ضرورت ایجاد تحرک بیشتر در دانشگاه های همدان برای گسترش آزاد اندیشی دینی
همدان ـ دانشگاه های استان همدان برای عمل به درخواستهای رهبری در خصوص بسط فضای آزاد اندیشی نیازمند ایجاد تحرک و جدیت بیشتر هستند.
خبرگزاری مهر، گروه استانها؛ حبیب میرزایی: ایجاد فضای آزاد اندیشی و گفتگو بر اساس احترام و منطق با افکار و اندیشههای مختلف از مبناییترین عناصر اندیشه انقلاب اسلامی از آغاز نهضت انقلاب اسلامی بوده است.
انقلاب اسلامی با استدلال و اندیشه به مصاف همه فکرها و ایده رفته است و اساس نگاه در اندیشه رهبران انقلاب اسلامی بر اساس آزاد اندیشی در محیطهای علمی نقش بسته است.
در اندیشه انقلاب اسلامی همه نگاهها و تفکرات فکری و سیاسی در محیطهای علمی بر اساس منطق و عقلانیت و احترام به قانون میتوانند نظرات خود را ارائه کنند.
در این میان یکی از مهمترین خواستهها و انتظارات رهبر انقلاب اسلامی از محیطهای دانشجویی و دانشگاهی بسط و گسترش فضای آزاد اندیشی بوده است.
آنچه که البته در عمل تحقق پیدا کرده است با انتظارات فاصله معنا داری دارد، در شکل گیری و اجرایی شدن ایجاد فضای آزاد اندیشی در محیطهای دانشگاهی علاوه بر دانشگاهها تشکلهای دانشجویی نیز نقشی جدی دارند و باید ایفا کنند.
در همین زمینه میثم رحیمی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در بحث کرسیهای آزاد اندیشی در سطح دانشگاهها و مراکز علمی بسیج دانشجویی هم یکی از این رسالتهای اصلی خود را در این موضوع دیده است.
مسئول بسیج دانشجویی همدان ادامه داد: در این زمینه معاونتی در سطح سازمان بسیج دانشجویی تأسیس شده است، در سطح استان هم کار آن با نام معاونت آزاد اندیشی در حال انجام شدن است و پیگیر ۴ الی ۵ بخش هستیم که به صورت تخصصی کار کنیم.
مسئول بسیج دانشجویی همدان گفت: ما در مباحث کرسیهای آزاداندیشی، تریبونهای آزاد، میزگردهای آزاد، نشستهای تخصصی مسأله محور با موضوعات خاصی ورود کردیم و سعی کردیم از دانش آموختههای طرح ولایت کشوری خود استفاده کنیم.
وی خاطرنشان کرد: دانشجویان طرح ولایت کشوری ما حدود ۴۵ روز در فصل تابستان در مشهد مقدس دوره میبینند و ما سعی کردیم آنها را در غالب کانون آموختگان طرح ولایت که مباحث گفتمانی را پیگیری میکنند سازماندهی کنیم.
رحیمی ادامه داد: همین امسال در طول همین سه ماه پاییز ترم اول سال تحصیلی تقریباً دهها تریبون آزاد در سطح دانشگاه برگزار شده است.
رحیمی با اشاره به اینکه حدود ۷ الی ۱۰ مورد میزگرد تخصصی، نزدیک به بالای ۳۰ الی ۳۵ مورد نشستهای تخصصی که موضوعات آنها شامل موضوعات فرهنگی و اجتماعی و مباحث شهری بوده است افزود: این موضوعات طوری بوده که روی مباحث جمعیت، ناباروری شهر همدان، جمعیت و فرزندآوری در حال اجرای نشستهای آزاد اندیشی هستیم.
وی افزود: همچنین موضوعاتی نظیر معادن شهر همدان که در حال حاضر خام فروشی میشوند یا طرح جامع شهری در بعد ترافیکی و معیارهای اسلامی و شهری به صورت تخصصی کار شده است.
