خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 26 دی 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

تمرکز بانک توسعه اسلامی بر بازسازی قره‌باغ و توسعه آذربایجان - تسنیم

تسنیم | بین‌الملل | چهارشنبه، 26 دی 1403 - 18:30
بانک توسعه اسلامی به عنوان یکی از مهم ترین تأمین کنندگان مالی جمهوری آذربایجان، به همکاری خود با این کشور در زمینه های مختلف، از جمله بازسازی قره باغ و توسعه زیرساخت های پایدار، ادامه خواهد داد.
بانك،توسعه،اسلامي،آذربايجان،مالي،تأمين،جمهوري،انرژي،همكاري،ج ...

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، بانک توسعه اسلامی (ISDB) که در سال گذشته پنجاهمین سالگرد تأسیس خود را جشن گرفت، بیش از 32 سال است که یکی از تأمین‌کنندگان مالی اصلی جمهوری آذربایجان محسوب می‌شود.
در ژانویه سال گذشته، دولت آذربایجان و این بانک تفاهم‌نامه‌ای را برای تهیه چارچوب برنامه همکاری امضا کردند که در آن، تأمین مالی بخش انرژی سبز، حمل‌ونقل، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مشارکت در پروژه‌های بازسازی قره‌باغ و غیره به عنوان اولویت‌ها مشخص شده است.
اخیراً نیز در سفر به عربستان سعودی، «النور علی‌اف» معاون اول وزیر اقتصاد آذربایجان، با «محمد بن سلیمان الجاسر» رئیس بانک توسعه اسلامی، دیدار و در نشست مدیران این بانک شرکت کرد.
در این دیدارها، چشم‌انداز اجرای پروژه‌ها در جمهوری آذربایجان و همچنین تدوین چارچوب سند بانک مورد بررسی قرار گرفت.
از زمان عضویت کامل جمهوری آذربایجان در این بانک در سال 1992، بانک توسعه اسلامی بیش از 70 پروژه را در زمینه توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل، انرژی، کشاورزی و اجتماعی، از جمله در بخش مالی، حوزه اجتماعی، آب‌رسانی و محیط زیست، تصویب و در مجموع بیش از 1.3 میلیارد دلار به این کشور اختصاص داده است.
همچنین با حمایت این بانک، دسترسی به تأمین مالی با شرایط مطلوب برای ساختارهای تجاری و سایر کسب‌وکارهای کوچک و متوسط بهبود یافته است.
به طور خاص، با حمایت مالی بانک توسعه اسلامی در جمهوری آذربایجان عبارت‌اند از:
نیروگاه‌هایی با ظرفیت تولید 1060 مگاوات برق ایجاد شده است.
در بخش انرژی سبز، نیروگاه‌هایی با ظرفیت 230 مگاوات ایجاد شده است.
287 کیلومتر خطوط انتقال برق و شبکه‌های توزیع برق احداث شده است.
400 پست ترانسفورماتور نصب یا مدرن سازی شده است.
این اقدامات باعث تقویت امنیت انرژی و افزایش صادرات برق در جمهوری آذربایجان شده است.
وام‌های بانک توسعه اسلامی به بخش آب‌رسانی و فاضلاب نیز باعث ساخت یا بازسازی بیش از 100 شبکه کوچک آب‌رسانی منطقه‌ای در مناطق روستایی آذربایجان با 75 هزار نفر جمعیت شده است.
در بخش کشاورزی نیز وام‌های این بانک به اجرای پروژه‌های آبیاری در 85 هزار هکتار زمین و همچنین خرید تجهیزات کشاورزی مدرن برای کشاورزان آذربایجانی کمک کرده است.
همکاری جمهوری آذربایجان و بانک توسعه اسلامی و اهداف آینده
در طول بیش از سی سال گذشته، بخش اصلی تأمین مالی جمهوری آذربایجان توسط بانک توسعه اسلامی و به میزان 956 میلیون دلار بوده است.
بخش باقی‌مانده (شامل محصولات بیمه‌ای) که در مجموع 391 میلیون دلار ارزش دارد، توسط شرکت اسلامی برای توسعه بخش خصوصی، شرکت بین‌المللی تجارت و تأمین مالی اسلامی و سایر صندوق‌ها و بخش‌های بانک توسعه اسلامی تأمین شده است.
محمد بن سلیمان الجاسر، رئیس بانک توسعه اسلامی، اخیراً در مصاحبه با رسانه‌های آذربایجانی گفت: «در مه 2024، شورای مدیران بانک توسعه اسلامی، پنجاهمین سالگرد تأسیس این سازمان را جشن گرفت و بیانیه ریاض را تصویب کرد.
این سند تاریخی نه‌تنها میراث بانک توسعه اسلامی را نشان می‌دهد، بلکه آرمان‌های آن را نیز تأیید و چشم‌انداز استراتژیک آینده بانک را روشن می‌کند.
در میان سایر موارد، این بیانیه همچنین جایگاه راهبردی بانک توسعه اسلامی را در عرصه همکاری جنوب-جنوب مشخص و بر نقش آن در ترویج ادغام منطقه‌ای، تقویت زیرساخت‌های پایدار، توسعه فراگیر و مبارزه با تغییرات اقلیمی تأکید می‌کند.»
به نظر می‌رسد که بانک توسعه اسلامی در آینده نیز به همکاری خود با جمهوری آذربایجان در زمینه‌های مختلف ادامه خواهد داد و بر توسعه پایدار و فراگیر در این کشور تمرکز خواهد کرد.
همکاری آذربایجان و بانک توسعه اسلامی در زمینه انرژی و بازسازی قره‌باغ
