سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

کلاف سردرگم قطعی برق و اثر دومینویی آن بر اقتصاد - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | پنجشنبه، 06 دی 1403 - 14:30
اصلاح الگوی مصرف یک مسئولیت اجتماعی است که نیاز به مشارکت همه جانبه از سوی دولت، صنایع و مردم دارد. مسئولین هم فراموش نکنند که قطعی برق علاوه بر خسارت مستقیم، اثرات دومینویی بر کل اقتصاد دارد.
برق،مصرف،قطعي،گاز،البرز،توليد،مشكلات،استان،قطع،اصلاح،صنايع،ك ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، مدتی است که قطعی برق به‌عنوان یکی از مشکلات متداول امروز در بسیاری از استان‌ها گریبانگیر مردم است که می‌تواند تأثیرات بسیاری بر زندگی روزمره افراد، کسب‌وکارها و خدمات عمومی داشته باشد که البرز نیز از این قائده مستثنی نیست.
این پدیده به دلایل مختلفی از قبیل مصرف بیش از اندازه، مشکلات فنی، شرایط نامساعد جوی و مشکلات زیرساختی رخ می‌دهد.
افزایش مصرف برق آن هم در ساعات اوج مصرف به خصوص در فصول گرم سال، یکی از مهم ترین دلایلی است که ممکن است ظرفیت شبکه برق، کشش لازم برای تولید برق موردنیاز مردم را نداشته و ناترازی‌هایی را به دنبال داشته باشد و در نتیجه منجر به قطعی برق شود اما سوالی که این روزها ذهن عموم مردم را درگیر کرده، قطعی برق در فصل سرد سال است.
این موضوع تاثیرات فراوانی در زندگی روزمره، صنعت و کسب و کارها دارد زیرا می‌تواند موجب اختلال در فعالیت‌های روزانه شود.
همچنین تاثیرات منفی بر عملکرد کسب وکارها به‌ویژه مشاغلی که به ماشین‌آلات یا سیستم‌های کامپیوتری وابسته هستند دارد و باعث ایجاد مشکلات در نگهداری داده‌ها یا تأخیر در ارائه خدمات می شود.
یکی از مهم‌ترین اتفاقاتی که همزمان با قطعی برق رخ می‌دهد به خطر افتادن حیات بیماران بستری در بیمارستان‌ها و نیز خاموش‌شدن چراغ‌های راهنمایی‌ورانندگی و در پی آن تصادف‌هایی است که موجب به خطر افتادن جان عابران و رانندگان می‌شود که لازم است تدابیری نیز برای این موارد اتخاذ و راهکارهایی ارائه شود تا مردم کمتر دچار مشکل در زندگی روزمره خود شوند.
چالش‌های صنایع بزرگ و کوچک
چالش‌های صنایع بزرگ و کوچک هنگام مواجهه با قطعی برق را نمی‌توان نادیده گرفت زیرا آنها به برق پایدار وابسته هستند و این قطعی‌های مکرر می‌تواند بر کاهش تولید و رقابت‌پذیری آن‌ها در کشور و منطقه تاثیرگذار باشد که به‌کارگیری فناوری‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی و نیز استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در صنایع می‌تواند تا حدودی راهگشا باشد.
به میان مردم می‌رویم.
شکایت‌های زیادی از این موضوع دارند، یکی از آنها که کارمند یک موسسه فرهنگی در طبقه پنجم یک ساختمان است، برای ما این‌گونه تعریف می‌کند: درحالی‌که برق بدون اطلاع قبلی قطع شد، در اوج غافلگیری به دنبال روزنه‌ای از روشنایی می‌گشتیم که صدای زنگ خطر آسانسور گام‌هایمان را به سمت بیرون از واحد هدایت کرد.
وی می‌افزاید: آسانسور بین طبقات سوم و چهارم خاموش شده و یکی از بیماران مطب دندانپزشکی واقع در ساختمان در آن محبوس شده بود و با صدایی لرزان تقاضای کمک می‌کرد.
