تلاش اسرائیل برای تبدیل سوریه به کشوری ضعیف/ ورود افراد مسلح به دمشق با ریشه تروریستی خطری برای کشورهای منطقه است/ خشم مردم عراق از ادعای ترکیه درباره موصل و کرکوک/ حضور جولانی در دمشق، تشویق سنیهای
تحلیلگران سیاسی و امنیتی عراقی با ابراز نگرانی از تحولات سوریه و نقض حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور توسط رژیم صهیونیستی، نسبت به تسری ناامنی از سوریه به عراق هشدار دادند.
سرویس جهان مشرق - تحولات سوریه و سقوط بشار اسد، نگرانی ها در مورد ورود گروه های عراقی به مسئله سوریه به وجود آمده است، اما بر اساس اخباری که از پیام های محرمانه به بیرون درز کرد، ایالات متحده با ارسال هشدار مستقیم به دولت عراق خواستار توقف مداخله این گروه های در امور سوریه شد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در 13 دسامبر در سفر از پیش برنامه ریزی نشده وارد بغداد شد و با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق دیدار کرد.
این سفر موضوع سوالهایی را در مورد موضع دولت و نقش گروه های مسلح عراق در تحولات سوریه مطرح کرد.
روزنامه لبنانی الاخبار نوشت، بلینکن علاوه بر درخواست خود مبنی بر جلوگیری از دخالت گروه های مقاومت عراق در سوریه، پیام شفاهی دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا را به محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق مبنی بر عدم مداخله در اوضاع سوریه ارائه کرد.
آیا دولت عراق به پیام های آمریکا پایبند خواهد بود؟
موضع جناح های مقاومت در قبال آن چیست و چگونه از آن استقبال کردند؟
فادی الشمری، مشاور نخست وزیر عراق، گفت: سفر آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا به عراق بیانگر، اهمیت و نقش محوری عراق در میانجی گری برای رسیدگی به راه حل برای بحران های منطقه است.
الشمری با بیان اینکه عراق از هرگونه ابتکار عمل با هدف حفاظت از حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و دستیابی به خواسته های مردم سوریه حمایت می کند، گفت: سفر وزیر امور خارجه آمریکا نشانه اهمیت هماهنگی با بغداد برای دستیابی به ثبات پایدار در منطقه است.
اسرائیل جز با تجزیه کشورهای همسایه نمی تواند از خود محافظت کند
از سوی دیگر فراس الیاسر، یکی از اعضای دفتر سیاسی جنبش النُجَباء عراق، معتقد است که تهدیدهای آمریکا علیه جناح های عراقی چیزی بیش از جنگ روانی نیست.
الیاسر با اشاره به اینکه ادامه حضور "نیروهای اشغالگر آمریکایی" در عراق صحبت در مورد سلاح های مقاومت را دشوار می کند، او هشدار داد که تهدیدات آمریکا از برخی جنبه ها به دنبال آشفتگی اوضاع و ایجاد بی ثباتی در عراق است.
وی با بیان اینکه ویرانی هایی سوریه در اثر حملات آمریکاست، گفت: پروژه واقعی آمریکا تجزیه و تضعیف کشورهای منطقه است و نباید به هیچ یک از درخواست های واشنگتن پاسخ مثبت داد.
وی با تاکید بر تداوم مقاومت و آمادگی این کشور برای پاسخگویی به هرگونه حمله، تصریح کرد: قدرت عراق در حشد الشعبی، نیروهای امنیتی، مرجعیت دینی و مقاومت است و هرگونه چشم پوشی از هر یک این ارکان به معنای از دست دادن عراق است.
الیاسر با بیان اینکه تهدیدهای آمریکا جدید نیست و همواره به دنبال حذف عوامل قدرت کشورهاست، همانطور که در سوریه اتفاق افتاد، تاکید کرد: اسرائیل جز با تجزیه کشورهای همسایه نمی تواند از خود محافظت کند.
آینده سوریه به دست مردم سوریه تعیین می شود و هرگونه دخالت خارجی در امور سوریه مردود است
شیخ کاظم الفرطوسی، سخنگوی گردان های سید الشهدا، تأیید کرد که سلاح های مقاومت یک موضوع داخلی است که به جناح های عراقی مربوط می شود و دخالت هیچ طرف خارجی در این موضوع غیرقابل قبول است.
الفرطوسی در گفتگو با الجزیره گفت: درخواست مکرر آمریکا برای خلع سلاح مقاومت غیرمنطقی است، این درست نیست که مخالفان از حریف خود بخواهند سلاح هایش را رها کند و این نشان می دهد که جناح های مقاومت برای این کار تشکیل شده اند.
سلام مقاومت مقابله با اشغالگری است.
الفرطوسی همچنین از اجازه دادن به هر طرف عراقی برای دخالت در امور داخلی توسط نیروهای آمریکایی یا دیگران انتقاد کرد و این امر را شرم آور توصیف کرد.
موضع گردانهای سیدالشهدا قاطع است.
وی خاطرنشان کرد که آینده سوریه تنها توسط مردم سوریه تعیین می شود و هرگونه دخالت خارجی در امور سوریه مردود است.
