آمریکای زمینگیر
آتشسوزیهای کالیفرنیا ناکارآمدی زیرساختهای قدیمی، کمبود بودجه، اولویتهای نادرست هزینهای و رقابتهای سیاسی داخلی را برجسته کرد.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمد علی شفیعی - آتش سوزی های هفته های آغازین سال 2025 در لس آنجلس آمریکا، توجهات زیادی را به مسئله زیرساختها در ایالات متحده آمریکا، جلب کرده است.
به گفته رسانهها و به نقل از نیروهای میدانی آتش نشان، یکی از علل اصلی گسترش آتش سوزیها مشکل تامین آب، خالی بودن هیدرانتها و خالی بودن مخازن اضطراری آب ایالتی بوده است که منجر به عدم امکان واکنش سریع نسبت به توسعه آتش شده است.
همچنین در گزارشهای متعددی اشاره شده که تجهیزات ذخیره آتش نشانی جهت کمک به اوکراین ارسال گردیده است که عدم جایگزینی آنها منجر به ضعف نیروهای آتشنشان در ارائه پاسخ گردیده است.
علاوه بر آن، مقامات بلند پایه آتش نشانی طی مصاحبههای اعلام کردند که آنها دچار کمبود حدود 60 ایستگاه آتشنشانی بوده اند، اما به علت کاهش بودجه این بخش و نیاز به صرفه جویی بیشتر، توسط مقامات ایالتی به آنها اعلام گردیده است که آمادهی تعطیلی 15 ایستگاه دیگر باشند و خود این موضوع می تواند محدودیتهای بیشتری را برای مبارزه با حوادث، اعمال کند.
زیرساختها و چالشی دائمی
دونالد ترامپ در کتاب آمریکای زمین گیر که در سال 2015 پیش از دور اول ریاست جمهوری خود نوشته است، زیرساختهای عمومی آمریکا را به طور گسترده ای قدیمی و ناکارآمد می داند و وضعیت ایالات متحده را در مقایسه ای با کشورها و شهرهایی مانند چین و دبی، «شرمآور» توصیف می کند.
او اشاره می کند که سرمایهگذاری کلانی در حوزه بازسازی و زیرسازی زیر ساختها لازم است و از هزینههای بسیار بالا و بازدهی کم آن هزینه کردها انتقاد می کند.
او در این کتاب همچنین اشاره میکند که آمریکا به جای هزینه کردن در کشورهای دیگر، باید منابع خود را صرف بازسازی زیرساختهای داخلی کند.
همچنین برنی سندرز، سناتور ترقی خواه و سرشناس آمریکایی در کتابی با عنوان «انقلاب ما» زیرساختهای آمریکا را ناکافی و فرسوده توصیف میکند.
او همچنین به توزیع ناعادلانه زیر ساختها نیز اشاره می کند و تاکید می کند که جوامع محروم و کمدرآمد در ایالات متحده به طور نامتناسبی از زیرساختهای ضعیف آسیب میبینند و خواستار رویکردی است که اطمینان حاصل کند تمامی جوامع، به ویژه جوامع رنگینپوست و مناطق روستایی، به زیرساختهای باکیفیت دسترسی داشته باشند.
برنی سندرز به شدت از هزینههای سرسامآور نظامی انتقاد میکند و معتقد است که منابع مالی کشور به جای صرف درگیریهای نظامی خارجی باید برای بازسازی داخلی، از جمله زیرساختها، استفاده شود.
به گزارش جامعه مهندسین عمران ایالات متحده تنها در سال 2024، فاصله 91 میلیارد دلاری بین نیاز زیرساختهای تامین آب ایالات متحده و هزینه کرد دولت فدرال وجود دارد، فاصله ای که تا 20 سال آینده می تواند به بیش از 2 تریلیون دلار برسد و با وجود تصویب قانون سرمایه گذاری در امور زیر ساختی در سال 2021، این فاصله جبران نشده و تنها بخشی از آن کاهش پیدا کرده است موضوعی که به احتمال زیاد، منجر به تکرار حوادثی چون آتش سوزی کالیفورنیا و مواردی چون آلودگی آب شرب که در شهر فلینت میشیگان شاهد آن بودیم، میشود.
چرا چنین شد؟
برای پرداخت به چرایی حاد شدن مسئله زیرساختها در ایالات متحده، طبیعتا مسائل کوچک و بزرگ بسیاری دخیل هستند و دیدن هر کدام از این موارد به تنهایی و بدون در نظر گرفتن باقی عوامل موثر، تقلیل و ساده سازی مسئله است، اما در اینجا به چند محور و نکته اصلی، اشاره خواهیم کرد:
1- عدم اختصاص بودجه کافی: همانطور که در بالاتر نیز اشاره شد، بسیاری از سیاستمداران ایالات متحده، به مسئله کمبود بودجه اختصاص داده شده به مسئله زیرساخت اذعان دارند، حتی قانونی نیز در سال 2021 برای پاسخ به این چالش به تصویب رسید، ولی فاصله بودجه عمومی اختصاص داده شده به زیرساختها و بودجه مورد نیاز این بخش، آنقدر زیاد است که تنها منجر به کاهش سرعت رشد فرسودگی در زیرساختها میگردد و توانایی بهبود کیفیت آنها را ندارد.
