هاشمی علیه هاشمی/ "گرانی" و حسرت مردم برای قیمتهای رقابتی
اگرچه خبر افزایش میزان صادرات کفش یک نشانه بالینی کوچک است اما بعنوان یک رخداد اقتصادی که پس از خبرهای مربوط به کاهش تورم و بیتنش بودن تصمیم دولت برای حذف ارز نیما بروز کرده، بسیار مهم است.
سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است.
ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم.
هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
هاشمی علیه هاشمی
محسن هاشمی، فرزند ارشد مرحوم هاشمی به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا پیرامون روش سیاسی مرحوم هاشمی رفسنجانی گفته است: سیاست آیت الله هاشمی رفسنجانی همیشه این بوده که یک عملکننده به صورت بالانسر باشد و یک بالانس و تعادلی را در سیاست کشور ایجاد کند، لذا میبینید که ایشان گهگاه که میبینند افراطیون مثلاً در جناح راست خیلی پرشور میشوند و سیاست کشور را تحت الشعاع قرار میدهند، خودشان را در کفه چپ قرار میدهند و نزدیک به چپ میکنند که آنها را متعادل کنند و در جایی که چپها این حالت را از دست میدهند و به افراط عمل میکنند، نتیجه آقای هاشمی خودش را در کفه راست قرار میدهد که باز یک بالانس یا یک وفاقی برای حرکت به جلو در کشور ایجاد کند.
او همچنین میافزاید: در مورد وفاقی که الان جناب آقای پزشکیان مطرح میکند به نظر میآید که نظرشان همان وفاق و نظر آیت الله هاشمی رفسنجانی است.[1]
*معنایی که محسن هاشمی تحت عنوان وفاقگرایی مرحوم هاشمی رفسنجانی مطرح کرده عملا یک تحریف آشکار است.
مرحوم هاشمی یک چهره چپ و اصلاحطلب بود و زندگانی او خاصه در دهههای 70، 80 و 90 اثباتگر همین معناست.
هاشمی رفسنجانی نامزد اصلی اصلاحطلبان در انتخاباتها بود، چهره محوری آنها در هنگامه تنشهای سیاسی محسوب میشد و مواضع او در سال 88 از قبیل نامه عجیب به مقام معظم رهبری و دیدار با خانواده بازداشتیهای فتنه هم مقولاتی نیستند که قابل انکار باشند.
در این فضا آیا رواست که مرحوم هاشمی را تعادلبخش دو جریان بنامیم؟
طبعا چنین نیست و آقای محسن هاشمی عملا مرتکب تحریف تاریخ شده است.
این هم بماند که مفهومی که محسن هاشمی تقلا کرده آنرا بر زندگانی مرحوم مطابق کند یک مفهوم غیر ممکن است و اساسا جریانات سیاسی چنین رفتاری را هرگز برنمیتابند و سیاست ایرانی هم خاطره خاصی از رجالی با چنین رفتارهایی ندارد.
مسئله وفاق را نیز طبعا خود آقای پزشکیان باید معنا کند لکن آنچه بر اساس سایر گفتههای پزشکیان و سبک سیاسی او میفهمیم اینست که منظور دکتر پزشکیان هرگز تعادلبخشی به چپ و راست نیست بلکه منظور او دوری از حاشیههای مرسوم سیاسی برای حل سریعتر مشکلات مردم است.
***
"گرانی" و حسرت مردم برای قیمتهای رقابتی
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور طی سخنانی در جلسه ستاد تنظیم بازار گفته است: پس از مصوبه ستاد تنظیم بازار برای فعالسازی مجدد دبیرخانه این ستاد در وزارت صمت و تشکیل جلسات منظم، گزارشهای این دبیرخانه و مراجع ذیربط برای تصمیمگیری به صورت دقیق ارسال شده است تا بر این اساس اقدامات نظارتی دولت در بازار صورت پذیرد.
عارف تصریح کرد: جلوگیری از عوامل پویای تورم در پایان سال برای روند کاهشی تورم نقطه به نقطه و سالیانه ادامه مییابد.
