ممانعت از تشدید تنش و رسیدن به موضعی هماهنگ میان کشورهای مختلف منطقه است، نشستهایی را در هفتههای آتی با حضور روسا و مسؤولان بینالمللی و منطقهای برای بررسی تحولات اوضاع در سوریه برگزار کند.
در این چهارچوب «محمد شیاع السودانی»، نخست وزیر عراق در ۲ روز گذشته تماسهای تلفنی با چند تن از سران منطقه از جمله «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان و «عبدالفتاح السیسی»، رئیس جمهور مصر داشت، همچنین او تماس تلفنی از طرف «دیوید لمی»، وزیر خارجه انگلیس دریافت کرد و در بغداد نیز با «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا دیدار کرد.
شبکه خبری «سی ان ان» به نقل از یک مسؤول آمریکایی گزارش داد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور در اظهاراتی مدعیانه از محمد شیاع السودانی خواست «اقدامات جدی را علیه گروههای مسلح در کشورش» انجام داده و مانع از اقدام ایران در ارسال سلاح از عراق برای گروههای مقاومت در سوریه شود.»
خبرگزاری بلومبرگ نیز به نقل از یک مسؤول آمریکایی نوشت که «بلینکن از السودانی خواست اجازه ندهد ایران سلاح به سوریه ارسال کند.»
وزارت خارجه آمریکا جمعه در بیانیهای اعلام کرد که بلینکن در بغداد با السودانی دیدار کرده و بار دیگر بر پایبندی واشنگتن به حمایت از روند انتقالی در سوریه با هدف تشکیل یک کابینه غیرنظامی فراگیر تاکید کرد.
بلومبرگ به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد بلینکن تاکید کرد سوریه هنوز شکننده است و واشنگتن از عراق میخواهد از رسیدن سلاحهایی که به ادعای این منبع ممکن است توسط گروههای مورد حمایت ایران استفاده شود و یا بیثباتی سوریه را تشدید کند، ممانعت به عمل آورد.
برخی منابع عراقی گفتند که «آنتونی بلینکن»، در سفر از پیش اعلام نشدهاش به عراق در روز جمعه، پیامهایی را درخصوص سوریه به «محمد شیاع السودانی» انتقال داد.
به گزارش العربی الجدید، یک منبع که نخواست نامش فاش شود گفت که بلینکن از السودانی خواسته گروههای مسلح عراقی را کنترل کند و مانع از هرگونه حمله به سوریه شود.
وی افزود که بلینکن به السودانی تاکید کرده است که ثبات سوریه بازتاب مثبتی بر ثبات منطقه دارد و عراق در این پروژه از لحاظ جغرافیایی و سیاسی مهم و موثر است.
این منبع اشاره کرد که بلینکن در این سفر، نگرانیهای آمریکا درخصوص ادعای تلاش ایران برای به حرکت در آوردن گروههای مسلح عراقی برای ایجاد نا امنی در سوریه را ابلاغ کرد و گفت که دولت بغداد مسؤولیت کنترل این گروهها را برعهده دارد.
منبع مذکور تصریح کرد که السودانی با بلینکن درخصوص حفظ امنیت منطقه و اینکه عراق در این ثبات نقش خواهد داشت و دولت عراق همه تلاش خود را خواهد کرد، هم نظر است.
روز گذشته نخست وزیر عراق در دیدار بلینکن، مجددا بر موضع کشورش در حمایت از سوریه در این مرحله مهم و اهمیت کمک کشورهای دوست به سوریه در بازسازی کشور و مقابله با چالشهایی که ممکن است بر صلح در جامعه تاثیر بگذارد، تاکید کرد.
بر اساس بیانیه دفتر السودانی، او و بلینکن در دیداری که در بغداد داشتند، درباره آخرین تحولات سوریه، غزه و لبنان گفتوگو کرده و درباره لزوم احترام به خواسته های ملت سوریه تاکید کردند.
به گزارش این دفتر، نخست وزیر عراق بار دیگر بر حمایت از سوریه در این مرحله مهم و اهمیت نقش آفرینی کشورهای دوست در کمک به سوریها در بازسازی کشورشان و مقابله با چالشهایی که میتواند بر صلح داخلی آن تاثیر بگذارد و نیز ضرورت مشارکت تمامی تشکلهای ملت سوریه در مدیریت این کشور برای تضمین تقویت ثبات آن تاکید کرد.
