طلای ناب سلامتی برای نوزاد و مادر
متخصص تغذیه نوزادان، به اهمیت تغذیه با شیر مادر برای رشد و سلامت نوزادان اشاره کرد و فواید آن از جمله کاهش خطر مرگومیر نوزادان و تقویت سیستم ایمنی نوزاد را توضیح داد.
به گزارش مشرق، مژگان مظلوم مربی کشوری مشاور شیردهی و ترویج تغذیه با شیر مادر تاکید کرد: تغذیه با شیر مادر از بدو تولد، بهترین و مناسبترین انتخاب برای رشد و سلامت نوزاد است.
وی با اشاره به توصیه سازمان جهانی بهداشت گفت: تغذیه با شیر مادر، تماس پوست با پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد و اولین تغذیه از پستان مادر ظرف ساعت اول، فواید بسیاری از جمله ایجاد ارتباط عاطفی مادر و نوزاد، شروع و تداوم شیردهی و کاهش خطر مرگومیر کودکان دارد.
این اقدام میتواند سالانه از مرگ یک میلیون نوزاد جلوگیری کند.
مظلوم در ادامه به برخی باورهای غلط در جامعه اشاره کرد و گفت: برخی تصور میکنند که تغذیه با شیر مادر باعث زردی نوزاد میشود.
این در حالی است که ماده بتاکاروتن موجود در آغوز که عامل رنگ زرد آن است، پیشساز ویتامین A بوده و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی و محافظت از نوزاد دارد.
در واقع، عدم تغذیه صحیح با شیر مادر و تخلیه ناکافی شیر از پستان میتواند عامل زردی باشد.
با توجه به کوچک بودن حجم معده نوزاد و از طرف دیگر کم بودن حجم شیر مادر در روزهای ابتدایی، تغذیه مکرر با شیر مادر در وضعیت صحیح شیردهی برای پیشگیری از مشکلاتی مانند زردی و تأمین نیازهای تغذیهای نوزاد ضروری و بسیار کمک کننده است.
وی با بیان تفاوتهای تغذیه با شیر مادر و شیر خشک اظهار داشت: شیر مادر به دلیل وجود سلولهای زنده، آنتیبادیها و عوامل ایمنی، نوزاد را در برابر بیماریهایی مانند اسهال، عفونتهای تنفسی و گوش میانی محافظت میکند.
همچنین، تغذیه با شیر مادر خطر چاقی، دیابت نوع ۲ و بسیاری از بیماریهای دیگر را حتی تا سنین بزرگسالی کاهش میدهد.
مظلوم افزود: فواید شیر مادر فقط برای شیرخوار نیست؛ مادران شیرده نیز از مزایای بسیاری برخوردار میشوند، از جمله کاهش خطر کمخونی، سرطانهای پستان و تخمدان، پوکی استخوان و ….
همچنین مادرانی که به فرزند خود شیر میدهند از ارتباط عاطفی قویتری با او برخوردارند، خواب بهتری دارند و کمتر دچار افسردگی میشوند.
توصیهها و نکات مهم برای از شیر گرفتن
این متخصص همچنین تاکید کرد: تغذیه با شیر مادر نه تنها در ماههای اولیه بلکه تا دو سالگی شیرخوار توصیه میشود.
در پایان، این متخصص به روش صحیح از شیر گرفتن شیرخوار اشاره کرد و گفت: روند از شیر گرفتن باید تدریجی و متناسب با آمادگی مادر و شیرخوار باشد.
استفاده از روشهای ناگهانی مانند تلخ کردن پستان یا ایجاد ترس در شیرخوار توصیه نمیشود، چرا که این روشها میتواند هم به شیرخوار و هم به مادر آسیب برساند.
برای اطلاعات بیشتر درباره اهمیت تغذیه با شیر مادر و دریافت مشاوره تخصصی، والدین میتوانند به مراکز بهداشتی و درمانی همچنین انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران مراجعه کنند.