الفرطوسی در مورد ترس از هدف قرار دادن گروههای مقاومت گفت: ما مدتهاست که در وضعیت جنگی زندگی میکنیم و همه احتمالات ممکن است و ما تعجب نمیکنیم که آمریکا یا اسرائیل ما را هدف قرار بدهند، همانطور که قبلاً بارها این کار را انجام داده اند.
وی با بیان اینکه صحبت های واشنگتن در مورد درخواست مجوز برای هدف قرار دادن جناح ها باعث ایجاد ابهام می شود، افزود: این اقدام بدی برای ترساندن ما و بزرگنمایی موضوع است.
تلاش اسرائیل برای تبدیل سوریه به کشوری ضعیف
از سوی دیگر هادی جلو مرعی تحلیلگر مسائل سیاسی عراق درباره تحولات سوریه به مشرق گفت: تحولاتی که سوریه در دوره کنونی شاهد آن است برای عراق نگران کننده است و من معتقدم که اکثر کشورهای عربی به استثنای کشورهای حامی "جبهه النصره" نگرانند.
عراق در کنار سوریه قرار دارد و ما مرزهای طولانی داریم و در هر دو طرف شبه نظامیان وجود دارند و از اهداف رژیم جدید اطلاعی نداریم و داعش هنوز به طور کامل در سوریه شکست نخورده است و این نگرانی عراقی ها را افزایش می دهد.
این تحلیلگر درباره تاثیر حوادث سوریه بر منطقه گفت: تأثیر حوادث سوریه بسیار زیاد است و آینده منطقه را به خطر می اندازد، همانطور که امروز با کمپ ها، پایگاه های هوایی و دریایی و تجهیزات و موشک ها انجام می دهد.
اسرائیل به تلاش های خود برای انجام هر کاری که اعراب را تضعیف می کند، ادامه خواهد داد.
آینده سوریه را چگونه می بینید؟
آینده سوریه دشوار است زیرا گروه های مختلفی با گرایش های مختلف در آنجا می جنگند و اسرائیل، غرب، ترکیه و روسیه وجود دارند و ما دقیقا نمی دانیم که طرف های بحران سوریه چگونه رفتار خواهند کرد و تصمیم گیرنده واقعی کیست.
آیا انتظار دارید سوریه به مرحله انتخابات ریاست جمهوری برسد و رئیس جمهور جدیدی را انتخاب کند؟
من معتقدم که سوریه قبل از بررسی هر گونه تمرین انتخاباتی به زمان و حکومت انتقالی نیاز دارد و آنها نیاز به ایده، چشم انداز و آماده سازی برای قانون اساسی جدید دارند.
آیا آنچه در سوریه روی می دهد رژیم صهیونیستی را برای نفوذ بیشتر به خاک سوریه وسوسه می کند؟
اسرائیل برای اشغال سرزمین های سوریه و تبدیل این کشور به یک کشور شکست خورده و ناتوان که تسلیم تصمیمات خارجی است که در خدمت منافع اسرائیل است، تلاش می کند.
رژیم صهیونیستی چگونه برای خنثی کردن و نابودی سوریه تلاش می کند؟
اسرائیل ماموریت خود را در سوریه با انهدام همه اردوگاه ها، پایگاه های هوایی و دریایی، کشتی ها، هواپیماها، انبارهای تسلیحات و موشک ها، مراکز تحقیقاتی، ستاد فرماندهی و کنترل و فرودگاه های نظامی انجام می دهد و با نفوذ به فاصله تکان دهنده از دمشق، ارتش خود را در مناطق مستقر می کند.
رسیدن به آن و پایان دادن به سوریه شناخته شده غیر قابل تصور بود.
ورود این افراد مسلح به دمشق با میراث و ریشه تروریستی خطری برای کشورهای منطقه است
محمود الهاشمی رئیس مرکز مطالعات راهبردی الاتحاد عراق هم به مشرق درباره تحولات سوریه گفت: شکی نیست که وقایع سوریه به طور کلی بر کشورهای منطقه و نه فقط عراق به عنوان همسایه سوریه بازتاب دارد، رویدادی مانند آنچه اخیراً در سوریه رخ داد، دگرگونی های بزرگی را به همراه دارد.
بلکه تحولی است که بازتاب هایی در سطح محورهای مقاومت خواهد داشت، زیرا سوریه به دلیل همسایگی مستقیم با سرزمین های اشغالی و نزدیکی به دو محور مقاومت، عراق و لبنان، عمق استراتژیک برای مقاومت است.
تأثیر مستقیم آن نیز این است که دولت جدید سوریه به رهبری محمد الجولانی دارای جنجال های زیادی است، زیرا این مرد (الجولانی) در طول یک سوم از زمان اشغال داعش در عراق اقدامات تروریستی گسترده ای انجام داد.
در خاک عراق در سال 2014 میلادی، مرتکب جنایات زیادی شد و دستگیر و به مدت پنج سال زندانی شد.
از سوی دیگر، سوریه یک عمق اجتماعی و مذهبی برای عراقیها است.
