برای مذاکره با ترامپ تصمیم شجاعانه بگیر!
در ایران این روزها این سوال مطرح است که تهران چگونه میتواند منافع ملی خود را در دوران ترامپ و از دل روابط با امریکا تامین کند؟
سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*********
اول بهمنماه روزی است که ترامپ به کاخ سفید نقل مکان کرده و رسما زعامت خود بر دولت امریکا را آغاز میکند.
در ایران این روزها این سوال مطرح است که تهران چگونه میتواند منافع ملی خود را در دوران ترامپ و از دل روابط با امریکا تامین کند؟
روزنامههای اصلاحطلب این روزها در تلاش هستند تا دولت را به سوی مذاکره مستقیم با ترامپ ترغیب کنند، روزنامه هممیهن به نقل از ریچارد هاس افسر سابق سازمان سیا در جنگ عراق نوشته است:
تهران باید اطمینان دهد هر فعالیت یا توانمندی ممنوعهای مدتها پیش از اینکه برای ساخت سلاح هستهای به کار گرفتهشود، شناسایی شود.
چنین توافقنامهای همچنین موضوع حمایت نظامی ایران از هر بازیگر غیردولتی مانند حزبالله، حماس و حوثیها را غیرممکن میکند.
این توافق همچنین برنامه موشکی ایران را محدود میکند.
در بخش دیگری از این یادداشت که دستورالعملی از سوی سازمان سیا در رسانههای ایرانی است آمده:
چنین توافقی به صورت ماهوی با توافقنامه برجام ۲۰۱۵ متفاوت است، چراکه آن توافق برای محدودیتهای هستهای تاریخ تعیین کردهبود و فعالیتهای منطقهای ایران را نادیده گرفتهبود.
در چنین توافقی ایران میتواند برنامه انرژی هستهای داشتهباشد که البته تحت محدودیتها و نظارتهای شدید قرار داشتهباشد.
ایران در عین حال میتواند حمایتهای سیاسی و اقتصادی (و نه نظامی) از بازیگران منطقهای انجام دهد.
به ازای این تعهدات تحریمهای اقتصادی میتواند به شکل قابل توجهی کاهش پیدا کند و حتی تحریمهایی که باقی میماند، در صورت اقدام تهران به اعطای آزادیهای بیشتری به ایرانیان میتواند سهلگیرانهتر اجرا شود یا حتی برطرف شود.
روزنامه اعتماد نیز در گفتگویی با یکی از چپهای رادیکال پزشکیان را ترغیب به گرفتن تصمیم شجاعانه درباره ترامپ کرده و مینویسد:
اصولی که ایران سالیان سال درباره آن صحبت میکرد یعنی عزت، مصلحت و حکمت باید در دستور کار دوباره مسوولان قرار گیرد.
مردم ایران با سختیهای بسیاری مواجهند، مهاجرتهای بسیاری صورت میگیرد و گذرنامه ایران تضعیف شده.
ایران این روزها نیازمند یک شجاعت ویژه در تصمیمگیری است.
رویکردی که چند سال قبل در بیانات رهبری به آن اشاره و ذیل عنوان نرمش قهرمانانه از آن یاد شد.
حتی در صحبتهای اخیر رهبری هم ماجرای شکست احد به عنوان یک مثال تاریخی مطرح شد.
همچنین زمانی که مصلحت عامه مسلمین ایجاب میکرد امام حسن (ع) صلح را انتخاب کردند تا منافع مردم محقق شود.
این روند از سوی ایران مدل 1403هم باید در دستور کار قرار بگیرد.
بخشی از اصلاحطلبان همچون گذشته با تکیه بر روش حسن روحانی امام حسن(ع) را مصادره به مطلوب کند و به خیانت برخی خواص و فرماندهان لشکر در این صلح تحمیلی نپردازند.
بیشک هنوز افکار عمومی در یاد خود دارند که روحانی با اشتباه محاسباتی و سهلاندیشی در اعتماد به آمریکا، بدون ستانده از طرفهای مقابل، تمام مزیتهای رقابتی ایران را پای جمعبندی مذاکرات و توافقی تعجیلی ریخت و بدتر از آن، با عجله و شتاب غیرمنطقی به اجرای تعهدات ایران در برجام مبادرت ورزید.
روحانی با خارج کردن مواد غنیسازی شده، برچیدن چند هزار سانتریفیوژ، تعطیلی فردو و اراک، عدم اخذ تضمین لازم و مطمئن و همچنین عدم تناظر اقدامات طرفین، عملاً هیچ قدرت چانهزنی در مقابل آمریکا در دستان ایران باقی نگذاشت، این درس تاریخی هنوز تازه است!