خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 17 دی 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

چالش های اقتصاد شیلات در استان ایلام؛ از سرمایه گذاری تا نبود صنایع تبدیلی

مهر | استان‌ها | شنبه، 15 دی 1403 - 09:06
ایلام-شیلات در حالی از مهمترین ظرفیت های اقتصادی در استان ایلام شناخته می شوند که این بخش دارای چالش های فراوانی بوده و نیازمند توجه مسئولان کشوری و استانی برای سرمایه گذاری است.
ماهي،پرورش،توسعه،استان،ايلام،افزايش،صنعت،پروري،توليد،تسهيلات ...

خبرگزاری مهر-گروه استان‌ها: امروزه در بین صنایع مختلف، پرورش ماهی یکی از شاخه‌های تولید بوده که از آن به عنوان یک صنعت پایدار و سودآور با ارزش و جایگاه بالا یاد می‌شود.
بررسی‌ها نشان داده پرورش ماهی و توسعه این بخش به دلایل متعددی مانند تأمین امنیت غذایی، حفاظت از منابع طبیعی، افزایش صادرات، پایداری محیط زیست، اشتغال‌زایی، افزایش تولیدات داخلی، توسعه روستایی و کاهش فقر اهمیت بالایی داشته و به طور ویژه مورد توجه مردم و مسئولان در اقصی نقاط دنیا از جمله کشور ما قرار گرفته است.
استان ایلام نیز با داشتن چندین رودخانه فصلی و دائمی و همچنین موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی مناسب، یکی از استان‌های منحصر به فرد در زمینه پرورش ماهی محسوب می‌شود.
به گفته کارشناسان راه اندازی و توسعه صنعت پرورش ماهی در استان می‌تواند به تأمین پروتئین با کیفیت بالا کمک کرده و همچنین با افزایش تولید داخلی و کاهش وابستگی به واردات، به تقویت اقتصاد محلی و ملی و توسعه اقتصادی در این استان کوچک و در حال توسعه منجر شود.
پرورش ماهی در استان ایلام علاوه بر اینکه در چند سال اخیر توسعه قابل توجهی داشته، منجر به بروز پیامدهای مثبت فراوانی نذیر اشتغال زایی برای بومیان استان، افزایش درآمد ماهی پروران، رونق اقتصادی و افزایش صادرات شده است؛ با این حال این صنعت نیز همچون دیگر صنایع با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کند؛ تحقیقات نشان داده عدم تخصیص به موقع تسهیلات و افزایش قیمت نهاده‌های تولید از جمله مشکلات حوزه آبزی‌پروری در این استان به شمار می‌روند.
عوامل مؤثر بر عدم توسعه پرورش ماهی در ایلام
مصطفی زمانی کارشناس شیلات در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه امروز ضرورت و توسعه صنعت آبزی‌پروری و به ویژه پرورش ماهی در قفس بر همگان روشن شده، گفت: ایلام به دلیل اقلیم زیستی مناسب، منابع آبی زیاد و زمین‌های کشاورزی که می‌توانند برای ایجاد مزرعه‌های ماهی‌گیری استفاده شوند، دارای پتانسیل خوبی در حوزه پرورش آبزیان است.
وی افزود: ماهی پروری در سال‌های اخیر در استان ایلام نسبت به سنوات گذشته پیشرفت خوبی داشته، به طوری که علاوه بر تأمین نیازهای داخلی موجب افزایش صادرات هم شده، اما با این حال به دلیل مشکلاتی چون گرانی نهادها، افزایش هزینه‌های تولید، نبود سرمایه گذار و عدم پرداخت تسهیلات، از ظرفیت‌های پرورش ماهی در استان بدرستی استفاده نشده است.
نقش آبزی پروری در استان ایلام
زمانی ادامه داد: با در نظر گرفتن اینکه آبزی پروری در ایلام نقش تعیین کننده‌ای در زمینه ایجاد فرصت‌های شغلی مناسب، کمک به توسعه اقتصاد محلی و ملی، کاهش فشار بر ذخایر آبزیان وحشی و حفظ تنوع زیستی و بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی ایفا می‌کند، استفاده از پتانسیل‌های موجود در استان و توسعه صنعت پرورش ماهی امری مهم و اساسی در استان ایلام است که باید مورد توجه قرار گیرد.
این کارشناس تصریح کرد: از این رو برای افزایش پرورش ماهی و بهبود بهره‌وری این صنعت، می‌توان از راهکارهای مانند توسعه بازار، تحقیقات و نوآوری، بهبود کیفیت نهاده‌ها، حمایت‌های مالی و اعتباری، توسعه زیرساخت‌ها، استفاده از فناوری‌های نوین، افزایش آموزش و آگاهی و بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی استفاده کرد.
تولید ۱۱ هزار و ۵۰۰ تن انواع آبزیان سردآبی و گرم آبی
رضا سلیمانی مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه پرورش ماهی یکی از صنایع کلیدی و حیاتی است که نقش بی‌نظیری در تأمین امنیت غذایی و توسعه اقتصادی دارد، اظهار داشت: استان ایلام هم با دارا بودن شرایط لازم برای پرورش ماهی و همچنین هم مرز بودن با کشور عراق می‌تواند با توسعه آبزی پروری رشد شایانی در زمینه ایجاد اشتغال، درآمد زایی، ارتقا صادرات و افزایش درآمدهای ارزی داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه ۲۶۴ طرح پرورش ماهی در سطح استان وجود دارد که بیش از ۹۵ درصد از این طرح‌ها، در حال حاضر فعال هستند، افزود: پیش‌بینی می‌شود امسال در مجموع ۱۱ هزار و ۵۰۰ تن انواع آبزیان سردآبی و گرم آبی تولید و روانه بازار شود.
این مسئول گفت: برای توسعه صنعت پرورش ماهی در ایلام اقداماتی از قبیل پرداخت بیش از ۵۰ میلیارد ریال تسهیلات به مجریان طرح‌های آبزی‌پروری و صدور مجوز برای راه‌اندازی ۴۰ طرح پرورش ماهی در قفس لحاظ گردیده است؛ اما با این وجود ماهی پروری در ایلام برای افزایش تولیدات و ادامه فعالیت خود نیازمند تزریق ۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات برای طرح‌ها و تسهیلات سرمایه در گردش است که باید مورد توجه قرار گیرد.
بدون شک با افزایش حمایت از این صنعت و رفع موانع توسعه‌ای آن می‌توان اتفاقات خوبی را در حوزه اقتصاد، اشتغالزایی و توسعه آبزی پروری در استان ایلام و کشور رقم بخورد.