محمد سنوار؛ کابوس جدید رژیم صهیونیستی
مذاکرات آتشبس میان رژیم صهیونیستی و حماس به مراحل نهایی رسیده و مقاومت در غزه بیش از هر زمانی دیگر اقدامات مهمی در دست اجرا دارد، اما مهمترین آن مدیریت مرحله پسا جنگ است.
سرویس جهان مشرق - با گذشت بیش از ۱۵ ماه از جنگ در غزه و ارتکاب جنایات جنگی و نسل کشی از سوی رژیم صهیونیستی علیه مردم این منطقه، سرانجام بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم چند روز مانده به تحلیف دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا، به پیشنهاد آتشبس و مبادله اسیران صهیونیست با گروه های مقاومت در غزه پاسخ مثبت داد.
البته روزنامه صهیونیستی هاآرتص تاکید کرد که ارتش رژیم صهیونیستی هیچ ملاحظاتی در رابطه با توقف عملیاتهای نظامی در شمال غزه در چارچوب توافق آتشبس ندارد.
این روزنامه در ادامه نوشت: فرماندهان نظامی رژیم صهیونیستی نسبت به اثربخشی عملیاتهای جاری در شمال غزه، با توجه به تلفات سنگین اخیر ارتش در این منطقه، ابراز تردید کرده است.
هاآرتص عنوان کرد: رژیم صهیونیستی در حال آمادهسازی خود برای خروج تدریجی از برخی مناطق غزه، از جمله منطقه نتساریم و گذرگاه فیلادلفیا، در چارچوب مرحله اول این توافق است.
روزنامه صهیونیستی تاکید کرد: نگرانیهایی وجود دارد که محمد الضیف و محمد السنوار از فرصت انتظار برای پاسخ به توافق استفاده کرده و فشار بیشتری بر رژیم صهیونیستی وارد کنند تا شرایط بهتری در این توافق به دست آورند.
پیش از این رادیو ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود، از آغاز عملیات نظامی اخیر ارتش در شمال نوار غزه از بیش از ۱۰۰ روز پیش، ۵۵ نظامی صهیونیست در عملیات مقاومت کشته شدند.
افزایش عملیات مقاومت در روزهای اخیر در غزه و به ویژه در شمال این باریکه تلفات نظامیان صهیونیست را بیشتر کرده است.
این افزایش این سوال را مطرح می کند که آیا مقاومت مدیریت جنگ در غزه را تغییر داده یا تاکتیکهای خود را تغییر داده است.
سوال مهمتر این است که از زمان شهادت یحیی سنوار، رهبر حماس، همواره مسئله جانشین او مطرح است، زیرا حماس نه رهبر جدیدی را معرفی کرده و نه شورای رهبری در داخل یا خارج از نوار غزه را اعلام کرده است.
اما نشانه هایی حاکی از آن است که محمد سنوار، برادر کوچکتر یحیی سنوار، مسئولیت رهبری نظامی و فعالیت خود را در در بازسازی توان نظامی - اطلاعاتی حماس بیشتر کروه و حتی جذب مجدد نیرو و بازسازی ساختار جنبش حماس بر عهده گرفته است.
فراس یاغی - کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی
تحلیلگران: با وجود آتشبس حماس برای بازسازی توان نظامیاش می کند
فراس یاغی، کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی، درباره واقعیت رهبری حماس به روزنامه لبنانی النهار گفت: بر اساس دو دلیل، محمد سنوار رهبری حماس را به دست گرفته نخست، "جایگاه ویژه او در جنبش و گردانهای قسام" و دوم "مشکل ارتباط بین داخل و خارج غزه" است که انتخاب رهبر برای مدیریت جنگ و پرونده های حساس بسیار ضروری است.
امیر آویوی افسر بازنشسته و کارشناس امنیتی صهیونیست با اشاره به عملیات جذب نیرو از سوی حماس گفت: ما در شرایطی هستیم که سرعت بازسازی حماس از سرعت حذف آن بیشتر است.
از سوی دیگر یوئل گوزانسکی از مؤسسه مطالعات امنیت رژیم صهیونیستی در تل آویو تاکید می کند: حماس سربازگیری خواهد کرد و دوباره مسلح خواهد شد.