با کمک نورهای موبایل همسایگان و حضور مدیر ساختمان درب آسانسور پس از حدود یک ربع، باز و آن زن جوان که بعدا متوجه شدیم دچار اختلال روحی و روانی است و ترس شدیدی از ارتفاع و تاریکی دارد از آسانسور خارج شد.
این کارمند ادامه می‌دهد: با خروج زن از کابین آسانسور، اهالی ساختمان، شاد بودند و خدا را شکر می‌کردند که این موضوع ختم به خیر شد اما زن، درحالی‌که ترس شدیدی بر وی غالب شده بود، مدام با خود تکرار می‌کرد: «اگه شما نبودید ...
اگه تنها بودم ...
وااای خدای من ...».
گلایه‌های مردم
خانم میانسالی که در بازارروز شاهین ویلا مشغول خرید است و موضوع گزارش ما را متوجه می‌شود به خبرنگار تسنیم از کرج می‌گوید: کودک خردسالم از شدت سوختگی پاهایش به خود می‌پیچد و فریاد می‌زند اما با قطعی برق، پکیج‌ها نیز خاموش و آب سرد می‌شود و در این سرما نمی‌توانم وی را نظافت کنم و فقط نظاره‌گر بی‌تابی فرزندم هستم.
شما را به خدا فکری کنید ...
میوه‌فروشی که با هیجان مشغول تبلیغ بار خود است به محض تاریکی بازار به سمت ما می‌آید و عنوان می‌کند: خانم، این حال و روز ما را به تصویر بکش تا مسئولین ببینند که همه مشتریان ما پس از خاموشی بازار، بار را بر زمین می‌گذارند و بازار را ترک می‌کنند.
آقای جمالی یکی از رانندگان تاکسی اینترنتی در این رابطه بیان می‌کند: یک‌سالی است که بازنشسته شده‌ام و برای تامین مخارج زندگی مجبور به این کار هستم اما به محض خروج از منزل، برق و به دنبال آن اینترنت نیز قطع می‌شود و موفق به پیدا کردن مسافر نمی‌شوم و باید دو و گاهی چهار ساعت این وضع را تحمل و در بهترین حالت منطقه دیگری را برای کار انتخاب کنم که البته از وضع برق آن نیز خبر ندارم.
یکی از دانشجویان دانشگاه علمی کاربردی در کرج می‌گوید: به دلیل آلودگی و گاهی برودت هوا، کلاس‌ها مجازی است اما همه ما در مناطق مختلف استان ساکن یا شاغل هستیم و در ساعت مقرر نمی‌توانیم در کلاس حاضر شویم زیرا با قطعی برق، اینترنت‌ها و تماس‌های تلفنی نیز دچار اختلال می‌شوند و این موضوع ضربه بزرگی به آموزش همه به‌خصوص دانش آموزان وارد می‌کند.
نمی‌دانیم با این حجم از بی‌برنامگی، بی‌تدبیری، قصور و کوتاهی به کجا پناه ببریم؟
اکنون روی سخن ما با متولیان امر است؛ آیا از این حال‌وروز مردم در سطح شهر آگاهید؟
آیا همه خبرنگار و به دنبال مطالبه‌گری هستند یا فقط به یک اعلام نارضایتی و در نهایت گفتن چند کلمه ناسزا بسنده می‌کنند؟
آقایان مسئول آیا به پیرزن بیماری که به امید داشتن آسانسور محل سکونت خود را در طبقات بالا انتخاب کرده‌است، فکر کرده‌اید؟
تلاش برای ارتباط با مدیرعامل شرکت برق البرز بی‌نتیجه ماند
چندی پیش شرکت توزیع نیروی برق استان البرز پس از قطعی برق و گلایه اصحاب رسانه در پی شکایات شهروندان در گروه خبری خود اعلام کرده که «با توجه به مشکلات در تامین سوخت نیروگاهی این کمبود برق و قطع و وصل‌ها اتفاق می‌افتد و کاملا بدون برنامه قبلی است و در لحظه با توجه به شرایط، میزان خاموشی‌ها تغییر می‌کند، نیروگاه ها به‌طور کامل آماده به کار هستند، صنعت برق آمادگی کامل تامین برق را دارد، اما با توجه به مصارف گاز خانگی، سوخت نیروگاه تامین نمی‌شود.
