مازندران ناامن برای شکار و صید؛ فعالیت چراخ خاموش سیاهچاله پرندگان
ساری- روند روبه رشد کشفیات شکار و صید پرندگان مهاجر همزمان با فصل زمستان گذرانی گونه ها نادر در تالاب ها و آب بندان های مازندران این استان را برای شکارچیان ناامن کرده است.
خبرگزاری مهر، گروه استانها: اگرچه جلوی سلاخی صدها گونه پرنده نادر و مهاجر روزانه در بازار پرنده فروشی فریدونکنار گرفته شد اما همچنان شکارچیان غیرمجاز چشم طمع به این مهمانان دوختهاند و پرنده کشی را رسم و پیشینه خود قرار دادهاند.
آمار کشفیات شکار و دستگیری شکارچیان غیرمجاز که هر روز از مناطق مختلف مازندران مخابره میشود حکایت از ظلمی دارد که همچنان بر پیکره حیات وحش وجود دارد و برخی از گونههای مهاجر از مهمانخانهها و آشپزخانهها سر در میآورند.
قصه شکار گویا تمامی ندارد و تا پرنده و تالاب هست، پرنده کشی نیز رواج دارد و از این رو در سالهای اخیر پویشهایی با عنوان «نه به کشتار پرندگان مهاجر» همزمان با فصل زمستان گذرانی پرندگان در مازندران به راه افتاده است.
از سوی دیگر از نظر فقه اسلام پرندگان فاقد سنگدان در سیستم گوارشی مانند پرندگان ماهی خوار یا گوشتخوار، همچنین پرندگانی که مانند پرندگان شکاری بدون نیاز به بال زدنهای مداوم قادر به پرواز هستند، (پرواز با بالهای باز یا بال بازروی) در زمره پرندگان حرام گوشت قرار میگیرند و با استناد به این دو اصل شرعی پرندگانی مانند انواع حواصیلها، لک لکها، پلیکانها، باکلانها (دار غاز)، کشیمها و اردکهای ماهی خوار همگی پرندگان حرام گوشت تلقی میشوند.
در سالهای اخیر جمعیت برخی از گونههای پرندگان در مازندران کاهش چشمگیری پیدا کرده است، اردک ماهی خواهر کاکلی از گونههایی است که که امروزه به دشواری میتوان حتی یک جفت از آن را در تالابهای بزرگ کشور مشاهده کرد، این در حالی است که در برخی سالها این گونهها در بازار پرندگان فریدونکنار خرید و فروش میشد.
هرسال از اواسط شهریور تا اواسط زمستان تالاب و آببندان های مازندران میزبان گونههای مختلف پرندگان از نقاط سردسیر کشورهای حاشیه دریای خزر است
هرسال از اواسط شهریور تا اواسط زمستان تالاب و آببندان های مازندران میزبان گونههای مختلف پرندگان از نقاط سردسیر کشورهای حاشیه دریای خزر است که به امید یافتن مکان گرم و غذا به این مقصد عزم سفر میکنند.
بنا برآمار اداره حیات وحش محیط زیست مازندران، بیشتر از ۷۰ گونه از پرندگان مهاجر بومی و غیر بومی به تالابها و آبگیرهای این استان کوچ زمستانی دارند.
غازها، فلامینگوها، آبچلیکها، باکلانها و حواصیلها از جمله پرندگان مهاجری هستند که برای در امان ماندن از گزند سرمای فصول سرد سال به تالابها و آب بندانهای مازندران می آیند و چند ماه را در این خطه از شمال کشور سپری میکنند.
مازندران افزون بر تالاب بین المللی میانکاله و ۲ تالاب فریدونکنار و کیاسر، ۹۱۵ قطعه آب بندان به گستره حدود ۱۸ هزار هکتار دارد و مناسبترین زیستگاه برای پرندگان مهاجر محسوب میشوند.
بیشتر پرندگان مهاجر برای زمستان گذرانی روزهای سرد سال را در تالاب میانکاله بهشهر سپری میکنند.
طی سالهای اخیر با تقویت گشتها، بسته شدن بازار سنتی فریدونکنار و جمع آوری دامهای هوایی، میزان شکار پرندگان کاهش یافت اما همچنان این پدیده در برخی مناطق رواج دارد.
شکارچیان غیرمجاز در چنگال قانون
میثم اکبری رئیس دادگاه بخش بندپی بابل با بیان اینکه چنگال قانون شکارچیان غیرمجاز و بی رحم به محیط زیست و حیات وحش را گرفتار میکند، افزود: هر شب یک پایگاه با پشتیبانی نیروی انتظامی به صورت برنامه مدون علاوه در انجام مأموریتهای محرمانه و خاص خود در محلات در حال گشت زدن در ساعات مختلف هستند.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه قانون با هیچ متخلفی و مجرمی تعارف نخواهد داشت، از کشف تعدادی گونه شکار شده توسط شکارچیان غیرمجاز خبر داد و گفت: در این زمینه، یک قطعه قرقاول، ۸ قطعه تیکا، هشت قطعه گنجشک، یک قبضه سلاح بادی، دو عدد فشنگ و چراغ قوه کشف شد و دو متهم نیز در یک روستای دستگیر و یک خودرو توقیف شد.
وی از شهروندان خواست تا اخبار و گزارشها را به صورت شبانه روزی به سامانه ۱۱۰ منعکس کنند.
در سالهای اخیر به دلیل کاهش بارندگیها، همچنین شرایط آب و هوایی گرم، خشک و کم آب شدن برخی تالابهای مازندران شرایط آنچنان مساعدی برای زیست پرندگان مهاجر در استان به شمار نمیرفت اما امسال بارندگیها، سرد شدن هوا و آبگیری تالابها حضور پرندگان مهاجر را در استان رشد داده است.
سیاه چاله پرندگان، باز یا بسته؟
سالهاست که فعالان بینالمللی محیط زیست و طبیعت، منطقه فریدونکنار را به عنوان سیاهچالهای برای حیات پرندگان مهاجر میشناسند؛ سیاهچالهای که در آن صیادان از زمین و هوا بیمحابا به شکار میپردازند و این کارزار هر سال شدت بیشتری به خود میگیرد و با آنکه این سیاه چاله برچیده شد اما برخی گزارشها حکایت از خرید و فروش غیرقانونی برخی گونهها در این بازار است.
اگر برخی از سالها سری به این تالابها میزدید شاهد بودید که از انواع غاز، مرغابی، قو، باکلان، پرلا، کشیم و حواصیل گرفته تا پلیکان، قرهغاز، شاهین، عقاب دریایی و عقاب شاهی شکار میشدند و صیادان از ماهها قبل انواع دامها و شیوههای صید را تدارک دیده بودند.
در حال حاضر بازار فریدونکنار همچنان تعطیل است و محیط زیست نیز اعلام کرده تحت هیچ شرایطی اجازه فعالیت مجدد برای آن صادر نخواهد شد و محیطبانان و فرماندهی یگان حفاظت موظفند به طور مستمر بازارهای غیر رسمی را هم کنترل و با عوامل تخلف برخورد قانونی قاطعانه داشته باشند.
معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران اجرای طرح پرنده نگری با مشارکت جوامع محلی را از برنامهها اعلام کرد.