"سد ماندگان"؛ مسیر ضدمحیط زیستی برای انتقال آب به اصفهان
درحالی از سد ماندگان به عنوان یکی از گزینه های انتقال 250 میلیون مترمکعب به اصفهان یاد می شود که این سد هیچگونه مجوز زیست محیطی نداشته و سازمان حفاظت محیط زیست با اجرای این طرح مخالف است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، اصفهان سالهاست که با چالش کمآبی روبهروست و در بخش تأمین آب شرب، کشاورزی و صنعت با مشکل روبهروست.
علاوه بر شرایط طبیعی این استان که در منطقه کمآب و کمبارش واقع شده، استقرار صنایع متعدد از جمله فولاد و ذوبآهن و کاشی و...
باعث شده تا چالشهای آبی این استان تشدید شود.
به منظور تأمین بخشی از نیاز آبی این استان، چندین طرح انتقال آب مختلف از جمله انتقال آب از خلیج فارس، انتقال آب از حوضه آبریز کارون به حوضه آبریز زایندهرود، تونل بهشتآباد، تونل کوهرنگ و...
تعریف شده که بخشی از این آب همواره به صنعت رسیده و بخشی نیز به شرب اختصاص پیدا میکند.
یکی از پروژههای دیگری که برای آبرسانی به اصفهان تعریف شده، "سد ماندگان" است.
این سد که در منطقه حفاظت شده دنا و بر رودخانه "ماربر" به عنوان یکی از سرشاخههای اصلی کارون در حال احداث است، هیچگونه مجوز محیط زیستی نداشته و همین مورد باعث شده تا محل اعتراض بسیاری از فعالان محیط زیست قرار گیرد.
ساخت این سد که در سال 1402 با اعتراض مردم استان کهگیلویه و بویراحمر نیز روبهرو شده بود، همچنان ادامه دارد و این درحالیست که در مهر ماه امسال حمید ظهرابی؛ معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست رسماً اعلام کرد که "ساخت این سد هنوز مجوز محیط زیستی ندارد و وزارت نیرو باید از ساخت این سد خودداری کند."
در رابطه با این موضوع، صدیقه ترابی؛ معاون محیط زیستی انسانی سازمان حفاظت محیط زیست میگوید: در مکاتبات با وزارت نیرو اعلام کردیم که چگونه ممکن است سد ماندگانی که فاز اول سد آن هنوز مصوبه فنی و مجوز محیط زیست ندارد، در مرحله اجرا رفته است؟!
ما در معاونتهای مختلف سازمان حفاظت محیط زیست، پیگیر دستور توقف این سد بوده و هستیم و مقام قضایی نیز این درخواست ما را اجابت کرده اما متأسفانه هنوز اتفاقی نیفتاده است.
وی ادامه داد: استان(اصفهان) ادعا میکند که دستورات ویژهای را برای شروع این طرح داریم که مستندات آنها دریافت و با معاونت حقوقی ریاست جمهوری نیز مکاتبه شده است که آیا این مستندات درست یا خیر؟
البته اصفهان مصوبهای برای انتقال آب از کارون به اندازه 250 میلیون مترمکعب برای تأمین آب شرب دارد اما وزارت نیرو باید مشخص کند که این انتقال از ماندگان قرار است انجام شود یا از محل بهشتآباد؟
معاون محیط زیستی انسانی سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: تفسیر و تأکید ما این است که این طرح باید مجوز ارزیابی محیط زیستی خود را دریافت کند.
با توجه به سخنان صریح دو معاون سازمان حفاظت محیط زیست، مشخص است که بار دیگر پروژه دیگری در کشور ما بدون مجوز محیط زیست در حال اجراست و در صورت ادامه یافتن عملیات فیزیکی این سد، نشان دادهایم که مجوز ارزیابی محیط زیستی و نظر سازمان حفاظت محیط زیست هیچگونه اهمیتی در کشور ندارد.
لذا لازم است که برای حفظ محیط زیست غنی منطقه دنا و جلوگیری از اختلافات استانی میان اصفهان و کهگیلویه، وزارت نیرو و نهادهای قضایی تا زمان دریافت مجوز ارزیابی محیط زیستی از ادامه اجرای سد ماندگان خودداری کنند.
انتهای پیام/