خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 26 دی 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

روش‌های پیشگیری و درمان آنفلوانزا - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | چهارشنبه، 26 دی 1403 - 10:30
رئیس مرکز بهداشت و سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم به تشریح وضعیت فراگیری آنفلوانزا در استان و راه های درمان آن پرداخت.
بيماري،آنفلوانزا،دوره،قم،استان،واكسن،بهداشت،محبي،درمان،سرپرس ...

سیامک محبی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در قم در توصیف وضعیت آنفلوانزا و همه‌گیری آن در سطح استان قم اظهار داشت: با شروع فصول سرد سال معمولا برخی از بیماری‌های تنفسی که در حوزه سلامت، بیماری حاد تنفسی اطلاق می‌شود شیوع پیدا می‌کنند.
محبی گفت: مجموعه‌ بیماری‌های حاد تنفسی شامل سرماخوردگی، آنفلوانزا و بیماری کروناست که معمولا تا پایان سال ادامه پیدا می‌کند.
آنفلوانزا بیماری است که نه تنها امسال بلکه همه ساله وجود داشته است، حتی زمانی که در ایام فراگیری کرونا بود نیز آنفلوانزا وجود داشت.
رئیس مرکز بهداشت و سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم بیان کرد: در سطح استان قم هرساله به طور معمول دو پیک ابتلا به آنفلوانزا داشتیم.
پیک اول معمولاً با شروع ماه آبان و فصل پاییز شروع می‌شود، در آذر ماه به اوج خود می‌رسد و رفته‌رفته افت محسوسی پیدا می‌کند و نهایتاً در بهمن ماه مجدد اوج می‌گیرد.
وی با تأکید بر اینکه بیماری فراگیر اخیر بیماری جدید و ناشناخته‌ای نیست، عنوان کرد: جای نگرانی نیست و بیماری همیشه بوده و طبق آخرین آمار به دست آمده، حدود 30 درصد از افرادی که به دلیل بیماری تنفسی بستری شدند تست آنفلوانزای آن‌ها مثبت بوده است‌.
محبی درخصوص علائم آنفلوانزا تصریح کرد: بیماری‌های تنفسی علائم شبیه به هم دارند و تفکیک آن‌ها برای عموم مردم قابل شناسایی نیست، به همین خاطر ما در ایام طغیان بیماری توصیه داریم افراد با دیدن نشانه‌ها فارغ از اینکه خودشان تشخیص بدهند به مراکز درمانی مراجعه کنند.
رئیس مرکز بهداشت و سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم اظهار داشت: درمان زود هنگام بیماری آنفلوانزا با داروهای ضد ویروسی، دوره بیماری را بسیار کوتاه می‌کند.
آنفلوانزا می‌تواند علائمی شامل تب، سردرد، احساس خستگی بدن، درد گلو، اختلال گوارشی مثل اسهال و استفراغ به همراه داشته باشد.
وی در پاسخ به این سوال که دوره طلایی مراجعه به پزشک برای درمان چه میزان است، افزود: بیماری آنفلوانزا یک دوره کمون (دوره نهفتگی) دارد.
دوره نهفتگی یعنی از زمانی که ویروس وارد بدن می‌شود تا زمان بروز اولین نشانه‌ها.
این بیماری جزو بیماری‌هایی است که دوره کمون کوتاهی دارد و بلافاصله پس از 1 الی 3 روز با نشانه‌هایی مذکور خود را می‌دهد.
محبی اذعان کرد: توصیه ما این است که در همان روزهای اول بروز نشانه‌ها به پزشک مراجعه کنند، درصورت ابتلا به آنفلوانزا، بلافاصله از طریق داروهای ضد ویروسی فرآیند درمان را شروع کنند.
درمان زود هنگام دوره بیماری را بسیار کوتاه‌تر می‌کند.
دوره بیماری در بزرگسالان 7 روز و در کودکان طولانی‌تر می‌باشد، اما با درمان به موقع می‌تواند دوره را کوتاه‌تر کنند.
رئیس مرکز بهداشت و سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم با تأکید بر اینکه در درمان بیماری ویروسی آنفلوانزا آنتی بیوتیک کاربردی ندارد، بیان کرد: یکی از ایراداتی که بر ما وارد است؛ در فرهنگ عمومی معمولا مصرف خودسرانه دارو به دلیل دسترسی داروها در خانه خیلی شایع است و این تداخل دارویی ضعف سیستم دفاعی به دنبال دارد.
وی خاطرنشان کرد: این بیماری همه‌گیری دارد اما در برخی از گروه‌ها خیلی شدیدتر خود را نشان می‌دهد.
کودکان، سالمندان، زنان باردار، کسانی که عمل پیوند انجام دادند، بیماران سرطانی و جانبازان شیمیایی معمولا بیشتر در معرض این بیماری هستند.
محبی در رابطه با شیوه‌های درمان سنتی و غیر علمی برای پیشگیری و درمان آنفلوانزا عنوان کرد: بسیاری از مقوله‌های سلامت محور یافته‌های علمی هستند، در سال‌های اخیر رشد شبه علم در جامعه ما و کشورهای مختلف اتفاق افتاده است.
برای مثال بحث واکسن یک موضوع کاملا علمی ثابت شده است و دانشمندان برجسته اثربخشی‌ آن را اعلام کرده‌اند.
رئیس مرکز بهداشت و سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم گفت: کسی که در زمان مشخص واکسن می‌زند می‌تواند در بدن خود نسبت به بیماری آنفلوانزا تا 90 درصد ایمنی ایجاد کند و معمولا تزریق واکسن می‌تواند میزان بستری را تا 50 درصد کاهش دهد.
