تصویری نو از جهان اطراف ما؛ سیر تکاملی دفترهای کار
«میزها و دیوارها» تأملی عمیق و همزمان بازیگوشانه درباره فضا، اشیا و سلسله مراتب دفتری است که از سوی نشر اطراف منتشر شده است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کتاب میزها و دیوارها نوشته شیلا لایمینگ، نویسنده، استاد دانشگاه و پژوهشگر آمریکایی است که با ترجمه مریم پوراسماعیل منتشر و روانه بازار نشر شده است.
این کتاب تأملی عمیق و همزمان بازیگوشانه درباره فضا، اشیا و سلسله مراتب دفتری است.
تأملی درباره همه اجزای دفتر کار؛ از ساختمان آسمانخراشها و طراحی اتاقهای اداری گرفته تا انتخاب زیرسیگاری و گل و گیاه تا روابط حرفهای و غیرحرفهای شکلگرفته در این محیطها.
شیلا لایمینگ، در این کتاب سیر تکاملی دفترها را از قرن نوزدهم تا زمان حال بررسی میکند تا جوابی برای این پرسش مهم پیدا کند که چه بر سر دفترهای کار خواهد آمد؟
آیا دفترها باقی خواهند ماند یا زیر سایه فناوریهای مدرن و تغییر سبک زندگی برای همیشه از بین خواهد رفت؟
لایمینگ ایدههای متفاوتی که درباره دفترهای کاری شکل گرفته را تشریح میکند تا دربارخ ماهیت کار، رابطه انسان و سازمان، پیوند کار و دفترها، و شکل و شمایل دفترهای آینده و آینده دفترها سرنخهایی بیابد.
او در این مسیر ارجاعات متعددی هم به فیلمها و سریالها و داستانهای آشنا میدهد.
این کتاب ادای دین به آدمها، مکانها و چیزهایی است که دفترها را به وجود آورند و کمک کردند تا در طول تاریخ کار کند.
وقتی عبارت «دفتر کار» را میشنوید چه تصویری در ذهنتان نقش میبندد؟
برای قدیمیترها این تصویر احتمالا خاطره اتاقهای شلوغ، مهتابیهای نیمهسوخته، کیفهای سامسونت یا چرم، میز و صندلیهای فلزی و پنکههای سقفی را زنده میکند.
دفترهایی که معادل کار روتین، کاغذبازی و بوروکراسی بودند.
برای نسلهای جدیدتر دفتر کار یعنی فضای کوچک میان پارتیشنها، کولهپشتی، کامپیوتر و لپتاپ، و جلسات ایدهپردازی.
جایی که نظام اداری ظاهراً اهمیتی ندارد و خلاقیت و ایده حرف اول را میزنند.
اما در سالهای اخیر حتی این تصویر مدرن هم تا حد زیادی مخدوش شده.
ظهور فناوری هوش مصنوعی و پاندمی کرونا دو اتاق مهم و سرنوشتساز در تاریخ دفترهای کار بودند؛ پیامد این دو، دورکاری بخش قابل توجهی از نیروها و حذف برخی از جایگاههای کاری بود که در نهایت شکل و شمایل آفیسها را هم متحول کرد.
چیزی که باعث شده حالا با این پرسش مواجه شویم که آیندۀ دفترهای کار چه میشود؟
آیا زنده میمانند؟
شیلا لایمینگ، نویسنده، پژوهشگر و استاد دانشگاه، در کتاب میزها و دیوارها به دنبال پاسخ همین سؤال است.
برای رسیدن به جواب، او به گذشته و دوره شکلگیری دفترهای کار میرود و روند تکامل آنها را مرور میکند.
شیلا لایمینگ بیشتر شهرتش را مدیون کندوکاو در ادبیات برای شناخت نهادهایی مثل دفتر کار و کتابخانه است.
او میگوید در حین همین پژوهشها بود که دفترهای مدرن توجهش را جلب کرد؛ کافه، باشگاه، مکانهای اشتراکیای که کارمندان برای بودن در آن پول میدهند.
چیزی که ظاهراً با ماهیت کار و دفتر کار در تضاد است.
همین بهانهای شد تا او در مورد این دفترها بیشتر جستوجو کند.
لایمینگ در کتاب میزها و دیوارها نشان میدهد که هیچچیز در رابطه با فضا، اشیا و سلسله مراتب دفتر کار اتفاقی نیست، کتاب میزها و دیوارها همزمان عمیق و بازیگوشانه است.
لایمینگ در کنار تأمل درباره فلسفه دفترها و رابطه انسان با آن، به جنبههای بامزه و حواشی آن هم میپردازد؛ چیزهایی همچون روابط میان کارمندها، صعودها و سقوطهای ناگهانی در سلسلهمراتب اداری یا توصیف دفترهای پردنگوفنگ و متظاهرانه ابرشرکت آمازون.
این کتاب اثری در ستایش مکانها و کارمندان و اشیایی است که دفترها را خلق کردند و به آن زندگی بخشیدند و جزوی از مجموعه «زندگی پنهان چیزهای معمولی» است که از سوی انتشارات اطراف منتشر میشود.
مجموعه «زندگی پنهان چیزهای معمولی» در برگیرنده کتابهایی کوتاه درباره اشیا، مکانها، واژهها و مفاهیم بسیار عادی است، چیزهایی مثل تلویزیون، دفتر کار، گواهینامه رانندگی، کلمه اُکِی، نان، شیشه، تومور، سکوت.
نویسندگان این کتابها پس از نقطه الهامبخش آغازین، در مسیر بررسی پیشینه، بازنمایی تجربههای شخصی و بسط مفهوم همان ابژه ساده و روزمره، به نکته یا نکات تأملانگیزی درباره موضوع میرسند و آن را با مخاطب در میان میگذارند.
در همه کتابهای این مجموعه بر شفافیت و وضوح متن، خیالپردازی و اختصار تأکید میشود.
این مجموعه ما را تشویق میکند نگاهی دوباره به چیزهایی که روزانه با آنها سروکار داریم بیندازیم، نه الزاماً برای درس گرفتن از آنها، بلکه بیشتر برای یافتن بستری برای ژرفاندیشی و قصهگویی درباره خودمان و چیزهایی که احاطهمان کردهاند.
«زندگی پنهان چیزهای معمولی» تصویری نو از جهان اطرافمان ارائه میدهد و قصه این که چگونه به جایی که هستیم رسیدهایم را در قالب یک «چیز» در هر «کتاب» برایمان تعریف میکند.
انتشارات اطراف این کتاب را در 158 صفحه به قیمت 197 هزار تومان منتشر و روانه بازار نشر کرده است.
انتهای پیام/