2- قدمت زیر ساختها: بخش عمده شبکه توزیع آب در ایالات متحده، در حدود 100 سال پیش ساخته شده است.
همچنین بخش زیادی از پلها و جاده های این کشور بیش از 60 سال قدمت دارند، لذا سرمایه گذاری زیادی جهت بازسازی، تعمیر و بعضا نوسازی آنها مورد نیاز است.
به گزارش جامعه مهندسین عمران آمریکا، 43% درصد جاده های ایالات متحده در وضعیت «ضعیف یا متوسط» قرار دارند.
همچنین در گزارش ها آمده است که از هر سه پل در این کشور یکی نیاز به بازسازی جدی و یا نوسازی کامل دارد.
در مورد شبکه آب، شبکه برق و دیگر زیرساخت ها نیز به علت قدمت آن، وضعیت تقریبا مشابهی وجود دارد.
3- خصوصی سازی با بودجه دولتی: یکی از راهکارهای اتخاذ شده جهت حفظ و نگهداشت زیرساختها، استفاده از بخش خصوصی است.
گفته میشود واگذاری به بخش خصوصی منجر میشود که به علت وابسته بودن سود این شرکتها به سلامت زیرساختی که در اختیار دارد، رسیدگی دائم به آن را مورد توچه قرار داده و سلامت آن را تضمین کنند.
اما مسئله ای که در این بخش وجود دارد آن است که بودجه مورد نیاز این بخش، توسط دولت فدرال و یا دولت ایالتی و محلی تامین می گردد و مسئولین جهت بازسازی و احیا زیرساختها باید مالیات این بخش را افزایش دهند تا بتوانند سهم بیشتری به شرکتها برای این امر اختصاص دهند، موضوعی که مطلوب سیاستمداران نخواهد بود.
4- رقابت های سیاسی داخلی: وضعیت حزبی در ایالات متحده و رقابت دائمی، سخت و هزینه بر کاندیداها جهت تصاحب کرسی ها در سطوح مختلف، منجر به اتخاذ تصمیماتی میشود که در کوتاه مدت به نفع آنها و در بلند مدت به ضرر عموم مردم تمام میشود.
به عنوان مثال، در بند قبل اشاره شد که سیاستمداران و مسئولین، تمایلی به افزایش مالیات جهت تامین بودجه مورد نیاز بازسازی و احیا زیرساختها ندارند که علت اصلی آن، ترس از شکست در انتخابات است.
آنها نگرانند که در صورت افزایش مالیاتها، حامیان آنها در انتخابات بعدی به کاندیدای رقیب رای داده و کرسی ریاست را از دست بدهند، لذا جهت حفظ جایگاه خود، دست به اقدامات زود بازده و جذاب تری می زنند که احتمال رای آوری آنها را بالاتر ببرد.
در این خصوص باید مدنظر داشت که آسیب بسیاری از زیرساختها به جز مواردی جز جادهها و پلها، معمولا در مواقع غیر بحران، به چشم نمیآید و لذا مردم در مقابل افزایش مالیات برای بازسازی آنها، مقاومت کرده و سیاستمداران نیز از اعمال آن امتنا میورزند.
5- هزینه های خارجی: یکی از مواردی که در سالهای اخیر بسیار به آن پرداخته میشود و به ویژه در آتشسوزی اخیر در کالیفورنیا مورد توجه قرار گرفت، بحث هزینه کرد ایالات متحده در خارج از کشور به ویژه در بخش نظامی است.
همانطور که اشاره شد، ترامپ و سندرز نیز در چهارچوب کتابهای خود، به این موضوع پرداخته بودند و هزینه سرسام آور این کشور در حمایت از اوکراین و رژیم صهیونیستی، این موضوع را دوباره به مرکز توجهات آورده است.
پیشتر جو بایدن رئیس جمهور پیشین ایالات متحده در جریان طوفان هلن، در 28 سپتامبر 2024، اعلام کرده بود که منابع مالی دولت برای کمک به آسیب دیدگان این طوفان محدود است، و این در حالی است که در 23 آوریل همان سال کمک مالی 95 میلیارد دلاری جهت کمک به اوکراین و رژیم صهیونیستی توسط کنگره ایالات متحده تصویب شد.
همچنین در دسامبر 2024، در هفته های پایانی کار دولت بایدن، بسته کمک دیگری نیز به کشور اوکراین، توسط این دولت اعلام شد.
این هزینه کردها، در کنار بودجه نظامی سرسام 850 میلیارد دلاری وقتی درکنار مشکلات تامین هزینه زیرساختها و کمک رسانی به مردم آسیب دیده قرار میگیرد، علاوه بر ایجاد نارضایتی، توضیح ساده ای است از اینکه چرا ایالات متحده، امکان و توانایی پاسخ به نیازهای زیرساختی خود و مقابله با چالشهای این حوزه را ندارد.