لزوم توجه پژوهشگران به ضوابط اخلاقی استفاده از هوش مصنوعی
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: کاربرد هوش مصنوعی در تولیدات علمی یک فرصت است و به عنوان یک ابزار قدرتمند در تحقیقات علمی مورد استفاده قرار می گیرد ولی برای استفاده از این فناوری باید به ضوابط اخلاقی آن توجه شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، پیمان صالحی در حاشیه نشست شورای هماهنگی و برنامهریزی معاونین پژوهش و فناوری دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری منطقه 9 کشور اظهار کرد: با توجه به اینکه کاربرد هوش مصنوعی در تولیدات علمی یک فرصت است و به عنوان یک ابزار قدرتمند در تحقیقات علمی مورد استفاده قرار میگیرد ولی برای استفاده از این فناوری باید به ضوابط اخلاقی آن توجه شود.
وی افزود: نویسندگان مسئول مقاله خود هستند و موظفند هنگام ارسال آن، میزان استفاده خود از هوش مصنوعی را اعلام کنند که در صورت نقض این ضوابط ممکن است مقاله از اعتبار خود ساقط شود.
بنابراین هوش مصنوعی میتواند به عنوان یک مشاور و ابزار کمکی در گردآوری و تحلیل اطلاعات مورد استفاده قرار گیرد، اما نتیجه نهایی تحقیق باید حاصل کار و تفکر محقق باشد.
صالحی با اشاره به اینکه در حال حاضر ناشران بینالمللی اجازه استفاده از هوش مصنوعی را تنها برای بهبود کیفیت نگارش و زبان مقالات دارند، خاطرنشان کرد:کاربرد آن برای انجام تحقیقات یا نگارش کامل مقالات ممنوع است.
معاون پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری تأکید کرد: نشست منطقهای با حضور معاونین پژوهش و فناوری دانشگاههای منطقه 9 کشور فرصتی برای بررسی سیاستهای وزارت علوم در حوزه پژوهش و فناوری است.
در همین راستا این نشستها تجربیات موفق دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی نیز مورد بحث و تبادل نظر قرار میگیرد.
صالحی در خصوص جایگاه رتبه کشورمان در منطقه تصریح کرد: در حال حاضر کشور ترکیه با اختلاف کمی رتبه اول منطقه را در اختیار خود دارد و ایران در جایگاه بعد قرار گرفته است؛ برای حفظ و ارتقای این جایگاه باید از تمامی ظرفیتهای موجود، از جمله فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی به خوبی بهرهبرداری کنیم.
وی اضافه کرد: هوش مصنوعی میتواند زمان جمعآوری اطلاعات را به شدت کاهش دهد، اما پژوهشگران باید در نهایت نظرات و تحلیلهای خود را در مقالات منعکس کنند.
معاون پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری گفت: کشورمان در طول 25 سال گذشته رشد چشمگیری در تولیدات علمی داشته و از رتبه 54 جهان به رتبه 16 رسیده است؛ با این حال و در سالهای اخیر به دلیل سرمایه گزاریهای گسترده کشورهای دیگر در موضوع تحقیقات علمی، به ویژه در منطقه و اروپا با چالشهایی مواجه شدهایم.
انتهای پیام/282