واکنش سرد جمهوری آذربایجان به پیشنهادات پاشینیان
پاشینیان در پی تهدیدات علیاف، پیشنهاد انحلال گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را مطرح کرد که با استقبال باکو و انتقاد مخالفان در ارمنستان مواجه شد.
به گزارش مشرق، دو روز پس از اظهارات تهدیدآمیز الهام علیاف، نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، پیشنهادی 12 مادهای را برای برقراری صلح در منطقه ارائه کرد که یکی از مفاد آن، انحلال گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا است.
باکو از مدتها پیش خواستار انحلال گروه مینسک بود که 33 سال پیش برای حلوفصل مناقشه قرهباغ تشکیل شده بود.
پاشینیان که پیش از این با وجود عدم رد این احتمال، از خطرات آن صحبت میکرد، امروز خود پیشنهاد انحلال این گروه سهجانبه را مطرح کرده است.
باکو با این استدلال خواستار انحلال گروه مینسک است که «اگر ارمنستان قرهباغ را به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت شناخته و گروه مینسک برای حل مسئله قرهباغ تشکیل شده بود، چه نیازی به حفظ آن است؟» به گفته رئیسجمهور آذربایجان، برای انحلال این گروه، هر دو کشور باید درخواست دهند و عدم ارائه این درخواست «نشاندهنده این است که برنامههای انتقامجویانه بسیار جدی هستند».
پاشینیان در تابستان گفته بود: «زمانی که صلح به یک واقعیت تبدیل شود، فکر میکنم وجود این ساختار گروه مینسک میتواند سؤالاتی را ایجاد کند.
مسئله اینجاست که نباید کاری را شتابزده انجام داد.»
علاوه بر این اظهارات، دو هفته پیش نیز نیکول پاشینیان با بیان اینکه با انحلال گروه مینسک مخالف نیست، تأکید کرده بود که «ارمنستان میخواهد مطمئن شود که آذربایجان نیز با همین منطق به این موضوع نزدیک میشود و هدف آن، به عنوان مثال، توسعه گفتمان به اصطلاح آذربایجان غربی و اجرای سیاست تهاجمی علیه ارمنستان نیست».
دو روز پیش وزیر امور خارجه ارمنستان نیز اصطلاح «آذربایجان غربی» را به عنوان مطالبه ارضی علیه ارمنستان توصیف کرده بود.
علیاف دو روز پیش با تهدید ارمنستان گفته بود: «امیدوارم که همه شرایط ما برای معاهده صلح پذیرفته شود، زیرا چیز خاصی در آنها وجود ندارد.
بدون انحلال گروه مینسک و اصلاح قانون اساسی ارمنستان، امضای معاهده صلح غیرممکن است.
اگر ارمنستان به معاهده صلح نیازی ندارد، ما نیز به آن نیازی نداریم.»
علیاف علاوه بر اصلاح قانون اساسی ارمنستان، انحلال گروه مینسک را نیز به عنوان پیششرط برای امضای معاهده صلح مطرح کرده بود.
پاشینیان پیشنهاد انحلال گروه مینسک را مطرح کرد، اما جزئیات آن مشخص نیست
در حالی که نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، پیشنهاد انحلال گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را مطرح کرده، اما هنوز جزئیات آن مشخص نیست.
وزارت امور خارجه ارمنستان هنوز در مورد اینکه آیا درخواست رسمی مشترکی برای انحلال این گروه به سازمان امنیت و همکاری اروپا ارائه شده یا خیر و آیا توافقی در مورد زمان ارائه این درخواست وجود دارد، پاسخی نداده است.
پیشنهاد انحلال گروه مینسک در میان 12 پیشنهاد پاشینیان، در آخرین ردیف قرار دارد.
پاشینیان ابتدا خواستار خودداری متقابل از سخنان تحریکآمیز، سپس ادامه روند تعیین مرز، امضای معاهده صلح و بازگشایی مسیرهای ارتباطی بر اساس پیشنهادات ارمنستان به آذربایجان شده است.
پاشینیان همچنین پیشنهادات قبلی خود برای ایجاد سازوکار مشترک برای تحقیق در مورد نقض آتشبس و نظارت متقابل بر تسلیحات را تکرار کرده که باکو ماههاست به آنها پاسخی نداده است.
در این بیانیه که به سه زبان ارمنی، انگلیسی و روسی منتشر شده است، مواردی مانند حل کامل مسئله اسرای جنگی، انصراف از مطالبات از یکدیگر در دادگاههای بینالمللی و بررسی مسائل مربوط به پناهندگان دو کشور نیز مطرح شده است.
در حالی که پاشینیان پیشنهاد کرده که موضوع پناهندگان پس از امضای توافقنامه صلح بررسی شود، اما هیچ مهلت زمانی را برای انحلال گروه مینسک مشخص نکرده است.
انتقاد مخالفان از پیشنهاد پاشینیان برای انحلال گروه مینسک
در حالی که دولت ارمنستان هنوز در مورد پیشنهاد نیکول پاشینیان، نخستوزیر این کشور، برای انحلال گروه مینسک توضیحی ارائه نکرده، مخالفان این پیشنهاد را به معنای اجرای خواسته جمهوری آذربایجان میدانند.
آنا گریگوریان، نماینده مجلس ارمنستان از گروه مخالف «هایستان»، در پاسخ به این سؤال که آیا گروه مینسک در حال حاضر غیرفعال است و اگر حفظ شود، چه کاری انجام خواهد داد؟
گفت: «بله، ممکن است در حال حاضر نتوانند کار خاصی انجام دهند، اما در عین حال، نمیتوان رد کرد که شرایط بینالمللی در آینده تغییر کند، نمیتوان رد کرد که جنگ در اوکراین به پایان برسد و واقعیتهای دیگری شکل بگیرد و این ساختار گروه مینسک به فعالیت خود ادامه دهد.
هر چقدر هم که این دولت اظهارات بلند و بالایی داشته باشد، به نفع ارمنستان نیست که در مقابل ترکیه و آذربایجان تنها بماند.»
واکنش باکو به پیشنهادات پاشینیان: «به جای حرف، عمل کنید»
در واکنش به پیشنهادات امروز نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، سخنگوی وزارت امور خارجه آذربایجان در پستی در شبکههای اجتماعی از ارمنستان خواست که به جای حرف، عمل کند.
آیخان حاجیزاده بدون اینکه به هیچیک از پیشنهادات پاشینیان به طور مفصل پاسخ دهد، بیاعتمادی باکو به تمایل ارمنستان به صلح را ابراز کرد.
وی با اشاره به قانون اساسی ارمنستان که در آن به «ارمنستان غربی» و «جمهوری قرهباغ کوهستانی» اشاره شده، گفت: «اگر ارمنستان واقعاً به برقراری صلح با همسایگان خود علاقهمند است، چرا از حذف مناطقی که شما آنها را ارمنستان غربی و جمهوری قرهباغ کوهستانی مینامید، از قانون اساسی و قوانین ملی خود خودداری میکند؟
ببخشید، اما حرفهای شما نمیتواند نشاندهنده حسن نیت ارمنستان باشد.»