فراس یاغی درباره تامین منابع مالی گفت: حماس منابع متعددی دارد، میان ذخایر و وضع مالیات بر بازرگانانی که کالاهای ثانویه مانند سیگار و تا همین اواخر قادر به پرداخت بخشی از حقوق کارمندان بود.
مسئولان کشورهای عرب، به نقل از منابع صهیونیست گفتند: نیروی جذب شده از سوی حماس به هزاران نفر میرسد.
جنگجوهای جدید علیرغم کمبود تجربه، سلولهایی از چند جنگجو تشکیل می شود و حملات برق آسا انجام می دهند.
عاملان عملیات بیت حانون که طی آن تعدادی از نظامیان صهیونیست کشته شدند، به دست نیروهای جدید حماس اجرا شد.
حماس در تلاش است تا حد ممکن خود را تحت رهبری محمد سنوار بازسازی کند، اما این واقعیت سوالات زیادی را در مورد رهبری جنبش پس از پایان جنگ و اینکه آیا رهبران اصلی حماس، اساسا محمد سنوار را خواهند پذیرفت.
محمد سنوار با به عهده گرفتن رهبری، آیا اجازه خواهد داد که جریانها و جناحهایی در درون جنبش به صورت نهادهای مجزا فعالیت کنند یا خیر.
محمد سنوار برادر کوچکتر شهید یحیی سنوار
همه چیز با چراغ سبز سنوار جدید
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نوشت: حماس در پاییز گذشته زمانی که "اسرائیل" یحیی سنوار، رهبر و طراح عملیات طوفان الاقصی را کشت، ضربه سختی متحمل شد.
اما اکنون این جنبش با رهبری محمد سنوار اقدامات جدیدی انجام داده که بیانگر بازیابی قابلیت های نظامی خود است.
وال استریت ژورنال در ادامه نوشت: کارزار استخدام و نبردهای جاری به رهبری سنوار نسبتا جوان، چالش جدیدی برای اسرائیل ایجاد کرده، پس از اینکه ارتش اسرائیل بیش از ۱۵ ماه حمله به غزه، مجبور شده به مناطقی که قبلاً وارد شده بود، از نو عملیات علیه حماس آغاز کند.
مبارزان برای مقابله مجدد با آنها در نبردهای جدید نشان می دهد که پایان دادن به جنگ که نیروهای اسرائیلی را خسته کرده است.
محمد سنوار حدود ۵۰ سال سن دارد و برای مدت طولانی نزدیکترین افراد به یحیی سنوار بود.
محمد سنوار در سنین پایین به حماس پیوست و به محمد ضیف، رئیس شاخه نظامی جنبش بسیار نزدیک است.
گردانهای عزالدین قسام - شاخه نظامی جنبش حماس
وال استریت ژورنال تاکید کرد که محمد سنوار ثابت کرده است که به اندازه برادر بزرگترش در فشار برای آتشبس دائمی که بقای حماس را تضمین می کند، سرسخت است.
اواخر سال گذشته، محمد سنوار در نامهای به میانجیها نوشت: حماس در موقعیت بسیار قوی برای دیکته کردن شرایط خود قرار دارد و در نامهای دیگر نوشت: اگر توافق جامعی وجود نداشته باشد که به درد و رنج همه غزهها پایان دهد و فداکاری های آنها را توجیه نکند، حماس به مبارزه خود ادامه خواهد داد.
یوسی یوشوا - تحلیلگر امور نظامی رژیم صهیونیستی
اوضاع خوب نیست!
یوسی یوشوا، تحلیلگر امور نظامی صهیونیست به روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت، گفت: اوضاع خوب پیش نمی رفت و اظهارات بسیار ناگواری از تعدادی از فرماندهان و نظامیان درباره جنگ در شمال نوار غزه وجود دارد.
یوسی یوشوا افزود: من به تازگی با یک افسر حاضر در جبهه جنگ شمال غزه گفتگو کردم و گفتههای او بسیار شوک آور بود.
ارتش با دوگانگی بزرگ بین حق اسرائیلیها در دانستن واقعیت و امنیت ارتش و روحیه نظامیان اسرائیلی مواجه است.
