خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 20 دی 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

کشف کهکشان‌هایی کوتوله که مدل‌ کیهان‌شناسی را به چالش کشید

باشگاه خبرنگاران | سلامت و پزشکی | پنجشنبه، 20 دی 1403 - 08:00
کشف پنج کهکشان کوتوله در یک ردیف نادر، مدل‌های کیهان‌شناسی کنونی را به چالش کشید.
جرم،كهكشان،مطالعه،ترازي،گرانشي،كوتوله،خوشه،برهم،پويايي،نادر

باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی - اخترشناسان توانستند پدیده‌ای نادر را شناسایی کنند که شامل پنج کهکشان کوتوله در آرایشی تقریباً خطی است که شبیه به رشته‌ای از مروارید‌ها است‌ که به واسطه یک نیروی گرانشی به طور هماهنگ تعامل دارند و برخی دیگر با یکدیگر درگیر هستند که ساختار آن‌ها را مختل و آن‌ها را از گاز و ستارگان محروم می‌کند.
بینشی از مشاهدات
این مطالعه در ماه نوامبر در The Astrophysical Journal Letters منتشر شد.
بر اساس این مطالعه، کهکشان‌ها با برچسب D1 تا D5 با جرم کم، درخشندگی کم و محتوای گاز بالا مشخص می‌شوند که برای کهکشان‌هایی با این اندازه در یک گروه غیرمعمول است.
هم ترازی تقریباً کامل این کهکشان‌ها آن‌ها را بیشتر متمایز می‌کند و این را به یک کشف استثنایی تبدیل می‌کند.
داده‌های حاصل از بررسی آسمان دیجیتال اسلون (SDSS) با داده‌های اضافی از بررسی‌های نجومی مختلف که به این تحقیق کمک می‌کند، نقشی کلیدی در شناسایی این کهکشان‌ها ایفا کرد.
ویژگی‌ها و پویایی منحصر‌به‌فرد
Space.com گزارش می‌دهد که این مطالعه نشان می‌دهد که جرم کل پنج کهکشان حدود ۶۰.۲ میلیارد جرم خورشیدی تخمین زده می‌شود و جرم بزرگترین کهکشان به نام D2، ۲۷۵ میلیون جرم خورشید است؛ در حالی که جرم کوچکترین کهکشان، D4 معادل ۱۴.۷ میلیون جرم خورشید است.
این کشف با توجه به نادر بودن چنین کهکشان‌های کوتوله نزدیک به هم قابل توجه است.
کمتر از ۵ درصد از آن‌ها با همراهان نزدیکشان پیدا شده‌اند و سه کهکشان در این گروه حرکت چرخشی همزمان را نشان می‌دهند که به عنوان رقص کیهانی توصیف می‌شود و سرنخ‌های احتمالی را در مورد ریشه‌های مشترک یا تأثیرات محیطی مطرح می‌کند.
چالش‌های پیش روی مدل‌های فعلی
برهم کنش بین برخی کهکشان‌ها در این خوشه منجر به تشکیل دم‌های جزر و مدی ستاره‌ها و گاز‌ها می‌شود که با نیروی گرانشی کار می‌کنند، کارشناسان می‌گویند این برهم کنش‌ها اغلب آغازگر تشکیل ستاره‌ها و تغییر شکل کهکشان‌ها در طول زمان است.
هم ترازی و پویایی این خوشه، مدل لامبدا ماده تاریک سرد را به چالش می‌کشد که در تلاش برای توضیح ظهور چنین خوشه‌های کوچک و جدا شده‌ای است.
منبع: الیوم السابع