وی تصریح کرد: کارشناسان بهداشت زمان مناسب برای تزریق واکسن را پایان تابستان یا اوایل ماه شهریور و مهر توصیه می‌کنند.
خوشبختانه باوجود تولیدات داخلی و واردات واکسن این امکان را داده تا افراد در این ایام واکسن تزریق کنند.
محبی در رابطه با اینکه برنامه واکسیناسیون تا کی می‌تواند ادامه داشته باشد، گفت: بیماری آنفلوانزا تا پایان سال شایع است، اما در مواردی در اردیبهشت نیز ابتلا وجود دارد.
چنانچه به هر دلیلی در بازه معمول نتوانستند واکسن بزنند، هم اکنون با تزریق واکسن دو تا سه هفته بعد سیستم دفاعی آن‌ها بهتر می‌شود.
رئیس مرکز بهداشت و سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم بیان کرد: ما توصیه می‌کنیم زمانی واکسن زده شود که شرایط طغیان یا اپیدمی بیماری را نداشته باشیم.
درحال حاضر شرایط اپیدمی و طغیان وجود دارد، افراد حتی‌الامکان تزریق واکسن آنفلوانزا را تا وقوع شرایط بهتر به تاخیر بیندازند.
وی عنوان کرد: کسانی‌که به آنفلوانزا مبتلا شده و دوره را گذرانده و درمان شده باشند، دیگر نیازی به واکسیناسیون ندارند، چراکه به صورت طبیعی در بدن ایجاد شده است.
محبی در پاسخ به این سوال که آیا ماسک دی‌اکسیدکربن وارد بدن می‌کند، تصریح کرد: خیر، زدن ماسک پیش از دوران کرونا استفاده می‌شد، اما در دوران کرونا بیشتر برجسته بود، که بعد از برنامه واکسیناسیون بیشترین اثربخشی را ایجاد کرد.
زدن ماسک بواسطه سختی‌هایی که دارد کمتر استفاده می‌شود اما توصیه می‌کنیم در فضاهای سربسته و تجمعات از ماسک استفاده شود، بویژه برای کسانی که بیمار هستند.
رئیس مرکز بهداشت و سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم در پاسخ به این سوال که چرا تبلیغات محیطی در خصوص شیوه پیشگیری از بیماری در سطح شهر دیده نمی‌شود، اظهار داشت: ما با دستگاه‌های زی‌ربط در حوزه سلامت ارتباط داریم، البته‌ در ایام کرونا بیشتر بود.
وی درخصوص بازرسی در مدارس افزود: در این زمینه وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش شیوه‌نامه‌ای ابلاغ کردند و طی جلسات متعدد خروجی‌های خوبی داشتیم.
در این شیوه‌نامه مشخص شد مندرجات برای سال‌های بعد نیز انجام شود.
مدارس یکی از جاهایی که بیماری سرایت دارد.
محبی اذعان کرد: تجمعاتی که افراد برای ساعات متمادی در کنار هم قرار دارند خطر ابتلا به بیماری را افزایش می‌دهد.
گروه سنی پایین‌تر معمولاً توان مراقبت کمتری از خودشان دارند، بنابراین دستگاه‌های ارائه دهنده خدمات مسئولیت کنترل آن‌ها را دارند.
علاوه‌بر همکاری مسئولان در این زمینه نیاز به همکاری و مشارکت والدین نیاز داریم.
رئیس مرکز بهداشت و سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم بیان کرد: از والدین درخواست می‌کنیم، اگر کودک دارای علامت‌های بیماری حاد تنفسی آنفلوانزا است از فرستادن به مدرسه اجتناب کنند.
آموزش و پرورش با ایجاد ظرفیت آموزشی فضای مجازی خیلی از نگرانیها را کم کرده است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از چالش‌های اصلی ما در سطح استان بحث تهویه طبیعی و تهویه مکانیکی در مدارس است که دوستان آموزش و پرورش در بحث نوسازی مدارس با جدیت دنبال می‌کند.
در شرایط فعلی از اوج بیماری یک کمی کاسته شده، اما پیش‌بینی داریم در بهمن ماه موج دیگری شروع شود که احتمالا می‌توانیم کنترل بهتری نسبت به موج اول داشته باشیم.
محبی در پاسخ به این سوال که دوره قرنطینه کودکان چه مدت است، عنوان کرد: معمولاً طول دوره بیماری یک هفته است، یعنی بعد از نشانه بیماری، فرد تا یک هفته این قابلیت را دارد که بتواند ویروس را به افراد سالم هم منتقل کند.
سرفه‌های بعد از یک هفته، نشانه از وجود بیماری نیست بلکه سرفه‌های ناشی از عوارض بیماری است.
رئیس مرکز بهداشت و سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم گفت: شست‌وشوی مرتب دست‌ها یکی از موارد اساسی است چراکه راه انتقال بیماری از طریق ذرات تنفسی و تماس با محیط انتشار یافته است و معمولاً یکی از نشانه‌های بیماری سرفه و عطسه است.
شستشوی صحیح دستان می‌بایست 30 ثانیه طول بکشد.
وی تصریح کرد: استفاده از دستمال در زمان سرفه و عطسه و اگر همراه نباشد در لحظه می‌توانند از گودی آرنج استفاده کنند که اجازه ندهند که این ذرات در محیط بیرون پراکنده بشود.
افرادی که بیمار هستند در قرنطینه بمانند و سعی کنند تماسی با دیگران نداشته باشند و اگر به هر دلیلی ارتباط دارند از ماسک استفاده کنند.
افراد برای پیشگیری از طریق خواب منظم، تغذیه مناسب، برنامه ورزشی، سیستم دفاعی خود را تقویت کنند.
انتهای پیام/