بانک توسعه اسلامی یکی از مهم‌ترین تأمین‌کنندگان مالی جمهوری آذربایجان در زمینه‌های مختلف، از جمله انرژی و بازسازی قره‌باغ است.
در چارچوب این مشارکت، استراتژی جدیدی برای همکاری با جمهوری آذربایجان در حال اجرا است.
از سال 2023، شاهد افزایش قابل‌توجه فعالیت بخش‌های مختلف بانک توسعه اسلامی هستیم که با سفر هیئت‌های متعدد به آذربایجان و برگزاری جلسات در سطح دولت و وزارتخانه‌ها، به دنبال تعیین اولویت‌ها و تضمین مشارکت بانک در این طرح‌ها هستند.
در چارچوب تفاهم‌نامه امضاشده بین بانک توسعه اسلامی و وزارت اقتصاد آذربایجان در ژانویه سال گذشته، زمینه‌های اصلی همکاری مشخص شده است.
از جمله این زمینه‌ها می‌توان به تأمین مالی زیرساخت‌های پایدار و سازگار با محیط زیست، از جمله حمایت از بازسازی قره‌باغ، توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر، استخراج پایدار منابع هیدروکربنی و غیره اشاره کرد.
بانک توسعه اسلامی آماده حمایت از رشد رقابت‌پذیری و تنوع‌بخشی در بخش غیرنفتی اقتصاد آذربایجان، از جمله صادرات و نوآوری در کشاورزی و همچنین «اکوسیستم حلال» است.
همچنین، تحول دیجیتال و تأمین مالی اسلامی نیز از جمله اولویت‌های این بانک هستند.
به عنوان مثال، در پاییز 2023، شرکت بیمه سرمایه‌گذاری و اعتباری اسلامی که بخشی از بانک توسعه اسلامی است، چشم‌انداز تأمین مالی پروژه «کریدور انرژی سبز» که شامل احداث کابل برق در کف دریای سیاه و اتصال آذربایجان، گرجستان، رومانی، مجارستان و بلغارستان است، را بررسی کرد.
همان‌طور که گفته شد، تأمین مالی پروژه‌های بازسازی مناطق آزاد شده آذربایجان از جمله اولویت‌های بانک توسعه اسلامی است و این بانک به عنوان یکی از اولین نهادهای تأمین‌کننده مالی در جهان، اجرای طرح‌های مشخصی را در این زمینه آغاز کرده است.
به عنوان مثال، در نوامبر سال گذشته و در جریان کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل (COP29)، توافقی با بانک توسعه اسلامی برای تأمین مالی ساخت کانال اصلی آبیاری از سد «قیز قلعه‌سی» حاصل شد.
توافق آذربایجان و بانک توسعه اسلامی برای تأمین مالی پروژه آبیاری در قره‌باغ
در نشست COP29 در باکو، الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، با محمد بن سلیمان الجاسر، رئیس بانک توسعه اسلامی، دیدار و «قرارداد نمایندگی»، «توافقنامه کمک بلاعوض» و «توافقنامه چارچوب» را برای پروژه ساخت کانال اصلی آبیاری از سد «قیز قلعه‌سی» امضا کردند.
بر اساس این اسناد، کمک فنی و خط اعتباری به مبلغ 96.73 میلیون دلار برای ساخت کانال آبیاری 52 کیلومتری در زنگه‌زور شرقی به آذربایجان ارائه خواهد شد.
رئیس بانک توسعه اسلامی در این باره گفت: «ما به عنوان بانک توسعه اسلامی به این موضوع افتخار می‌کنیم که اولین وام را برای پروژه سد قیز قلعه‌سی در قره‌باغ که آب مورد نیاز حدود 1.6 میلیون نفر را تأمین خواهد کرد، اختصاص داده‌ایم.»
اهمیت اجرای این پروژه اخیراً در سفر النور علی‌اف، معاون اول وزیر اقتصاد آذربایجان، به عربستان سعودی نیز مورد توجه قرار گرفت.
وی در این سفر با محمد بن سلیمان الجاسر، رئیس بانک توسعه اسلامی و همچنین با عثمان چلیک، معاون وزیر دارایی و خزانه‌داری ترکیه، دیدار و در نشست مدیران بانک توسعه اسلامی شرکت کرد.
در این دیدارها تأکید شد که ساخت این کانال آبیاری، اولین پروژه‌ای است که توسط نهادهای مالی بین‌المللی در مناطق آزاد شده آذربایجان تأمین مالی می‌شود.
همکاری جمهوری آذربایجان و بانک توسعه اسلامی در دهه آینده
در دیدارهای النور علی‌اف، معاون اول وزیر اقتصاد آذربایجان، با رئیس و مدیران بانک توسعه اسلامی در عربستان سعودی، موضوع اصلی گفتگوها تدوین چارچوب سند راهبردی این بانک برای 10 سال آینده (2026-2035) بود.
در این سند چارچوب، بر اهمیت تأمین نیازها برای بازسازی و احیای زیرساخت‌ها در کشورهای عضو، از جمله برای حل مسائلی مانند رفع پیامدهای خشک‌سالی در مناطقی که به تغییرات اقلیمی حساس هستند، تأکید شده است.
همچنین بر اهمیت سرمایه‌گذاری در طرح‌های زیرساختی بزرگ، از جمله کریدورهای حمل‌ونقل و شبکه‌های انرژی، پروژه‌های «زیرساخت سبز» که با اهداف توسعه پایدار جهانی مطابقت دارند و همچنین حمایت از اجرای طرح‌های تحول دیجیتال تأکید شده است.
به نظر می‌رسد که بانک توسعه اسلامی در دهه آینده نیز به همکاری خود با جمهوری آذربایجان در زمینه‌های مختلف، به ویژه در زمینه بازسازی قره‌باغ و توسعه زیرساخت‌های پایدار، ادامه خواهد داد.
انتهای پیام/