السودانی همچنین گفت: عراق از مسؤولان مدیریت مرحله انتقالی در سوریه انتظار اقدام دارد نه حرف.
نخست وزیر عراق در پایان نیز تاکید کرد نباید اجازه تعرض به خاک سوریه از سوی هیچ طرفی داده شود چراکه این مساله به معنای تهدیدی برای امنیت و ثبات منطقه است.
همچنین به نوشته روزنامه «الاخبار» چاپ لبنان، در حالی که پس از انتشار گزارشهایی درباره حضور دهها فرمانده و نیروی وابسته به داعش که سعی در نفوذ به عراق دارند، هشدارهای بسیاری درباره مسئله کنترل مرزها با سوریه داده میشود، بغداد که خود را در معرض آسیب ناشی از تغییر وضعیت در سوریه میداند در تلاش است تا در مواجهه با بحران سوریه پس از کنار رفتن بشار اسد یک نقطه تلاقی باشد.
در همین رابطه یک مسؤول عراقی در گفتوگو با روزنامه الاخبار گفت: سفر بلینکن به عراق با هدف اطلاع از موضعگیری نهایی این کشور درباره دولت فعلی سوریه پس از سرنگونی دولت بشار اسد و کنترل هیئت تحریر الشام بر این کشور انجام شد.
این منبع تاکید کرد که بغداد به شدت به مسئله سوریه اهمیت میدهد و به دنبال این است که دوره تروریسم و افراطگرایی تکرار نشود.
این مسؤول عراقی افزود: «بلینکن در این دیدار پیام شفاهی دونالد ترامپ (رئیس جمهور منتخب آمریکا) درباره عدم مداخله در سوریه و درخواستش برای ممانعت از ورود گروههای تحت حمایت ایران به مقابله مسلحانه با گروههای سوری را به السودانی رساند.»
او در ادامه گفت: هدف از تمامی ابتکارعملهای دیپلماتیکی که عراق با کشورهای همسایه و یا کشورهای مرتبط با سوریه در پیش گرفته، کاهش تنش موجود در منطقه است چرا که بغداد بر این باور است نباید در برابر آنچه در منطقه در حال وقوع است تنها نظارهگر بود و یا از آن دوری جست.
عامر الفائز، عضو کمیته روابط خارجه پارلمان عراق در این رابطه گفت: با وجود مشکلاتی که در منطقه وجود دارد، عراق در مدیریت بحرانها و مقابله متوازن با آنها به شکلی که از هیچ یک از طرفها جانبداری نشود، قدرتمند و محوری است و این امر باعث شده سران منطقه در ابعاد سیاسی و دیپلماتیک برای بررسی تحولات به شکلی بیطرفانه و واقع گرایانه به آن اعتماد کنند.
الفائز به الاخبار گفت: تحولات کنونی سوریه بسیار دشوار است و نمیتوان بدون آگاهی از تمامی شرایط اطراف با آن مقابله کرد بغداد نیز ارائه و اجرای ابتکارعملها و اقداماتی را که به برقراری آرامش، کنار گذاشتن درگیریها و تلاش برای حمایت از حاکمیت عراق و تقویت آن در برابر تمامی کشورها را بر عهده خود میداند.
احمد السراج، چهره مستقل سیاسی عراق درباره موضعگیری کنونی این کشور به الاخبار گفت که موضع فعلی بغداد نسبت به دمشق مبهم است هرچند که برخورد با آن بر اساس منافع و نه جناح بندیهای سیاسی لازم است.
السراج گفت: ابتکارعملهایی که کشورهای منطقه از جمله عراق در پیش گرفتند برای رفع شکاف بزرگ در عرصه سوریه است به ویژه که دولتها در خصوص نحوه برخورد با گروههای مسلحی که در سطح جهانی از همدستان و شرکای عملیاتهای تروریستی شناخته میشوند، تردید دارند.
او تاکید کرد: دولت عراق باید برای تقویت مبادلات تجاری و اقتصادی برای منافع ۲ کشور اقدام کند.