خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 26 دی 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

ممنوعیت واردات برنج با وجود سهمیه‌بندی در کشور موضوعیت ندارد

مهر | اقتصادی، بازار | چهارشنبه، 26 دی 1403 - 13:40
سخنگو انجمن واردکنندگان برنج گفت: ممنوعیت ۴ ماهه برنج با وجود سهمیه‌بندی دیگر موضوعیت ندارد و فقط منجر به تلاطم بازار این محصول پرمصرف کشور می‌شود.
برنج،بازار،واردات،قيمت،واردكنندگان،انجمن،كشور،ممنوعيت،مصرف،ا ...

به گزارش خبرنگار مهر، امروز چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ نشست خبری انجمن واردکنندگان برنج برگزار شد.
در ابتدا نشست مجیدرضا خاکی، سخنگو انجمن واردکنندگان برنج گفت: ناترازی و تلاطم در بازار برنج داخلی و خارجی و افزایش قیمت‌ها یکی از دغدغه‌های بازار داخل است.
وی افزود: مهمترین علت این امر ناشی از تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی نادرست و رویکرد غیرکارشناسی بوده است.
وی درباره حجم واردات برنج خارجی در سال جاری اظهار کرد: ۶۶۰ هزار تن برنج تا ۲۴ دی ماه امسال وارد کشور شد که نسبت به سال گذشته ۲۶ درصد کاهش داشت.
وی بیان کرد: بر اساس نیاز داخل سالانه باید حدود ۱.۲ میلیون تن برنج وارد شود بدون احتساب واردات این محصول از سوی بخش دولتی.
خاکی گفت: بر اساس این آمار با وزارت جهاد کشاورزی مذاکره شد و قرار است ۶۰۰ هزار تن دیگر وارد شود که در وافع تصمیم دیرهنگامی است.
در ادامه احمد جباریان، عضو انجمن واردکنندگان برنج با تأکید بر تشریک مساعی و اتخاذ راهکار درست، اظهار کرد: برنج دومین کالا استراتژیک کشور بوده که نیازمند به مدیریت بهتر دارد.
وی افزود: عدم وجود رویکرد همه‌جانبه باعث شده تا زنجیره برنج از تولیدکننده و بازرگان تا مصرف‌کنندگان درست حمایت نشود.
وی تصریح کرد: ایران دارای اقلیم خشک بوده و منابع آبی کاهش یافته است.
در کنار این مسئله روش کشت سنتی چالش دیگری است که نرخ تولید را بالا می‌برد.
این مسئول صنفی ادامه داد: نگاه یک‌جانبه تعادل را در بازار بهم زده است.
واقعیت بازار برنج نشان می‌دهد به دلیل تغییر ذائقه برخی ایرانیان در مناطق استان‌های جنوبی و بخشی از استان‌های شرقی و غربی مصرف برنج خارجی دارند.
جباریان با بیان اینکه سرانه مصرف کشور حدود ۳۵ کیلو گرم است، عنوان کرد: با این احتساب نیاز بازار داخل حدود ۳.۲ میلیون تن بوده که در این بخش متأسفانه داده مرجع و قابل اتکایی هم در این زمینه وجود ندارد.
این موضوع در نهایت آدرس غلط در برنامه‌ریزی شده است.
این عضو انجمن واردکنندگان برنج با اشاره به تعیین قیمت خرید تضمینی برنج در نیمه دوم مهر، اظهار کرد: این موضوع منجر به التهاب بازار شد در حالی که این افزایش قیمت به نفع برنج کار نبود و سهم کشاورز حداقلی بود چون بیشتر محصولات به فروش رسیده بود.
جباریان یادآور شد: این سبک حمایت از کشاورز نیست و نفع آن به غیرکشاورز است.
وی با بیان اینکه حدود ۲ ماه است که برای خرید برنج وعده یک ماه بعد را می‌دهند، ادامه داد: گرانی برنج ایرانی در ماه‌های پایانی سال با توجه به سطح درآمد مردم، سهمش کاهش می‌یابد.
این امر در ادامه سال آینده همچون سال آینده با رکود سنگین مواجه خواهیم بود.
در این شرایط کشاورز ناچار است محصول خود را به هر قیمتی به فروش برساند.
نوسان نرخ ارز و قیمت برنج وارداتی
سخنگو انجمن واردکنندگان برنج در پاسخ به این پرسش مهر که نوسان نرخ ارز قیمت برنج وارداتی را هم افزایش می‌دهد و دهک‌های اول تا چهارم که مصرف کننده این برنج هستند نیز توان خرید نخواهند داشت، گفت: واردات برای تعادل قیمتی در بازار نیاز است.
اگر ارز یارانه‌ای به این محصول پرمصرف داخلی تخصیص داده شود، قطعاً برنج با قیمت مناسب به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد.
وی افزود: ضمن اینکه اگر واکاوی شود تلاطم بازار برنج در دو سال اخیر به موضوع واردات برمی‌گردد.
به عنوان مثال، با وجود اینکه بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار تا ۳۰ تیر هر بار برنجی وارد کشور شد باید ترخیص می‌شد این‌گونه نشد و برنج‌ها در گمرکات معطل ماندند و با آغاز ممنوعیت ۴ ماهه (ابتدای مرداد تا پایان آبان) هزینه انبارداری هم به واردکننده تحمیل شد.
وی افزود: ما باید بپذیریم مصرف‌کننده برنج داخلی با خارجی دو گروه جدا هستند مرکز آمار برای استخراج سرانه مصرف باید نیازمندی این دو گروه را جداگانه محاسبه کند.
در نهایت هم نهاد متولی بر اساس مصرف دو گروه برنامه‌ریزی داشته باشد.
وی تاکید کرد: مدیریت اصولی بازار دومین محصول پرمصرف ایران باید به این گونه انجام شود.
در این راستا لازم است کارگروهی تشکیل شود و نیازمندی خانوار ایرانی در این دو گروه مشخص شود.
این مسئول صنفی با بیان اینکه نگاه قهری نباید در بازار برنج حاکم شود، ادامه داد: همچنین با سهمیه‌بندی شدن واردات برنج ممنوعیت واردات ۴ ماهه برنج موضوعیت نداشته و زمان مناسب را برای واردات با قیمت پایین‌تر از بازرگان می‌گیرد.
خاکی در توضیح بیشتر گفت: قیمت جهانی برنج از نیمه شهریور همزمان با آغاز برداشت برنج کاهش می‌یابد در حالی که در کشور ممنوعیت واردات این فرصت را از ما می‌گیرد.
وی افزود: تأمین‌کننده برنج کشور مبدا هم به این موضوع آگاه بوده و با رفع ممنوعیت در پایان آبان ماه و آغاز پیک خرید، قیمت را افزایش می‌دهند.
سخنگو انجمن واردکنندگان برنج در پایان گفت: از تبعات دیگر ممنوعیت این است که چند ماه آغاز سال و پیش مرداد حجم زیادی برنج وارد شده و این امر تلاطم ایجاد کرده و منجر به رکود بازار برنج می‌شود.