تحولات اوکراین| تلاش برای تقویت مواضع کییف در مذاکرات
تاکید مشاور پوتین بر لزوم مذاکرات تنها بین روسیه و آمریکا درباره اوکراین، اعتراف به ممانعت واشنگتن در انعقاد صلح بین مسکو و کی یف، محاصره نسبی شهر کراسنوآرمییسک توسط روس ها و میراث سنگین بایدن برای ترامپ، از مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات استراتژیک کاخ سفید، شب گذشته در یک نشست خبری اعلام کرد که جو بایدن، رئیسجمهور فعلی ایالات متحده تلاش کرده است تا دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا را متقاعد کند که حمایت از اوکراین را ادامه دهد.
به عقیده وی، این اقدام میتواند به کییف اجازه دهد تا در مذاکرات با روسیه از «موضع قدرت» برخوردار باشد.
کربی گفت: «گفتوگوهای ضروری با رئیسجمهور منتخب آمریکا انجام شده تا روند ارائه کمکها همچنان ادامه یابد و اوکراین بتواند در صورت برگزاری مذاکرات، از موضع قدرت وارد عمل شود.»
وی در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره وعده دونالد ترامپ مبنی بر پایان دادن سریع به مناقشه اوکراین، گفت: «در خصوص اوکراین، ما بارها گفتهایم، نمیدانم چند بار این را بیان کردهام، که مسلماً ما نیز مایل هستیم که جنگ به پایان برسد.
اما میدانید چه کاری انجام نمیدهیم؟
ما قصد نداریم مذاکرات را به رئیس جمهور زلنسکی یا مردم اوکراین تحمیل کنیم.
ما میخواهیم او اگر و زمانی که آماده باشد تا پشت میز مذاکرات بنشیند، این کار را از موضع قدرت انجام دهد.»
این مقام کاخ سفید مدعی شد: «ما عملاً کوهها را جابجا کردهایم و رهبری جهانی را برای کمک به موفقیت اوکراین در میدان نبرد بر عهده داشتهایم تا در صورت حلوفصل از طریق مذاکرات، زلنسکی ابزار فشار لازم را در اختیار داشته باشد.»
کربی همچنین اشاره کرد که سرنوشت توافق دوجانبه امنیتی که پیش از این بین ایالات متحده و اوکراین امضا شده، توسط دولت ترامپ تعیین خواهد شد.
علاوه بر این، او تأکید کرد که تیم رئیسجمهور منتخب بهطور کامل از تصمیم دولت بایدن مبنی بر اعمال تحریمهای گسترده علیه بخش انرژی روسیه، از جمله نفت و گاز، مطلع شده است.
با این حال، وی از اظهار نظر درباره واکنش تیم ترامپ به این تصمیم خودداری کرده و پیشنهاد داد برای توضیحات بیشتر با آنها تماس گرفته شود.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و پنجاه و هفتمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
کاخ سفید دیکته کردن شرایط مذاکرات بر اوکراین را نادرست دانست
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا روز گذشته در مصاحبهای با روزنامه "نیویورک تایمز" اعلام کرد که کاخ سفید بر این عقیده است دیکته کردن شرایط مذاکرات با روسیه از سوی ایالات متحده به اوکراین نادرست است.
وی یادآور شد که وظیفه اصلی ایالات متحده در حال حاضر این است که ابزارهای لازم برای دستیابی اوکراین به یک «توافق سودمند» در مذاکرات را فراهم کند.
سالیوان تأکید کرد که اوکراین باید خود تصمیم بگیرد که چه زمانی مذاکرات را آغاز کند و نتایج نهایی آن چگونه باشد.
وی افزود: «من معتقد نیستم که دیکته کردن شرایط یا شکل دقیق مذاکرات به کشوری که برای بقای خود میجنگد، از سوی ایالات متحده صحیح باشد - مگر اینکه این موضوع ما را وارد درگیری کند.»