مسئول بسیج دانشجویی همدان افزود: کرسیهای آزاد اندیشی بیشتر در مباحث حکمرانی اسلامی و موضوعات تخصصی مانند نوع نگاه حکمرانی، نگاه به مجلس، پارلمانی بودن مجلس و… بوده است.
وی ادامه داد: در تریبونهای آزاد هم بیشتر روی موضوعات صنفی و رفاهی دانشگاهها متمرکز بودهایم، یعنی جلسات زیر مجموعه آزاداندیشی در مباحث مربوط به مشکلات صنفی و رفاهی دانشگاهها بوده است.
وی با بیان اینکه بعضی از تریبونها با حضور مسؤلین دانشگاهی، و بعضی از آنها هم به صورت محدود با حضور مسؤلین استانی برگزار شده است افزود: نگاه و هدف ما از این کار بحث در سطح علمی بوده که این مباحث باید به بحث گذاشته شود، سعی کردیم که دانشجویان ما به صورت تخصصی ورود پیدا کنند و از باب علمی حالت اندیشکده و پژوهشکده کار کنند، بعضیها هم در بعد سیاست گذاری و بعضیها هم در بعد اندیشهای و ارائه ایده کار کنند.
رحیمی در ادامه ابراز کرد: هدف دیگر ما این است که قدرت مخاطب را در سطح بچههای بسیج بالا ببریم.
وی گفت: موضوع دیگر و هدف ما جهاد تبیین است خیلی از وقتها موضوعاتی که بحث میشود، بحث جهاد تبیین است.
مسئول بسیج دانشجویی همدان تصریح کرد: خیلی وقتها ما نشستهایی را برگزار میکنیم سخنران دعوت میکنیم و در آن غالب صحبت میکنند اما کمتر تأثیر میگذارد اما اگر خود دانشجو بیاید و ورود پیدا کند در تریبون حرف بزنند و صحبتهای کارشناس را هم بشنوند این همان تبیین است.
وی با اشاره به اینکه جنس دانشجو جنس مطالبه گر است، عنوان کرد: جنس آرمانگرا و هدف دار نباید محیط دانشگاهی ما یک محیط خوابیده و بی تفاوت باشد ما سعی کردیم در کنار آن فضا اینکه برنامه فرهنگی و اجتماعی و شاد است در کنارش هم باید برنامههای سیاسی و تریبون باشد که دانشجو نسبت به خیلی از موضوعات پیرامون هم داخلی و بینالمللی بی تفاوت نباشد و نسبت به این موضوعات حرف بزند.
به نظر میرسد ایجاد فضایی ساختارمند برای بسط و شکل گیری جریان مستمر آزاد اندیشی در دانشگاهها نیازمند افزایش عمق بخشی در فعالیت تشکلهای دانشجویی و همچنین درک متقابل نهادهای نظارتی دانشگاه از خواستها و دستورات رهبر انقلاب اسلامی برای گسترش فضای آزاد اندیشی است.
در حالی که در سالهای گذشته جریان رسانهای تحریف کننده انقلاب اسلامی تلاش کرده است تا چهره واقعی انقلاب اسلامی را تحریف کند و واقعیتهای جامعه را بخصوص برای نسل جوان دچار ابهام و غبار االود تصویر کند ایجاد فضای گسترده آزاد اندیشی با حضور اساتید اگاه و داری سعه صدر و البته حضور قانومند تشکلهای دانشجویی یکی از بهترین ابزارها برای نمایاندن چهره واقعی انقلاب اسلامی و آزادیهای ایجاد شده در بستر انقلاب اسلامی خواهد بود.
دانشگاههای همدان در سالهای گذشته علی رغم همه فعالیتها اما مانند سایر مجموعههای علمی کشور نتوانستند خواستهها و مطالبات رهبران انقلاب و محیطهای علمی در ایجاد ساختار آزاد انیشی دینی مبتنی عقلانیت و منطق را ایجاد کنند و این نشان میدهد نیازمند ایجاد فضایی جدید در این حوزه در استان همدان برای عمل به منویات رهبری انقلاب اسلامی هستیم.