خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 18 دی 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

مازندران با خورشید گرم نمی شود؛ صنایع و ادارات همچنان گازسوز

مهر | استان‌ها | یکشنبه، 16 دی 1403 - 08:58
ساری- نزدیکی مازندران به خط استوا و بالابودن شدت تابش نور آفتاب درحالی است که این استان تاکنون نتوانسته انرژی مورد نیاز را از طریق نیروگاه های خورشیدی تامین کند.
خورشيدي،مازندران،انرژي،تأمين،برق،پنل،استان،نو،صنايع،ايجاد،اد ...

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: ناچیز بودن سهم مازندران از انرژی‌های نو و خورشیدی در حالی است که در فصل‌های تابستان و زمستان، قطعی برق و گاز دغدغه مهم بخش‌های مختلف از جمله تجاری و صنعتی است و با بهره گیری از انرژی‌های خورشید و باد می‌توان کسری انرژی را تأمین کرد.
ضعف و ناترازی انرژی در مازندران گریبان بخش‌های خانگی، اداری و صنعتی را گرفته و صنایع استان در حال حاضر هفته‌ای دو روز با قطع گاز روبرو هستند.
این درحالی که تاکنون آن گونه که باید از انرژی خورشید در استان مازندران بهره گرفته نشده است.
طبق قانون ۲۰ درصد انرژی دستگاه‌های اجرایی مازندران باید با پنل‌های خورشیدی تأمین شود و معدود اداره‌ای در این راه گام برداشته است.
در حال حاضر حدود ۲۰ مگاوات انرژی از طریق نیروگاه‌های کوچک و مابقی از طریق نیروگاه‌های بخاری و گازی تأمین می‌شود.
محدودیت و ممنوعیت ایجاد انرژی‌های نو
محدودیت و ممنوعیت ایجاد انرژی‌های نو در برهه‌ای از زمان از جمله موانع و عقب ماندگی مازندران در این بخش است درحالی که به تاکید کارشناسان پمپ‌ها و پنل‌های خورشیدی در کاهش هزینه‌ها و تأمین برق پایدار تأثیرگذار است.
فرسودگی شبکه‌های برق در کنار سرقت انرژی و بالابودن هزینه انتقال و توزیع برق در مناطق کوهستانی و صعب العبور ضرورت توجه به انرژی‌های نو و پاک را الزامی می‌سازد و مسئولان و متولیان امر در مازندران باید در این بخش سرمایه گذاری داشته باشند و برای ورود بخش خصوصی نیز شرایط را تسهیل کنند.
طی سال‌های گذشته پنل هایی بین روستاییان و مددجویان کمیته امداد واگذار شد و این پنل ها در بیشتر روزهای سال خاک می‌خورد.
همچنین در سال جاری نهضت ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی در برخی ادارات و شرکت‌های بزرگ از جمله توزیع برق، آب منطقه‌ای و غیره فعال شده است.
یک مددجویی روستایی مازندران که چندسالی است از پنل خورشیدی برای روشن کردن آبگرمکن و گرمای خانه از آن استفاده می‌کند، می‌گوید: بیشتر مواقع سال این پنل ها غیرفعال و غیرقابل استفاده است و هنوز کارکردن با آن را به خوبی بلد نیستیم.
در عین حال طبق آمارها تاکنون ۷۰۰ پنل خورشیدی بین کشاورزان و جامعه روستایی و عشایری مازندران توزیع شد اما آنچه که مهم است اینکه باید صنایع بزرگ و انرژی بر از این پنل‌های خورشیدی بهره برند.
جعفر احمدی فعال صنعتی در مازندران با اشاره به هزینه بر بودن استفاده از سوخت جایگزین گفت: بیشتر صنایع استان مازندران خرد و کوچک هستند و برایشان به صرفه نیست چند میلیارد تومان هزینه کنند.
ایجاد نیروگاه خورشیدی و استفاده از پنل ها نیز برای صنایع کوچک و متوسط مقرون به صرفه نیست
وی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ایجاد نیروگاه خورشیدی و استفاده از پنل ها نیز برای صنایع کوچک و متوسط مقرون به صرفه نیست و از سوی دیگر انرژی تولیدی آن نیز برای فعال کردن خط تولید پاسخگو نیست.
به اعتقاد کارشناسان اگر چه مازندران متوسط تابش سالانه کمتری نسبت به متوسط تابش کشور دارد، اما در فصل گرم سال دارای تابش بسیار خوبی است، بیان کرد: با توجه به ناترازی انرژی الکتریکی در کشور در تابستان، استان مازندران گزینه مناسب برای تأمین بخشی از این ناترازی در فصل گرم سال است.
مدیر جهاد کشاورزی سوادکوه از واگذاری ۱۶ پنل خورشیدی قابل حمل به عشایر شهرستان سوادکوه و سوادکوه شمالی خبر داد و گفت: توزیع پنل‌های خورشیدی یکی از راهکار ارزان تأمین برق عشایر و کاهش سوخت‌های فسیلی است.
محمدعلی سلیمانی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: این پنل‌ها خورشیدی در مناطق دور افتاده و سخت‌گذر که به شبکه برق دسترسی ندارند در اختیار عشایر قرار گرفت تا روشنایی و برق موردنیاز خود را تأمین کنند.
وی وزن کم، قابل حمل بودن و نصب آسان را از مهم‌ترین مزایای این پنل‌ها عنوان کرد و گفت: این مزیت به مصرف‌کننده کمک می‌کند تا بدون نیاز به متخصص، به‌راحتی خود بتواند این سیستم خورشیدی را نصب و از آن استفاده کند.
طبق قانون باید بخشی از انرژی ادارات از طریق انرژی‌های نو و خورشیدی تأمین شود و این وضعیت درحالی که به دلیل وجود شبکه‌های فرسوده و بالابودن مصرف، هدررفتن انرژی در استان به یک معضل تبدیل شده است.
ادارات دست به کار شدند
ادارات و دستگاه‌های مازندران نیز در سال جاری برای نصب پنل‌های خورشیدی دست به کار شدند و قرار است بزرگترین نیروگاه خورشیدی خاورمیانه در استان ساخته شود.
عزت اله محمدی معاون توسعه مدیریت منابع و برنامه ریزی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه بزرگترین نیروگاه خورشیدی فتوولتائیک در سطح خاور میانه در این دانشگاه احداث می‌شود، افزود: این اقدام در راستای اجرای تأمین حداقل ۲۰ درصد برق مصرفی از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک است.