پاتروشیف: مذاکرات درباره اوکراین باید فقط بین روسیه و آمریکا انجام شود
نیکولای پاتروشیف، دستیار رئیسجمهور روسیه و رئیس شورای دریایی فدراسیون روسیه تاکید کرد که مذاکرات درباره اوکراین باید بین روسیه و ایالات متحده و بدون حضور دیگر کشورهای غربی انجام شود.
وی در مصاحبهای گفت: «من معتقدم که مذاکرات درباره اوکراین باید بین روسیه و آمریکا و بدون مشارکت کشورهای دیگر غربی صورت گیرد.
هیچ دلیلی برای گفتوگو با لندن و بروکسل وجود ندارد.
بهعنوان مثال، رهبری اتحادیه اروپا مدتهاست که از حق سخن گفتن به نمایندگی از بسیاری از اعضای خود، مانند مجارستان، اسلواکی، اتریش، رومانی و برخی دیگر از کشورهای اروپایی که به ثبات اروپا علاقهمند هستند و موضعی متوازن در قبال روسیه دارند، محروم شده است.»
به گفته این مقام روس، با توجه به لحن اظهارات رئیسجمهور منتخب آمریکا، دونالد ترامپ، روسیه به چشمانداز توسعه بیشتر تحولات پیرامون مناقشه روسیه و اوکراین دیدگاهی مثبت دارد.وی همچنین تأکید کرد که مواضع روسیه در قبال اوکراین بدون تغییر باقی مانده و مهمترین مسئله این است که اهداف تعیینشده عملیات ویژه نظامی محقق شوند.
هشدار درباره احتمال پایان یافتن موجودیت اوکراین در سال 2025
دستیار رئیسجمهور روسیه معتقد است، این احتمال وجود دارد که اوکراین در سال 2025 دیگر بهعنوان یک کشور دیگر وجود نداشته باشد.
وی در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «بعید نیست که در سال پیشرو اوکراین کاملاً از موجودیت خود بازماند.
در واقع اجبار به پذیرش ایدئولوژی نئونازی و روسهراسی، شهرهای پیشتر شکوفای اوکراین را نابود کرده است.»
نیکولای پاتروشیف همچنین تأکید کرد که مردم اوکراین برای روسیه عزیز هستند و شهروندان روسیه در قبال آنچه در اوکراین رخ میدهدبیتفاوت نیستند.
پیش از این، روزنامه آمریکایی "واشنگتن پست" گزارش داده بود که احتمالاً اوکراین نمیتواند یک سال دیگر از درگیریهای نظامی با روسیه جان سالم به در ببرد.
این روزنامه اشاره کرده بود که کییف در حال از دست دادن سرزمینها و نیروهای انسانی خود است و چند هفته آینده تعیینکننده خواهد بود که آیا اوکراین میتواند بهعنوان یک کشور مستقل به موجودیت خود ادامه دهد یا خیر.
صلح در اوکراین در سال 2022 به دلیل مداخله آمریکا محقق نشد
نشریه "امریکن کانسروتیو" ( The American Conservative) گزارش داد که مناقشه میان اوکراین و روسیه میتوانست در سال 2022 پایان یابد، اما ایالات متحده مانع از مذاکرات شده و آنها را متوقف کرد تا درگیریهای نظامی ادامه یابد.
در این مقاله آمده است: «وقتی مذاکرات دوجانبه میان اوکراین و روسیه در استانبول به نتایج امیدوارکنندهای برای حلوفصل از طریق مذاکره رسید و حتی پیشنویس اولیه توافق بین دو طرف تهیه شد، آمریکا و متحدان غربیاش به جای تشویق و بررسی همهجانبه دیپلماسی، مانع از ادامه این روند و پایان یافتن مذاکرات شدند.»
این گزارش تأکید میکند که اظهارات برخی مقامات ارشد مرتبط با مذاکرات لغو شده، تأیید کننده نقش آمریکا در جلوگیری از حلوفصل مناقشه در سال 2022 است.
