توصیهای که بشار اسد نپذیرفت/ لیدر اصلاحات از مهندسی حاکمیت در انتخاب پزشکیان میگوید!
چپهای ستادی ضمن تکرار ادعای "هر ۹ روز یک بحران" برای دولت پزشکیان؛ بصورت رسمی و علنی از وزرای نامطلوب خود اسم میبرند.
سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است.
ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم.
هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
لیدر اصلاحات از مهندسی حاکمیت در انتخاب پزشکیان میگوید!
محمد خاتمی، لیدر اصلاحطلبان طی اظهاراتی در دیدار با کادرهای حزب چپ اتحاد ملت گفته است: در موقعیت کنونی که وضع خطیر و مشکل است، دولتی روی کار آمده که معتقدم حاکمیت ما با عنایت به امکان تغییر شرایط، آمدن آن را فراهم آورده و خواسته است این دولت سرکار بیاید!
به گزارش جماران، او میافزاید: این امر وظیفه دولت را خیلی سنگین می کند که چه طرح و برنامه ای دارد که جامعه را پیش ببرد و چه ابزارهایی می خواهد در دست بگیرد که راه تغییری که پذیرفته شده است را جلو ببرد.[۱]
*همانطور که محرز است خاتمی در دیدگاهی که مبتنی بر عوامزدگی و مسیر فتنه ۸۸ است؛ اینطور فکر –یا تظاهر- میکند که دولت اصلاحطلب پزشکیان در اثر مهندسی حاکمیت کلان نظام ایجاد شده و مردم هم در این فرایند صرفا نقش آلت دست داشتهاند!
این حرف عجیب در حالی است که طی ۲۷ سال گذشته در اکثریت تمام انتخاباتهای دور اول؛ همواره کسی رأی آورده که خودش هم امید چندانی به پیروزی خودش نداشته اما با اقبال مردم مواجه شده است.
(۵ رئیسجمهور در این مدت انتخاب شدهاند که ۳ نفر از آنان اصلاحطلب بودهاند)
حاکمیت کلان نظام نیز نشان داده است که در مسئله صلاحیتها و انتخابات جز به امانت بودن رأی مردم به چیز دیگری نظری ندارد و اگرچه بعضا خطاهایی از سوی نهادهای پاییندستی رخ داده است اما رهبری رسما و علنا اعلام و اثبات کردهاند که با همان خطاها هم موافق نبودهاند و حتی خواستار جبران شدند.
در واقع خاتمی همچنان قائل نیست که فعال ما یشاء انتخابات در ایران مردم هستند و آنها هستند که سیر کلی کشور در ۲۷ سال گذشته و قبل از آن را با رأی خود ترسیم کردهاند و پس از این نیز ترسیم خواهند کرد.
تحلیل ارائه شده از سوی خاتمی همچنین به وضوح نشان میدهد که چرا حاکمیت کلان نظام همچنان بر انزوای سیاسی خاتمی و حصر فتنهگران ۸۸ –مادام که توبه علنی نداشته باشند- تأکید دارد.
***
توصیهای که بشار اسد نپذیرفت
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در بخشی از مصاحبه با یک شبکه مصری به جزئیات ملاقات آخر خود با رئیسجمهور بشار اسد اشاره کرده و گفته است: من آخرین بار با آقای بشار اسد در روز دوشنبه یعنی کمتر از یک هفته قبل از سقوط ملاقات کردم.
در همان ملاقات هم توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود.
همان جا به ایشان گفتم که ارتش سوریه فاقد روحیه است و باید آقای بشار اسد روحیه ارتش را بالا ببرد.
به گزارش ایلنا، او همچنین تصریح میکند: ما در چارچوب روند آستانه تلاش میکردیم که به اصلاحات سیاسی در سوریه کمک کنیم و در همین چارچوب پیشنهادهای زیادی را به دولت سوریه ارائه کردیم.
خود من بارها به دولت سوریه، وزیر خارجه و حتی خود بشار اسد توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود.
ولی دولت سوریه و آقای بشار اسد با مذاکره موافق نبود؛ چه با معارضان و چه با دولت سوریه.
در مورد ترکیه معتقد بود که تا قبل از عقب نشینی نیروهای ترکیه از خاک سوریه با آنها گفتگو نخواهد کرد و چه طور میتواند با کشوری که خاکش را اشغال کرده، وارد مذاکره شود!
ولی نظر ما این بود که به هر حال گفتگو مفید است.[۲]
*ما بخش نخست سخنان عراقچی را از حیث لزوم اطلاعرسانی از صحبتهای مطلعین پرونده اسد به استحضار مخاطبان محترم رساندیم.
چه اینکه به نظر میرسد در جریان سقوط دولت قانونی سوریه؛ باید شنوای سخنان ۳ نفر یعنی آقایان عراقچی، لاریجانی و امیر نصیرزاده وزیر دفاع باشیم زیرا این ۳ نفر در روزهای ماقبل سقوط اسد در سفرهایی جداگانه به دمشق رفتند که غیر از دکتر عراقچی؛ بقیه همچنان در سکوت به سر میبرند و جعبه سیاه پرونده سفر آنان هنوز باز نشده است.
در باب بخش دوم صحبتهای دکتر عراقچی و ماجرای مذاکره سوریه با ترکیه باید یک تحلیل مهم را ارائه کرد و آن اینکه به نظر میرسد دولت وقت سوریه در ابتدای امر نظر درستی را مطرح کرده که با متجاوز ارضی مادام که از کشور خارج نشده یا دورنمایی از خروج ارائه نکرده نباید مذاکره کرد.