ایالات متحده از طریق دیدارهای وزیر امور خارجه بلینکن و از طریق مقامات نظامی، از عراق خواست از تحولات سوریه فاصله بگیرد، با توجه به اینکه این موضوع (صرفاً) مسئله داخلی سوریه است، اما به عراق اطیمنان داد که نگران نباشد، زیرا آمریکا در کنار عراق در جنگ علیه تروریسم است.
همزمان چهره های سیاسی و رسانه ای تلاش کردند تا غبار حوادث سوریه را بر سر عراق بپاشند، اما هوشیاری عراقی ها مانع آن شد.
با ادامه حوادث سوریه، عراقی ها متقاعد شدند که این "ستیزه جویان" صرفا ابزاری در دست "آمریکا، اسرائیل و ترکیه" هستند و هدف آنها تضعیف ارتباط بین محورهای مقاومت و همچنین تضعیف ارتباط بین محورهای مقاومت است تا اجازه بدهند رژیم صهیونیستی ماشین نظامی سوریه را نابود کند.
مردم عراق دیدند که سازمانهای تروریستی موجب ویرانی، کشتار و ارعاب بودند، بنابراین با حوادث سوریه خیلی خشوبین نیستند.
تا جایی که آنها درک می کنند که ورود این افراد مسلح با میراث و ریشه تروریستی خطری برای کشورهای منطقه است.
خشم مردم عراق از ادعای ترکیه درباره موصل و کرکوک
سعید البدری از تحلیلگران عراقی درباره خطر بازگشت داعش به عراق به مشرق گفت: مردم عراق به خوبی از گذشته درس گرفتند و داعش در عراق به تاریخ پیوسته است، اما برخی طرف ها مانند ترکیه می خواهد، عراق بی ثبات شود، و همچنین آمریکا با هماهنگی رژیم صهیونیستی در پی اجرای طرح های خباثت آمیزی در عراق هستند.
البته شاید این بار طرف های خارجی گروه های تروریستی ناشناختهای غیر از گروه تروریستی داعش را می خواهند به کار بگیرند و برخی عناصر داخلی که از روند سیاسی عراق ناخشنودند و قصد کمک به تروریستها را دارند.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: اما مردم عراق با چنین اقدامات به شدت برخورد خواهند کرد و هرگز نخواهند پذیرفت که امنیت و حاکمیت عراق خدشهدار شود.
ادعای ترکیه درباره به دست گرفتن کنترل موصل و کرکوک، مردم این استانها و همه عراقی ها را به شدت خشمگین کرده اند، و نمی خواهند گروه های تروریستی با رویکرد وهابی و اخوانی بازتولید شود.
همه عراقی ها متوجه شده اند، طرف هایی که می خواهند، عراق را ناأمن کنند فقط مجری طرح های رژیم صهیونیستی هستند.
قطعا این طرح ها در عراق با توجه حضور مرجعیت، ارتش، حشد الشعبی و سیاسیون آگاه، محقق نخواهد شد.
درباره تعامل عراق با جولانی باید بگویم که جولانی و غیره ساخته و پرداخته غربیهاست، حکومت آینده سوریه باید نماینده واقعی ملت سوریه باشد و نه گروه وابسته به اردوغان و آمریکا.
عراق می خواهد با طرف واقعی وارد تعامل شود و نه با فردی تروریست و از نگاه مجامع بین المللی تروریست و هم تحت پیگرد است.
به نظرم تعامل و ارتباط مستقیم با جولانی به نفع دولت عراق نیست و حتی برخی خواستار برقراری ارتباط غیر مستقیم با آنها نیست.
باید درباره پذیرش جولانی هوشیار باشیم.
برای تحلیلگران واضح است که او نماینده کیست، اما شاید عموم مردم نمی دانند که جولانی مجری طرح های صهیونیستی – آمریکایی است که می خواهد با کمک ترکیه برنامه های آنها را پیش ببرد.
حضور جولانی در دمشق، تشویق سنیهای عراق برای ایجاد اقلیم سنی
هیثم الخزعلی تحلیلگر ارشد عراقی در گفتگو با مشرق درباره تحولات سوریه را از جهت برای عراق مهم دانست، نخست این احتمال وجود دارد که عناصر داعش وسلولهای خفته عملیات تروریستی در عراق انجام بدهند و این توجیه خوبی برای ادامه حضور نیروهای خارجی موسوم به "اتئلاف بین المللی" در عراق است.
دوم اینکه، سنیهای عراق برای ایجاد اقلیم سنی با محوریت استان الانبار و چند استان دیگر تشویق شوند.
هم اکنون 6 نماینده سابق پارلمان عراق خواستار برگزاری گفتگوهای ملی در عراق شدند.
گویی که اوضاع عراق بحرانی است.
این کارشناس درباره همکاری عراق با جولانی گفت: دولت عراق با دولت سوریه بر اساس قوانین بین المللی وارد تعامل خواهد شد و من فکر نمی کنم که جولانی و عناصر مسلح طرفدار او در حد و اندازهای باشند که بتوانند عراق را تهدید کنند.