اعتراف نیروهای مسلح اوکراین به شرایط دشوار در جبهه جنگ
آنتولی کریوانوژکو، سرپرست موقت فرماندهی نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد که وضعیت نیروهای مسلح اوکراین در جبهه نیازمند تصمیمات دشوار ، از جمله انتقال متخصصان نیروی هوایی به واحدهای پیادهنظام، از سوی فرماندهی عالی نظامی است.
وی در یک برنامه تلویزیونی اعتراف کرد: «شرایط در جبهه واقعاً فرماندهی عالی نظامی را ملزم به اتخاذ تصمیمات دشوار میکند، بهویژه این تصمیم شامل انتقال پرسنل نیروی هوایی به سایر واحدهای نیروهای مسلح اوکراین است.»
این مقام نظامی تأیید کرد که نیروی هوایی «بهتدریج تعداد مشخصی از پرسنل را به واحدهای زمینی منتقل میکند تا به تقویت تیپها در خط مقدم کمک کند.» با این حال، وی در واکنش به نگرانیهای عمومی اطمینان داد که این انتقال شامل متخصصان کمیاب نخواهد بود.
بحث انتقال متخصصان به پیادهنظام از پاییز سال گذشته در اوکراین مطرح شده است.
نمایندگان پارلمان اوکراین از مواردی مانند «اعزام» کارکنان پزشکی، پرسنل فنی نیروی هوایی و متخصصان حفاظت شیمیایی به واحدهای پیادهنظام خبر داده بودند.
این اطلاعات بعدها در رسانههای غربی نیز منتشر شد.
در دسامبر سال گذشته، ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین عملاً انتقال بخشی از متخصصان پدافند هوایی به پیادهنظام را تأیید کرد.
پروشنکو: شهر کراسنوآرمییسک در محاصره نسبی نیروهای روسیه است
پترو پروشنکو، رئیسجمهور پیشین اوکراین، روز گذشته در سخنانی در پارلمان این کشور اعتراف کرد که شهر کراسنوآرمییسک (که در اوکراین با نام پوکروفسک شناخته میشود) در محاصره نسبی ارتش روسیه قرار گرفته است.
وی گفت: «امروز صبح از جبهه بازگشتم.
پوکروفسک در نیمهمحاصره قرار دارد و نیروهای مسلح اوکراین در وضعیت دشواری قرار داشته و نیاز به پشتیبانی سریع دارند.»
پروشنکو یادآور شدکه نیروهای مسلح اوکراین با کمبود پهپادها، سامانههای جنگ الکترونیک و تجهیزات لازم برای ساخت استحکامات در جبهه مواجه هستند.
وی چندی پیش نیز درباره شرایط بسیار سختی که برای ارتش اوکراین در منطقه کراسنوآرمییسک به وجود آمده است، هشدار داده بود.
در این رابطه منابع روسی نیز اعلام کردهاند که ارتش روسیه یکی از دو مسیر ارتباطی اصلی میان کراسنوآرمییسک و شهر دنیپرو را قطع کرده و در آستانه محاصره این شهر قرار دارد.
مذاکرات لاوروف و معاون رئیس پارلمان اسلواکی درباره اوکراین
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، و آندری دانکو، معاون رئیس پارلمان اسلواکی و رئیس حزب ملیگرایان این کشور، در مسکو به بررسی مناقشه اوکراین پرداختند.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد: «دو طرف در مورد مسائل مهم بینالمللی از جمله وضعیت اوکراین تبادل نظر کردند.
طرف روسی توضیحات مفصلی درباره دلایل و ریشههای این مناقشه ارائه داد و بر غیرسازنده بودن سیاست غرب جمعی که همچنان به ارسال تسلیحات برای رژیم کییف ادامه میدهد، تأکید کرد.»