یعنی دولت اسد تا اینجا نظر درستی داشته.
لکن سیاست و دیپلماسی به مثابه یک مکعب روبیک است و باید همه ابعاد را مد نظر داشت.
بدین قرار که دولتی باید بر خروج متجاوز ارضی اصرار و مذاکرات را منوط به خروج از خاک خود کند که به همراهی و همداستانی ارتش، نیروهای مردم و خواص سیاسی خود مطمئن باشد.
این گزینه که یکی از مؤلفههای "استقرار حاکمیتی" است نقشی تعیین کننده در سیاستهای خارجی یک دولت و یک کشور دارد و مادام که این گزاره دچار خلل باشد؛ طبعا دولت مرکزی هم نخواهد توانست سیاستهایش را به نحو دلخواه پیش ببرد.
لذا سفارش ایران به دولت وقت سوریه برای مذاکره با ترکها یک سفارش کاملا درست و عقلانی بوده است.
***
چپهای ستادی علنا از وزرای نامطلوب خود اسم بردهاند
نسخه "هر ۹ روز یک بحران" برای پزشکیان!
علی شکوریراد، از فعالان اصلاحطلب به تازگی در یادداشتی در روزنامه دولتی ایران پیرامون ماجرای فیلترینگ نوشته است: اساسا انجام کار ناقص (رفع فیلتر واتسپ و گوگلپلی) بیش از آنکه نگرانی ها را برطرف کند، به نگرانی ها دامن می زند...معتقدم که ابراز خوشحالی از اقدام دیروز شورای عالی فضای مجازی، کمی زود است!
او سپس میافزاید: گرچه دکتر پزشکیان خیلی صادقانه با موضوع برخورد می کند، اما به نظر می رسد عده ای در حال سرپیچی از این موضوع هستند.
انتقادی که به وزیر ارتباطات وارد است، این است که در راستای منویات رئیس جمهوری عمل نمی کند.
رفع فیلترینگ امر ساده ای است و این مقدار پیچیده برخورد کردن با آن، آدم را نگران می کند.
شکوری راد گفته است: رئیس جمهوری جدیت زیادی دارد تا به وعده های خود، بویژه رفع فیلترینگ عمل کند و صادقانه هم پیگیری می کند.
اما عدهای برای رئیس جمهوری مانع تراشی میکنند.[۳]
*ادعای اینکه کسانی دارند در مقابل رئیسجمهور مانعتراشی میکنند همان نسخه نخنمای "هر ۹ روز یک بحران" است که برخی چپهای ستادی برای دولت خاتمی پیچیدند و در انتهای ماجرا هم مشخص شد که بحرانسازان اصلی خودشان هستند.
این نخستین بار نیست که یک فعال چپ از مانعتراشی در مسیر پزشکیان حرف میزند.
قبل از این، جواد امام، سخنگوی جبهه اصلاحات نیز در اظهاراتی مدعی شده بود که برخی کارگزاران دولت پزشکیان قصد دارند در مسیر پزشکیان مانعتراشی کنند!
[۴]
یک فعال چپ دیگر هم در همین راستا اخیرا گفت: واقعیت این است که اکنون آقای رئیسجمهور باید متوجه شده باشد که افرادی که وی تصور میکرد میتوانند در چهارچوب وفاق دور هم بنشینند و در راستای منافع ملی و حل مسائل مردم با آنها به توافق برسند، آنطور که فکر میکرده، نبودند!
[۵]
این ادعاها در حالی است که اولا رئیسجمهور در ساختار اجرایی و حکومتی ایران نفر دوم کشور است و قدرت بسیار زیادی دارد.
لذا منطقا پذیرفته نیست که ارکانی خرد در پستوهای اجرا یا سیاست باشند که بتوانند جلوی رئیسجمهور را بگیرند.
ثانیا چپهای ستادی یک بار برای همیشه باید این بحرانزی بودن خود را کنار بگذارند و تضارب آرا در اداره کشور را بپذیرند.
به هر حال رئیسجمهور تنها عنصر تصمیمگیرنده درباره فیلترینگ نیست و سایر نهادها و اعضای آنان هم نظراتی دارند.
اینکه چپهای قدیمی همچنان بر اساس نسخههای دهه ۷۰ خود رفتار میکنند و هر انتقادی را مانعتراشی در مسیر رئیسجمهور یا تقلا برای کودتا علیه پزشکیان معرفی میکنند عملا نوعی سلیطهبازی سیاسی است که نه تنها هیچ مبنایی ندارد بلکه از مسیر پیشرفت دولت میکاهد.
دولت پزشکیان اگرچه تا اینجا عملکردی متعادل داشته و در اثر همین تعادل گفته میشود که از حجم تورم اقتصاد نیز خواهد کاست اما همین دولت درگیر "دایههای دلسوزتر از مادر" نیز شده است که باید تا دولت او را به انحراف و کمکارکردی نکشاندهاند فکری برایشان کرد.
این رجال پیر و بیهنر و بیمطالعه؛ پزشکیان را خرج مقاصد خویش خواهند کرد.
اگر نقشههای کثیفتری برای "گزینه خیابان" در نظر نگرفته باشند!
گفتنیست افراد مذکور تا اینجا نام ۲ وزیر ارتباطات و اطلاعات را علنا و بعنوان مانعتراش مسیر رئیسجمهور معرفی کردهاند.
***
1_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1653917
2_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1574979
3_ https://www.magiran.com/article/4573095
4_ mshrgh.ir/1673536
5_ mshrgh.ir/1673536