باور کنید که ما هم شرایط سختی را می‌گذرانیم و نیازمند همراهی و کمک شما هستیم.
از همه شما همکاران عزیز و بزرگوار و مردم عذرخواهی می‌کنیم و به لطف و همراهی شما در صرفه‌جویی موثر مصرف انرژی برق و گاز نیازمندیم».
اما چند روز بعد، جدول خاموشی‌ها از سوی این شرکت در سایت‌ها و فضای مجازی منتشر شد تا مردم بتوانند برای این زمان بهتر برنامه‌ریزی کنند اما نکته جالب ماجرا اینجاست که در برخی مناطق قطعی برق به دو نوبت یا زمان‌های طولانی می‌رسد که این موضوع کسبه و مردم را کلافه کرد و پس از آن قطعی‌ها به یک روز در میان رسید.
لازم به ذکر است علیرغم پیگیری‌های پی‌درپی و تلاش برای ارتباط با مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان البرز تلاش خبرنگار تسنیم به جایی نرسید و سوالات ما بدون پاسخ ماند و اکنون مردم مانده‌اند و بی‌تدبیری‌ها، قطعی‌های مکرر و روزانه، بیکاری و مشکلات اقتصادی، خسارت‌های وارده به لوازم برقی و ده‌ها مشکل دیگر که هیچ‌کس هم پاسخگوی آن‌ها نیست.
همه این‌ها در حالی است که در دولت قبل با وجود همه ناترازی‌ها، اقدامات و مدیریت‌های لازم در این زمینه صورت گرفت و مردم در تابستان با قطعی برق و در زمستان با قطعی گاز مواجه نبودند.ساخت انواع نیروگاه‌ها اعم از گازی، خورشیدی و بادی و ...
توسط دولت و بخش خصوصی در اولویت قرار گرفت، به‌گونه‌ای که طی دو سال و نیم رکورد ساخت نیروگاه در کشور شکسته و مجموعا حدود 9 هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شد.
مردم متضرر اصلی بی‌تدبیری‌ها و کوتاهی‌ها
هماهنگی میان دو وزارتخانه نفت و نیرو برای رفع چالش‌های موجود، مدیریت توزیع برق میان صنایع، فرهنگ‌سازی اصلاح الگوی مصرف برق خانگی و سیاست‌های تشویقی ظاهرا در این دولت جایی ندارد و قرار است مردم و شهروندان متضرر اصلی بی‌تدبیری‌ها و کوتاهی‌ها باشند.
علی حدادی، نماینده مردم نظرآباد، ساوجبلاغ، طالقان و چهارباغ در مجلس شورای اسلامی چندی پیش در نشست صمیمی با جمعی از صاحبان صنایع مهم البرز، ضمن انتقاد از وضعیت برق استان گفت: یکی از مشکلات ما در البرز این است که توزیع برق منطقه‌ای در اختیار استاندار البرز نیست و در اختیار تهران است و اگر استان البرز نتواند نیازهای انرژی و تولید خود را مدیریت کند قطعا به مشکل می‌خوریم.
عبدالله دارایی، مدیرکل سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان البرز که به تازگی جای خود را به سرپرست جدید داده‌است، دی ماه جاری، در واکنش به قطع برق و گاز واحدهای تولیدی در برخی مناطق استان، اظهار کرد: با توجه به ناترازی مصرف و تولید برق و گاز در کشور، از مردم خواهش می‌کنم با کاهش مصرف گاز و برق، از مشکلات پیش‌آمده کمبود گاز و برق واحد‌های تولیدی و صنعتی جلوگیری کنند.
وی ادامه داد: با عدم صرفه‌جویی از سوی مردم، دولت ناچار به قطع برق و گاز واحدهای تولیدی است که این امر نه تنها باعث توقف تولید در این واحدها می‌شود، بلکه تبعاتی همچون اخراج کارگران، کاهش تولید ناخالص داخلی و افزایش نرخ بیکاری را نیز به دنبال خواهد داشت زیرا بسیاری از آنها به‌ویژه در بخش‌های تولید مواد غذایی، دارویی، شیمیایی و فلزی به گاز به عنوان منبع انرژی اصلی خود وابسته هستند.
