فیلترزداییِ گام به گام فرصتی برای ایجاد بسترهای حضور مسئولانه در فضای مجازی
بندرعباس- رفع فیلترینگ به صورت گام به گام این فرصت را فراهم میکند تا نواقص موجود در حضور بی ضابطه افراد در فضای مجازی برطرف شده و بسترهای حضور مسئولانه در این فضا مهیا شود.
خبرگزاری مهر، گروه استانها- علی ستاری: امروزه جامعه بزرگ ایران دستخوش و درگیر موضوعات مختلفی است، موضوعاتی که هر کدام از آنها میان جامعه نخبگانی، دارای موافقان و مخالفانی هستند و همواره شاهد ایجاد گفتگوها و بحثهایی در این موضوعات در جامعه بودهایم، یکی از موضوعاتی که این روزها شاهد رونق گرفتن مباحثی در رابطه با آن هستیم، موضوع یا مسئله «فیلترینگ»، است.
البته امروز فیلترینگ را نمیتوان در حد یک مسئله برای حکمرانی در جامعه قلمداد کرد چرا که این بحث، بخشی از یک مسئله بزرگتر به نام «حکمرانی فضای مجازی» است که علی رغم تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری، هنوز سازوکارهای دقیق آن مشخص نیست.
اگر ساز و کار دقیقی برای اداره فضای مجازی در کشور ایجاد شود قطعاً نیاز نخواهد بود که زمان با ارزش عالیترین مسئولان کشور صرف گزارههایی، مانند «ادامه فیلترینگ» یا «رفع فیلترینگ» شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی به صراحت تاکید کردهاند که «ما نمیتوانیم مردممان را که با فضای مجازی ارتباط دارند، بیپناه رها کنیم.» بنابراین رسیدگی به امور مردم در حوزه فضای مجازی باید دارای ساختاری شفاف و چالاک باشد تا همه امور و در رأس آن افعال مجرمانه قابل رصد و پیگرد باشد.
حکمرانی مؤثر در فضای مجازی به امنیت و آرامش کاربران کمک میکند
محمد کمالی باغستانی استاد دانشگاه و مسئول انجمن سواد رسانهای هرمزگان در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: در دنیای امروز، حکمرانی فضای مجازی به یکی از چالشهای اساسی کشورها تبدیل شده است از این رو اهمیت ایجاد قوانین و سیاستهای مناسب برای مدیریت این فضا بیش از پیش احساس میشود.
وی افزود: حکمرانی مؤثر در فضای مجازی نه تنها به امنیت و آرامش کاربران کمک میکند، بلکه بستری مناسب برای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی فراهم میآورد و میتواند منجر به افزایش رضایتمندی عمومی و افزایش دسترسی آحاد مختلف جامعه به اطلاعات مفید و سازنده شود.
کمالی گفت: فضای مجازی بستری مفید برای معرفی حقایق جامعه ایران است که متأسفانه توسط برخی کشورهای غربی و جریانهای معاند در حال تحریف است، ما با حضور ضابطهمند در این حوزه میتوانیم گفتمان، فرهنگ و موجودیت خود را در سطح دنیا فریاد بزنیم.
رفع گام به گام فیلترینگ فرصتی برای آماده شدن بسترهای حضور مؤثر در فضای مجازی
کمالی تاکید کرد: رفع گام به گام فیلترینگ، با هدف ایجاد فضای باز و سالم برای تبادل اطلاعات و ایدهها، میتواند به بهبود وضعیت فضای مجازی کشور کمک شایانی کند، باید برای حضور ضابطهمند مردم در فضای مجازی برنامهریزی شود و چنین ضرورتی با حرکت شتاب زده ممکن نخواهد بود از این رو قوه عاقله در دولت چنین تصمیمی را اتخاذ کرده تا از فرصت رفع فیلتر گام به گام برای ایجاد بسترهای حضور مؤثر مردم و نخبگان استفاده کند.
وی خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی، فضای مجازی را یکی از نقاط ضعف کشور معرفی کرده است، راهکار برای برطرف کردن این نقطه ضعف چیست؟
باید فیلتر کنیم؟
نه!
