لزوم توجه به میراث ارزشمند موسیقی خراسان
مشهد - پیشکسوت و پژوهشگر موسیقی مقامی شمال خراسان بر لزوم توجه به میراث ارزشمند موسیقی خراسان و نقش این هنر در وحدت فرهنگی کشور تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، مجتبی خان قیطاقی در هفدهمین سالگرد درگذشت حاج قربان سلیمانی گنجینه موسیقی مقامی ایران با اشاره به اهمیت حفظ میراث موسیقیایی خراسان، از ثبت هفت پرونده ملی در حوزه مقامهای موسیقی این منطقه خبر داد و اظهار کرد: این آثار ارزشمند در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شدهاند و در یک رویداد ملی در ششم بهمنماه به مناسبت روز بزرگداشت آواها و نواهای ایرانی رونمایی خواهند شد.
پیشکسوت و پژوهشگر موسیقی مقامی شمال خراسان با اشاره به ویژگیهای منحصر به فرد هنر بخشیها، تصریح کرد: بخشیهای خراسان همواره فرهنگ و هنر این سرزمین را به بهترین شکل نمایندگی کردهاند.
آنها با نغمهها و آواهای خود، نهتنها پیام صلح و دوستی را منتقل میکردند، بلکه روح پاک و متعالی فرهنگ خراسان را به نمایش میگذاشتند.
وی با اشاره به جایگاه ویژه حاج قربان سلیمانی در هنر بخشیها افزود: حاج قربان، چهرهای بینظیر و نماد اصالت موسیقی بخشیها بود.
او درک عمیقی از موسیقی و فرهنگ منطقه داشت و با دوتار خود داستانها و مقامهای خراسان را به گوش جهانیان رساند.
ویژگی خاص او، احترام به هنر و موسیقی بهعنوان امری مقدس بود.
قیطاقی افزود: حاج قربان هرگز بدون وضو به ساز خود دست نمیزد و اولین پنجهای که به ساز میزد، آغازگر یک نیایش روحانی بود.
پیشکسوت و پژوهشگر موسیقی مقامی شمال خراسان با تاکید بر لزوم توجه به میراث ارزشمند موسیقی خراسان و نقش این هنر در وحدت فرهنگی کشور، گفت: هنر بخشیها، هنری وحدتبخش است که مرزهای زبانی و قومی را از میان برمیدارد.
در این فرهنگ، ترک، کرد، فارس و عرب در کنار هم قرار دارند و با یکدیگر برای صلح و دوستی مینوازند.
حاج قربان سلیمانی نماد همین روحیه بود؛ او اشعار جعفر قلی را مانند یک کرد زبان میخواند و در مجالس موسیقی خود صلح و محبت را تبلیغ میکرد.
وی با انتقاد از کمتوجهی به موسیقی اصیل ایرانی در رسانهها گفت: امیدوارم روزی صدا و سیمای کشور به اهمیت موسیقی اصیل و باورهای فرهنگی ما توجه بیشتری کند.
موسیقی بخشیها یکی از نمادهای ارزشمند این فرهنگ است که نیاز به حمایت بیشتری دارد.
نامگذاری معابر و مجتمع فرهنگی هنری به نام مفاخر موسیقی
ابراهیم مطاعی، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قوچان، از نامگذاری معابر و مجتمع فرهنگی هنری به نام مفاخر موسیقی خبر داد و تصریح کرد: به پاس خدمات و تأثیرگذاری هنری مفاخر موسیقی قوچان، سه معبر به نامهای استاد حاج حسین یگانه، استاد عباسقلی رنجبر و استاد علی آلماجوقی نامگذاری شده است.
همچنین از این پس مجتمع فرهنگی و هنری قوچان به نام مجتمع فرهنگی هنری حاج قربان شناخته خواهد شد.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قوچان از تلاشهای صورتگرفته برای برگزاری هفتمین دوره جشنواره موسیقی مقامی پیران چنگی خبر داد و ابراز امیدواری کرد که این جشنواره با ثبت دبیرخانه دائمی آن در قوچان بهعنوان یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی منطقه، سال آینده برگزار شود.
وی با تاکید بر لزوم ساخت آرامگاهی در خور شأن زندهیاد حاج قربان سلیمانی، گفت: این موضوع درخواست مردم و مسئولین برای ساخت آرامگاهی شایسته برای زندهیاد حاج قربان سلیمانی است که در دیدار با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح و پیگیریهای لازم برای تحقق آن آغاز شده است.