در این دیدار همچنین اهمیت حفظ روابط تاریخی و فرهنگی بین دو کشور مورد توجه قرار گرفت و راههای توسعه همکاری در حوزه تجاری و اقتصادی بررسی شد.
توقف همکاری با روسیه به ضرر اتحادیه اروپا است
والنتینا ماتوینکو، رئیس شورای فدراسیون (سنای) روسیه اعلام کرد که توقف همکاری میان روسیه و اتحادیه اروپا، که به گفته او ناشی از اقدامات مسکو نبوده، به منافع اتحادیه اروپا آسیب رسانده است.
او در دیدار با آندری دانکو و تیبر گاژپار، معاونان رئیس پارلمان اسلواکی در مسکو با اشاره به این واقعیت گفت: «متأسفانه، همکاری با اتحادیه اروپا که بسیار فعال، چندبخشی و چندجانبه بود، بدون تقصیر ما متوقف شد و این امر به منافع ملی کشورهای اروپایی آسیب رسانده است.»
ماتوینکو افزود که در شرایط کنونی، درک جهانی از اهمیت حفظ منافع ملی و عدم خدمت به جاهطلبیهای ژئوپلیتیکی و اقتصادی سایر کشورها افزایش یافته است.
رئیس شورای فدراسیون همچنین سیاستهای روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی را قابل احترام دانسته و یادآور شد که او از دیدگاهها و منافع شهروندان و کشور خود دفاع میکند.
ماتوینکو تأکید کرد که سفر فیتسو به مسکو در اواخر دسامبر سال گذشته اهمیت زیادی داشته است.
هیئت پارلمانی اسلواکی در تاریخ 13 ژانویه وارد مسکو شد و این سفر تا 15 ژانویه ادامه خواهد داشت.
هدف از این دیدار، کمک به بازسازی گفتوگو با روسیه است که توسط رابرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی، در جریان سفر او به روسیه در دسامبر آغاز شده بود.
ترامپ تمایل دارد هرچه زودتر با پوتین دیدار کند
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده روز گذشته بار دیگر اعلام کرد که مایل است در اسرع وقت با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، دیدار کند.
وی این موضوع را در مصاحبهای با شبکه خبری "نیوزمکس" بیان کرد.
ترامپ گفت: «میدانم که او [پوتین] نیز میخواهد این دیدار صورت بگیرد و من قصد دارم خیلی زود این دیدار را انجام دهم.
دوست داشتم این اتفاق زودتر رخ دهد.
اما، میدانید، ابتدا باید به مقام ریاستجمهوری برسم و بعد در این زمینه اقدام شود.»
امکان تماس تلفنی میان روسیه و آمریکا پس از مراسم تحلیف ترامپ
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، اعلام کرد که مسکو در حال بررسی امکان برقراری تماسهای تلفنی میان روسیه و ایالات متحده پس از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا است.
وی در جمع خبرنگاران گفت: «همه چیز ممکن است.
من نمیتوانم درباره اولویتهای سیاست خارجی دولت ترامپ قضاوت کنم، اما احتمال میدهم که برخی ابتکارات در زمینه تماسهای تلفنی ممکن باشد.»
ریابکوف تأکید کرد که گفتوگو میان روسیه و ایالات متحده باید بر پایه احترام متقابل و برابری باشد.
او هشدار داد که اگر دولت جدید آمریکا اشتباهات دولتهای پیشین را تکرار کند، این گفتوگوها ممکن است بینتیجه بماند.
در خصوص کاهش تنشها در روابط دو کشور، ریابکوف اعلام کرد که روسیه آماده گفتوگو است، اما افزود که در حال حاضر تعاملات میان روسیه و آمریکا در سطح صفر قرار دارد.
لاوروف: بایدن میراث سنگینی را برای ترامپ به جا گذاشته است
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز گذشته در نشست خبری سالانه خود درباره عملکرد دیپلماسی این کشور اعلام کرد که میراثی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، از دولت جو بایدن به ارث میبرد، بسیار سنگین است و اکنون فاجعه آتشسوزیهای کالیفرنیا نیز به آن اضافه شده است.
