ایران اولین کشوری است که با اتحادیه اوراسیا پیمان موافقتنامه تجارت آزاد را امضا کرده است
معاون سازمان توسعه تجارت گفت: اگرچه ایران چهارمین کشوری است که عضویت اتحادیه اوراسیا را دریافت کرده ولی اولین کشوری است که با اتحادیه اوراسیا پیمان موافقتنامه تجارت آزاد را امضا کرده است.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطیما میرزایی - سید محمدصادق قنادزاده، معاون سازمان توسعه تجارت درمورد اهمیت عضویت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و مزایا و فرصتهای موافقتنامه تجارت آزاد با این اتحادیه گفت: این یک پیمانی است که سال ۲۰۱۵-۲۰۱۶ بین پنج کشور شکل گرفت و هدف اصلیاش این بود که پیوندهای اقتصادی بین کشورهای عضو اوراسیا تقویت شود و یکی از پیمانهای موفق بود.
چون این اتحادیه جلسات خود در سطوح مختلف را تقریباً به صورت منظم شکل داده و یکی از اتحادیههایی است که انسجام درونی خوبی داشته است.
معاون سازمان توسعه تجارت بیان کرد: تقریباً ایران از ابتدای شکلگیری این اتحادیه تلاش کرد تا ارتباط خود با آن را برقرار کند و به همین دلیل، مذاکرات اولیه برای موافقتنامه با این اتحادیه را شروع کرده و در نهایت، در آبان ۹۸ موافقتنامهی موقت همکاری با این اتحادیه را امضا کردیم و همزمان ایران تلاش کرد که عضویت ناظر را هم از این اتحادیه بگیرد.
قنادزاده اظهار کرد: مهمترین نکتهای که وجود دارد یک نوع ارتباطگیری و تحکیم روابط با این پیمانی است که برای ما بسیار اهمیت دارد و مسئله مهم عضویت ناظر کشور ما این است که وقتی این اتفاق میافتد و در این اتحادیه عضویت ناظر میشویم هیچ تکلیف یا تعهد حقوقی خاصی برعهده ما نخواهد بود؛ یعنی ما ملزم به رعایت استانداردها یا ضوابط و قواعد خاص آنها نیستیم ولی در عین حال، دسترسیهای بسیار خوبی ایجاد میشود و میتوانیم در فعالیتهای این اتحادیه مشارکت داشته باشیم و به طور منظم در برنامههای آنها شرکت کنیم و قبل از ما ۳ کشور، این عضویت ناظر را بدست آورده بودند و در حقیقت، ما چهارمین کشوری هستیم که این عضویت را میگیریم ولی اولین کشوری هستیم که با این اتحادیه یک پیمان موافقتنامه تجارت آزاد امضا کردهایم.
معاون سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: اگر بخواهیم عضویت دائم داشته باشیم باید مجموعهای از استانداردها و ضوابط و قوانینی را بپذیریم که بین پنج کشور حاکم است و بعضاً شاید ما هنوز در آن شرایط نیستیم که بتوانیم لزوماً این ضوابط را پیادهسازی کنیم.
به همین دلیل، به نظر میآید که در حال حاضر عضویت ناظر اتفاق بسیار مبارکی برای ماست و میتوان از طریق آن، از ظرفیتهای خیلی خوبی برای کشورمان استفاده کنیم و در آینده، اگر بررسی کنیم که پیوستن ما به این اتحادیه به صورت عضویت دائم از مزایای بیشتری برخوردار است برای آن اقدام خواهیم کرد و استنباط بنده این است که فعلاً عضویت ناظر ما و پیمان موافقتنامه تجارت آزاد به اندازه کافی برای ما ظرفیت ایجاد میکند تا بتوانیم سالهای آینده از این موضوع بهرهبرداری کنیم و در حال حاضر، عضویت دائم اولویت اصلی ما نیست.
قنادزاده ادامه داد: در کشور یک اهتمام و اتحادی برای پیوستن ما به پیوندهای بزرگ دنیا و موافقتنامههای تجاری وجود دارد و این موافقتنامه بسیار مفصل است و ۱۱ سرفصل دارد که هر یک از آنها موضوعات خاص خود را دارند و به همین دلیل، لازم بود که برای این منظور کار کارشناسی صورت بگیرد و سرانجام، به موقع در کشورمان مصوب شد و بعد از تأیید شورای نگهبان و به قانون درآمدن آن، توافق ما پنج کشور با هم این است که ۲ ماه مهلت دهیم تا زیرساختها ایجاد شده و موضوعات و اسناد استانداردسازی شوند و بعد از ۲ ماه، خود به خود این موافقتنامه اجرایی خواهد شد و گمرکات کشورها موظف هستند که بر اساس تعرفهها، مواردی را اعمال کنند.
در نتیجه، اگر انشاءالله این قانون تصویب شود احتمالاً در اوایل سال جدید شمسی، این موافقتنامه اجرایی خواهد شد و ما باید شروع به کار کنیم.
در ادامه، کامبیز میرکریمی، نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه گفت: اجرای یک موافقتنامه تجارت آزاد اولین تجربه ماست؛ یعنی تا به حال ایران در این حوزه سابقهای نداشته است در حالی که همه دنیا این کار را انجام دادهاند و تمام کشورها به سمت توسعه صادرات حرکت میکنند و میخواهند بیشترین صادرات را داشته باشند.
چون در دنیای امروزی، این که یک واحد تولیدی بخواهد فقط برای نیاز داخلی ایجاد شود نه تنها نیاز خود بلکه نیاز کشور را هم برطرف نمیکند.
به همین دلیل، کارخانهای که سه شیفت کار میکند با کارخانهای که با ۱۰ درصد ظرفیت به فعالیت میپردازد، نمیتوانند با هم رقابت کنند و اینجاست که از بازارهای جهانی حذف میشویم و خوشبختانه مجلس هم به این نتیجه رسید.
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه افزود: این موافقتنامه دو مزیت بسیار خوبی دارد.
اول این که دسترسی به بازار مقابل را برای ما ایجاد میکند و دوم این که، هزینههای تولیدکننده ما در حوزههایی که کالا وارد میشوند کاهش پیدا میکنند و ظرفیت تولید افزایش پیدا میکند و جذابیت سرمایهگذاری بیشتر میشود.
در ادامه، امیر عابدی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان درمورد تأثیر حذف تعرفهها بر بازار داخلی و خارجی گفت: این موافقتنامه یک فرصت کمنظیر را برای ما ایجاد کرده است و باید از این موضوع به نحو احسن استفاده کنیم.
البته مشکلات اقتصادی و ناترازی در کشور به تولیدکننده و تاجر فشار وارد کردهاند؛ به طوریکه نمیتوانند در درازمدت برنامهریزی داشته باشند و سیاستمداران کشور باید استانداردهای تجارت را رعایت کنند.
او افزود: نکته مهمی که در این موافقتنامه وجود دارد و باید به آن دست پیدا کنیم؛ چراکه از موانع اصلی تولیدکنندگان و تجار ما به شمار میآید مشکل عدم ارتباط بانکی است در حالی که ما وارد یک لیگ دست شده و با یک سری استانداردها روبهرو میشویم و ما در اتاق بازرگانی پس از جلساتی که داشتیم، توانستیم زیر ۹۰ درصد این تعرفهها را صفر کنیم و اگرچه این فرصت بینظیری است ولی برای رسیدن به استانداردهای تجاری باید یک سری الزامات را رعایت کنیم.
چون در غیر این صورت نمیتوانیم از این فرصت خوب استفاده کنیم.