افزایش بهرهوری حوزه کشاورزی در برنامه هفتم توسعه ۵۰ درصد هدفگذاری شد
اراک- رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: افزایش بهرهوری حوزه کشاورزی در برنامه هفتم توسعه ۵۰ درصد هدفگذاری شد که در این راستا نقش آموزش و پژوهش کلیدی است.
به گزارش خبرنگار مهر، علی صفری عصر شنبه در نشست دومین کاروان راهیان پیشرفت کشاورزی دانش بنیان، اظهار کرد: ۲۵ آذر به عنوان روز پژوهش نامگذاری شده است و با توجه به تأکیدات دین اسلام در رابطه با اهمیت علم و پژوهش، باید به این موضوع در همه بخشها با اولویت پرداخت.
وی تصریح کرد: رسالت اصلی مراکز جهاد کشاورزی ترویج یافتههای پژوهشی است و نباید وظایف دیگر مانع از انجام این مهم شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: مطالبه اصلی و نخست کشاورزان باید آموزش باشد در صورتیکه اکنون تسهیلات بانکی و ابزار کشاورزی در اولویت است.
وی با اشاره به بی توجهی برخی کشاورزان به امور پژوهشی و علمی، افزود: این مسأله یکی از چالشهای اصلی است که به دلیل کم بودن اعتماد کشاورزان به امور آموزشی و بازدهی روشهای علمی به وجود آمده است که میطلبد این مهم مورد توجه ویژه باشد.
صفری تاکید کرد: عامل اثرگذاری آموزشها، نحوه آموزش و انتقال یافتههای پژوهشها است و در این راستا باید شیوههای مناسب و اثرگذار آموزشی گسترش پیدا کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: طبق قانون برنامه هفتم، رشد اقتصادی کشور هشت درصد در نظر گرفته شده است و با توجه به منابع موجود امید است این مهم محقق شود.
صفری تصریح کرد: باید از این میزان رشد، ۲.۸ دهم درصد از بهره وری کل عوامل تولید باشد که با آموزش استفاده بهتر از وضع موجود، میتواند محقق شود.
وی با اشاره به ناترازیهای موجود در انرژی گفت: ناترازی آب و انرژی محصول سالهای گذشته است که اگر در آن زمان استفاده از منابع طبق اصول انجام میشد اکنون با این مشکل مواجه نبودیم.
صفری با اشاره به اینکه در قانون برنامه هفتم رشد بخش کشاورزی پنج و نیم درصد در نظر گرفته شده است، گفت: چالش اصلی در حوزه کشاورزی میزان رشد منفی ۳ درصد است که باید به پنج و نیم درصد برسد که بخش قابل توجهی از آن با آموزش و ترویج پژوهش اصلاح خواهد شد.
وی اضافه کرد: در زمان قبل از کرونا، رشد کشاورزی مثبت بود و یکی از علتهای رشد منفی کنونی این بود که با حذف ارز ترجیهی، قیمت دام و نهادهها به طور ناگهانی و یکباره افزایش پیدا کرد.
صفری افزود: ناتوانی در پشتیبانی در حوزه دامپروری موجب شد تا دامهای مولد به کشتارگاه فرستاده شدند و در حوزه تأمین گوشت با مشکل مواجه شدیم.
وی ادامه داد: در بحث سرمایهای که به بخش کشاورزی وارد میشود سه و نیم درصد است، وارد نشدن سرمایه کشاورزان را مجبور به از بین بردن منابع کرد که موجب به وجود آمدن چالشهای زیادی شده است.
صفری افزود: در سال اول قانون برنامه هفتم در سطح کشور ۱۷۰ هزار میلیارد تومان در حوزه آب و خاک در نظر گرفته شده بود که از آن میزان اعتبار تنها ۴ هزار میلیارد تومان آن تخصیص یافته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: در قانون برنامه هفتم ضریب خودکفایی درحوزه گندم، جو، شکر، حبوبات و گوشت سفید و قرمز، ۹۰ درصد و در حوزه ذرت و دانههای روغنی ۴٠ درصد، در نظر گرفته شده است.
وی افزود: افزایش بهره وری باید به ۵۰ درصد، سهم ارزش افزوده فرآوری محصولات کشاورزی از ارزش افزوده بخش کشاورزی، ۱۵ درصد و افزایش بهره وری آب ۵ درصد مشخص شده است.
صفری اضافه کرد: برای دستیابی به این اهداف تنها منابع و اعتبار لازم نیست بلکه آموزش و پژوهش به ویژه در حوزههایی که محدودیت منابع و ابزار وجود دارد نقش پررنگی دارد.
صفری گفت: بر اساس شاخصهای منتشر شده استان مرکزی، بیش از ۹۰ درصد شاخصهای افزایشی داشتهایم که مراکز پژوهشی در این موفقیتها نقش بسیار تأثیرگذاری داشتهاند.