موسیقی مقامی، بخشی جداییناپذیر از فرهنگ ماست
حجت الاسلام علیرضا هراتی مطلق، امام جمعه شهرستان قوچان با تأکید بر اهمیت موسیقی مقامی به عنوان بخشی از فرهنگ این شهرستان، بر لزوم حمایت از هنرمندان و ترویج این هنر اصیل تأکید کرد.
امام جمعه شهرستان قوچان با یادآوری نامگذاری پارکی به نام حاج قربان سلیمانی در سالهای گذشته، بیان کرد: از زمانی که به قوچان آمدم، بر نام و میراث این هنرمند بزرگ تاکید داشتم و خوشحالم که اکنون برنامههای بیشتری برای گرامیداشت ایشان اجرا میشود.
وی ضمن اشاره به برخی محدودیتهای گذشته در برگزاری برنامههای موسیقی، بر اجرای برنامههای موسیقی زنده بدون حساسیتزایی تاکید کرد و افزود: در گذشته به دلیل لغو برخی کنسرتها و پلمب مکان برگزاری، حساسیت بسیاری برای صدور مجوز کنسرت در شهرستان قوچان ایجاد شده است اما میتوانیم بدون حساسیتزایی، برنامههای زنده موسیقی را اجرا کنیم.
در همین راستا، در دهه فجر نخستین برنامه زنده موسیقی به یاد حاج قربان سلیمانی در سالن دانشگاه آزاد برگزار خواهد شد تا ادای دینی به این هنرمند برجسته باشد.
هراتی با اشاره به جایگاه فرهنگی قوچان گفت: متأسفانه پیش از این، نام قوچان در رسانههای ملی چندان بازتاب نداشت، اما اکنون با تلاشهای صورتگرفته، شبکههای سراسری به تولید و پخش برنامههایی درباره قوچان پرداختهاند.
روز قوچان بهعنوان یک برند فرهنگی معرفی شده و این ظرفیتها باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
امام جمعه قوچان در پایان تأکید کرد: موسیقی مقامی بخشی از فرهنگ جداییناپذیر ماست و بنده در کنار شما هنرمندان و علاقهمندان، پشتیبان این فرهنگ اصیل هستم.
هدف ما، ترویج فرهنگ اصیل قوچانی است و این مسیر را با حمایت از برنامههای فرهنگی و هنری ادامه خواهیم داد.
تشکیل کارگروه فرهنگ و هنر در استانداری خراسان رضوی
حجتالاسلام علی عسکری، معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارتی استانداری خراسان رضوی، با اشاره به جایگاه ویژه استاد فقید موسیقی مقامی، حاج قربان سلیمانی، از تأثیر بیبدیل این اسطوره موسیقی بر فرهنگ موسیقی مقامی ایران و اروپا سخن گفت.
وی یادآور شد: استاد سلیمانی با نوازندگیهای کمنظیر خود در دو نقطه حساس اروپا، لندن و فرانسه، نام ایران و موسیقی مقامی را بر سر زبانها انداخت.
معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارتی استانداری خراسان رضوی به خاطرهای از اجرای استاد در فرانسه اشاره کرد که چگونه جمعیت حاضر، بدون توجه به ملیت و باورهای مختلف، به احترام او برخاستند و تحت تأثیر موسیقی تعالیبخش استاد قرار گرفتند.
وی همچنین به اهمیت ثبت یاد و خاطره حاج قربان سلیمانی پرداخت و اعلام کرد که در گفتوگویی با وزیر ارشاد و مدیرکل مربوطه، مطالبهگری جدی برای ساخت مقبرهای شایسته برای این هنرمند برجسته آغاز شده است و ابراز امیدواری کرد که جشنوارههای موسیقی مقامی، بهویژه جشنواره پیران چنگی، در قوچان برگزار شود تا هنر این خطه به شکوه گذشته بازگردد.
معاون فرهنگی و زیارتی استانداری همچنین از تشکیل کارگروه فرهنگ و هنر در استانداری که مستقیماً زیر نظر وی فعالیت خواهد کرد خبر داد و افزود: تمام تلاش خود را خواهیم کرد که جشنوارههای هنری فاخر، ازجمله برنامههای موسیقی ملی و مقامی، در دهه فجر امسال برگزار شود.
در این راستا، از هنرمندان برجستهای برای اجرای برنامه دعوت خواهیم کرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به نقش تاریخی قوچان در انقلاب اسلامی، از شهدای برجسته این خطه همچون شهید کلاهدوز، شهید غلامیان و شهید کریمی یاد کرد و آنان را قهرمانانی خواند که با فداکاری خود، آزادی و افتخار را برای مردم ایران به ارمغان آوردند.