وزیر خارجه روسیه افزود که انتظار میرود دولت جدید آمریکا رویکردهای رسمی خود را در عرصه بینالمللی مشخص کند.
وی تأکید کرد که این انتظارات نهتنها از سوی روسیه، بلکه از سوی مردم آمریکا و کسانی که به نقش سازنده ایالات متحده در صحنه جهانی علاقهمند هستند، وجود دارد.
ترامپ اعتراف کرد ناتو درباره عدم گسترش خود به شرق به روسیه دروغ گفته
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه، اعلام کرد که دونالد ترامپ نخستین سیاستمدار غربی است که صادقانه اعتراف کرد نمایندگان ناتو به روسیه درباره عدم گسترش به شرق دروغ گفتهاند.
سرگئی لاوروف در این کنفرانس مطبوعاتی گفت: «ناتو دقیقاً کاری را انجام داد که وعده داده بود انجام ندهد.
ترامپ صادقانه این موضوع را بیان کرد.
این نخستین بار است که نه تنها از زبان یک رهبر آمریکایی، بلکه از زبان هر رهبر غربی، اعتراف صادقانهای شنیده میشود مبنی بر اینکه ناتو هنگام امضای اسناد متعدد با روسیه و در چارچوب سازمان امنیت و همکاری اروپا، دروغ گفته است.»
لاوروف افزود که کشورهای عضو ناتو از توافقات بهعنوان پوششی برای پیشبرد زیرساختهای نظامی خود تا مرزهای روسیه استفاده کردند.
پیشتر، در اوایل ژانویه، ترامپ در یک سخنرانی اظهار داشت که احساسات روسیه را که با عضویت اوکراین در ناتو مخالف است، درک میکند.به عقیده او، سیاست جو بایدن، رئیسجمهور فعلی آمریکا، در قبال ناتو ممکن است یکی از دلایل مناقشه اوکراین باشد.
آمادگی روسیه برای بحث درباره تضمینهای امنیتی اوکراین
وزیر خارجه روسیه در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران اعلام کرد که طرف روسی آمادگی دارد درباره تضمینهای امنیتی برای اوکراین گفتگو کند، اما تأکید کرد که زمینه اوراسیایی نقش محوری در رسیدن به این توافقات خواهد داشت.
سرگئی لاوروف گفت: «همه متوجه شدهاند، یا بهتر است بگوییم مدتها پیش متوجه شده بودند، اما اکنون به آن اذعان دارند، که مسئله در اوکراین نیست، بلکه در استفاده از اوکراین برای تضعیف روسیه در چارچوب جایگاه این کشور در سیستم امنیتی اروپا است.
تهدیدات در جناح غربی ما و در مرزهای غربی روسیه باید از بین برود و این تنها در چارچوب توافقات گستردهتر ممکن است.
ما آمادهایم درباره تضمینهای امنیتی برای این کشوری که اکنون اوکراین نامیده میشود و بخشی از آن که هنوز موقعیت خود را مشخص نکرده، بحث کنیم.
اما با وجود اهمیت این موضوع، زمینه اوراسیایی غالب خواهد بود.»
وی افزود که توجه زیاد به تماس تلفنی یا دیدار احتمالی میان روسای جمهور روسیه و آمریکا ناشی از نقش روسیه در سیستم امنیتی اروپا است.
لاوروف یادآور شد که بسیاری از کشورها پیشنهاد خود را بهعنوان محل مذاکرات ارائه دادهاند، از جمله ترکیه که پیشتر میزبان توافقات بوده است، و بلاروس که رئیسجمهور لوکاشنکو بهعنوان همسایه مستقیم روسیه و اوکراین نقش خود را در این زمینه تأیید کرده است.
انتهای پیام/