به گزارش جماران، معاون اول رئیس جمهور تاکید کرد: در اجرای سیاستهای اقتصادی دولت و همچنین اجرای برنامه هفتم توسعه، پیوست اجتماعی و راهبرد عدالت اجتماعی و اقتصادی دیده شود.
عارف همچنین بر ضرورت نظارت بر قیمتها از سوی نهادهای نظارتی به جهت مقابله با گرانفروشی تاکید کرد.[2]
*تحرک دولت برای نظارت بر بازار و مقابله با جرم گرانفروشی بسیار مغتنم است و جای سپاس دارد.
لکن این اغتنام و سپاس به شرط تأثیر است.
نکند که چنین جلساتی صرفا برای مجلسآرایی و بستن دهان منتقدان برپا شده باشد و نتیجه آن برای هیچ مقام حاضری اهمیت نداشته باشد؟
اگرچه شاهد طلیعه کاهش تورم در دولت پزشکیان هستیم و این مسئله جای خوشحالی دارد لکن آقایان باید بدانند که شرط لمس شدن این کاهش تورم در سفرههای مردم؛ همین "نظارت کارای دولت بر بازار و قیمتها"ست.
پر واضح آنکه هماکنون در بخشهای مهمی از بازار منجمله در مسکن و غذا؛ اثر خاصی از نظارت دولت دیده نمیشود.
در این رابطه حتی شاهدیم که مصوبات دولت و قوانین مجلس نیز به دیوار کوبیده شده و اجرا نمیشود.
برخی محافل تحلیلی معتقدند در صورت نظارت کارای دولت بر بازار؛ قیمتهای ناواقعی فعلی بلافاصله خواهند شکست و مردم با موجی از عرضه با قیمتهای واقعی و رقابتی مواجه خواهند شد.
بروز این رخداد به عزم مدیران دولتی برای اجرای وظیفه نظارتی در بازار ربط دارد و لاغیر.
***
آشکار شدن نشانههای کوچک رونق در اقتصاد
ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صمت طی سخنانی در آیین افتتاحیه نمایشگاه صنعت کفش ایران گفته است: در هشت ماهه سال گذشته انواع کفش ماشینی به ارزش ۵۸ میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر شده که این رقم در هشت ماهه امسال به ۷۸ میلیون دلار رسیده و شاهد رشد ۳۲ درصدی در صادرات کفش هستیم.
وی با اشاره به فعالیت ۸ هزار و ۳۳۷ واحد تولید کفش در کشور گفت: در هشت ماهه سال گذشته ۱۵۸ میلیون و ۵۰۰ هزار جفت کفش در کشور تولید شده که این تعداد در هشت ماهه امسال به ۱۶۰ میلیون جفت افزایش یافته است.
به گزارش ایرنا، شیخ ظرفیت اسمی تولید کفش در کشور را ۳۰۰ میلیون جفت اعلام کرد و گفت: صنعت کفش کشور از ظرفیت بسیار زیادی برخوردار است و وزارت صمت آمادگی دارد حجم ریالی صادرات این محصول را به یک میلیون دلار در سال برساند.[3]
*این خبر شاید به نظر کماهمیت بیاید اما از حیث اقتصادی ما شاهد آشکار شدن یکانیکانِ نشانههای رونق اقتصادی هستیم.
رونق اقتصادی که از مغز باهوش بازار نشأت میگیرد؛ با رؤیت رخدادهایی مثل کاهش درآمد مالیاتی دولت، کاهش تورم و کاهش خطرات مربوط به آینده؛ خود را هویدا میسازد.
اگرچه خبری مثل افزایش میزان صادرات کفش یک نشانه بالینی بسیار کوچک است اما بعنوان یک رخداد اقتصادی که پس از خبرهای مربوط به کاهش تورم نقطه به نقطه نسبت به 50 ماه گذشته و بیتنش بودن تصمیم دولت برای حذف ارز نیما بروز کرده نمیتوان از آن گذشت.
امیدهای زیادی وجود دارد که بازار مسکن نیز از فضای رکود فعلی خارج شود و به عنوان یک بخش پیشران اقتصادی رونق دوباره را تجربه کند.
***
1_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1578049
2_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1654969
3_ www.irna.ir/xjSz5D