ضرورت فرهنگ‌سازی و اصلاح الگوی مصرف
مدیرکل سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان البرز عنوان کرد: این قطع گاز علاوه بر توقف تولید، می‌تواند منجر به فساد مواد اولیه، از دست رفتن فرصت‌های شغلی و ضررهای اقتصادی سنگینی شود زیرا صنایع به دلیل عدم توانایی در جایگزینی سریع سوخت‌های دیگر، آسیب‌پذیرتر هستند و قطع گاز به‌ویژه در روزهای سرد سال، می‌تواند منجر به تعطیلی این واحدها و از دست دادن بازارهای صادراتی شود.
جالب تر از همه اینها زمانی است که برق وصل و زندگی‌ها روال عادی به خود می‌گیرند و دیگر کسی حواسش نیست دقایقی قبل برای یک روزنه نور، خود را به آب و آتش می‌زد و هر آنچه چراغ و روشنایی در محل زندگی و کار دارد را به کار می‌گیرد تا روشنایی مطلوب حاصل شود که این نیز امر نشان از عدم فرهنگ‌سازی و اصلاح الگوی مصرف در کشور ما دارد.
اکنون زمان آن رسیده تا با فرهنگ‌سازی به‌جا و صحیح راهکارهایی را ارائه دهیم تا مردم و متولیان امر، با اقدامات پیشگیرانه آشنا شوند و آنها را به‌کار گیرند.
کاهش مصرف برق در ساعات اوج مصرف، استفاده از ژنراتورهای برق اضطراری در خانه‌ها یا کسب ‌وکارهای مهم، بهبود و تعمیر خطوط انتقال برق، به‌روزرسانی تجهیزات زیرساختی، آموزش عمومی و آگاهی‌رسانی به مردم در مورد رفتار صحیح در زمان قطعی برق، بخشی از این موارد هستند.
تغییر رفتار مصرف‌کنندگان و در واقع اصلاح الگوی مصرف با رعایت مواردی همچون استفاده بهینه از وسایل برقی و تعمیر و تعویض به موقع آن‌ها با لوازم کم‌مصرف، خاموش‌کردن وسایل غیرضروری و خروج آن‌ها از حالت آماده به کار، استفاده از لامپ‌های کم مصرف، عایق‌بندی ساختمان‌ها با هدف جلوگیری از اتلاف انرژی، تنظیم دمای مناسب و متعادل و نیز پوشیدن لباس مناسب فصل سرما برخی از این راهکارها هستند.
اصلاح الگوی مصرف نیازمند عزم همگانی
اما بخشی از راهکارها نیز بر عهده مسئولین است که باید به آن‌ها توجه داشته باشند که نظارت و کنترل شبکه برق، اصلاح زیرساخت‌ها و بهبود شبکه توزیع برق و کاهش هدررفت انرژی در خطوط انتقال، پیش‌بینی و توزیع بار در شبکه و نیز تشویق مشترکان کم‌مصرف و جریمه‌های بازدارندن برای مشترکان پرمصرف را شامل می‌شوند.
به نظر می‌رسد جریمه‌های نقدی فقط جیب دولت‌ها را پر می‌کند و بازدارنده نیست.
با اجرای راهکارهای مطرح شده نه تنها می‌توان از قطعی برق جلوگیری کرد، بلکه به حفظ منابع طبیعی، کاهش هزینه‌ها و کاهش آلودگی محیط‌زیست نیز کمک می‌شود.
فراموش نکنیم اصلاح الگوی مصرف یک مسئولیت اجتماعی است که نیاز به مشارکت همه‌جانبه از سوی دولت، صنایع و مردم دارد.
مسئولین هم فراموش نکنند که قطعی برق علاوه بر خسارت مستقیم، اثرات دومینویی بر کل اقتصاد دارد.
گزارش از: صدیقه صباغیان
انتهای پیام/