فیلترینگ فقط پاک کردن صورت مسئله است.
این استاد دانشگاه با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب مبنی بر لزوم تلاش برای جلوگیری از بر هم زدن امنیت روانی جامعه در فضای مجازی، گفت: حضور در فضای مجازی باید مسئولانه شود تا هر کسی بتواند مسئولیت کار خود را بپذیرد و برای این مهم دوران پیش از رفع فیلترینگ بهترین زمان است و شورای عالی فضای مجازی باید به این مهم توجه کند.
شبکههای اجتماعی خارجی باید موظف به ایجاد دفاتر رسمی و نمایندگی در ایران شوند
فعال فرهنگی، اجتماعی و رسانهای هرمزگان ادامه داد: با توجه به اهمیت حکمرانی مؤثر در فضای مجازی و لزوم پاسخگویی پلتفرمهای خارجی، ضرورت دارد پلتفرمها و شبکههای اجتماعی خارجی برای فعالیت گسترده در کشور، موظف به ایجاد دفاتر رسمی و نمایندگی در داخل ایران شوند.
وی با بیان اینکه این امر منجر به تسهیل نظارت بر فعالیتهای این پلتفرمها خواهد شد، گفت: با پذیرش چنین اصلی امکان پیگیری حقوق کاربران ایرانی و پاسخگویی به شکایات آنها فراهم خواهد شد.
توسعه فرهنگ دیجیتال و آگاهی بخشی به کاربران کلید موفقیت در حکمرانی فضای مجازی است
هادی ابراهیمی فعال سیاسی و اجتماعی هرمزگان در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: در دنیای امروز، حکمرانی فضای مجازی به معنای مسدود سازی و ایجاد محدودیت نتیجه بخش نبوده و با توجه به رشد سریع تکنولوژی و افزایش استفاده از فضای دیجیتال، اهمیت سیاستهای مناسب برای مدیریت این فضا از جنس همین فضا بیش از پیش احساس میشود.
وی افزود: حکمرانی مؤثر در فضای مجازی باید بستری مناسب برای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی فراهم بیاورد و با توجه به نقش مهم این محیط برای کسب و کارهای دیجیتال، رسیدگی به این فضا میتواند منجر به افزایش رضایتمندی عمومی و افزایش دسترسی آحاد مختلف جامعه به اطلاعات مفید و سازنده شود.
این فعال سیاسی با تاکید بر لزوم ایجاد توازن در تصمیمات مؤثر با زندگی، مردم گفت: فیلترینگ گسترده و بیرویه، نه تنها مانع دسترسی کاربران به اطلاعات و خدمات آنلاین میشود، بلکه میتواند به ایجاد فرهنگ عدم اعتماد به فضای مجازی و کاهش خلاقیت و نوآوری منجر شود، امروز ما با مقوله جهانی شدن و از بین رفتن مرزهای ارتباطی روبرو هستیم و فضای مجازی بستری مفید برای معرفی حقایق جامعه ایران است که با محدودیتهای فیلترینگ عملاً ما را از حضور فعال در این فضای جهانی عقب میراند.
ابراهیمی تاکید کرد: رفع گام به گام فیلترینگ، هر چند تصمیم شورای عالی فضای مجازی کشور است اما هنوز مطالبه اکثر مردم رفع کامل فیلترینگ و افزایش خدمات سریع و ارزان فضای مجازی است که با هدف ایجاد فضای باز و سالم برای تبادل اطلاعات و ایدهها، میتواند به بهبود وضعیت فضای مجازی کشور کمک شایانی کند.
وی همچنین بر اهمیت آموزش کاربران برای استفاده امن و مسئولانه از فضای مجازی تاکید کرد و گفت: توسعه فرهنگ دیجیتال و آگاهی بخشی به کاربران، کلید موفقیت در حکمرانی فضای مجازی است، از این رو باید با اتخاذ رویکردهای صحیح در زمینه حکمرانی خوب به ایجاد یک فضای مجازی امن، کارآمد و پرثمر برای همه دست یافت.