پیام کلی که باید منتقل شود روشن است، اوضاع خوب نیست.
منابع آگاه فلسطینی به شبکه روسی "راشا تودی" گفتند: مهمترین نامزد جانشینی یحیی سنوار، برادر او، محمد است.
به گفته این منابع، محمد سنوار از ۷ اکتبر به عنوان یکی از طراحان "طوفان الاقصی" ظاهر شده و روی ساخت شبکه تونلهای عظیم در شمال نوار غزه نظارت داشته است.
او همچنین به عنوان فرمانده تیپ خان یونس در گردان های القسام خدمت می کرد.
وی تحت تعقیب دستگاه های امنیتی – اطلاعاتی رژیم صهیونیستی است که برای بازداشت او مرده یا زنده، ۳۰۰ هزار شکل جایزه تعیین کرده است.
یک مسئول صهیونیست به پایگاه اینترنتی آمریکایی اکسیوس گفت: یکی از علت های پیشرفت مذاکرات آتش بس در غزه و مبادله اسیران اسرائیلی، چراغ سبز محمد سنوار است.
اجرای کامل آتش بس، میتواند به حماس اجازه دهد تا کنترل خود را بر غزه بازگرداند و تحلیلگران نزدیک به این گروه معتقدند که فشار بین المللی از آغاز حملات مجدد رژیم صهیونیستی به غزه جلوگیری کند و حماس را قادر می سازد تا نفوذ خود را حفظ کند.
ابراهیم مدهون - کارشناس فلسطینی
ابراهیم مدهون، کارشناس نزدیک به جنبش حماس، ضمن اذعان به اینکه شاخه نظامی حماس، گردان های قسام، متحمل خسارت شده است، گفت: حماس با توان در غزه حضور خواهد داشت.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، این ارزیابی را تکرار کرد و گفت که مقامات آمریکایی معتقدند حماس کمبود خود را با نیروهای جدید پر کرده است که تقریباً برابر با تلفات خود در زمان جنگ است.
کارشناسان هشدار می دهند که از سرگیری درگیری ها می تواند حماس را بیشتر تضعیف کند اما تامر قرموط، استاد سیاست در مؤسسه مطالعات عالی دوحه، معتقد است که بازسازی توان تشکیلاتی - نظامی حماس می تواند اسرائیل را مجبور کند که دوباره به غزه حمله یا آن را اشغال کند.
قرموط با تاکید بر واکنش خشونت آمیز احتمالی اشغالگران که می تواند اختلافات عمیق تری ایجاد کند و تنش های منطقه ای را تشدید کند، گفت: از سرگیری جنگ برای مردم فلسطین و حماس فاجعه بار خواهد بود.
احمد المجدلانی - عضو کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین
چه کسی بعد از جنگ غزه را اداره می کند؟
با نزدیک شدن به اجرای آتش بس، فضای خوشبینی در میان فلسطینیهای غزه حاکم است، اما اداره این باریکه در روز پس از جنگ، زمانی که رژیم صهیونیستی هر نقشی را برای حماس رد می کند آسان نیست.
احمد المجدلانی، عضو کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین گفت: هر فرمولی برای مدیریت نوار غزه جدا از نقش تشکیلات خودگردان، برای ما قابل قبول نیست.
المجدلانی در گفتگو با شبکه الحره افزود: مذاکراتی که در مورد آینده غزه و فردای جنگ انجام شد، این مسئله ملی و نباید حماس در آن تنها باشد.
المجدلانی در خصوص هرگونه طرح عربی یا بین المللی برای مدیریت غزه تاکید کرد: هر طرحی که هدف آن جدایی غزه از کرانه باختری باشد، کاملا مردود است.
شبکه صهیونیستی "کان" گزارش داد: تشکیلات خودگردان فلسطین از تشکیل کمیته مشترک با حماس برای اداره نوار غزه پس از پایان جنگ امتناع ورزید و اصرار دارد که نوار غزه را به تنهایی اداره کند.
صلاح العواوده، تحلیلگر سیاسی فلسطینی، بر این باور است که بدون تأیید حماس امکان ندارد که حکومت آینده در غزه وجود داشته باشد و اسرائیل بارها تلاش کرد طرحی بدون حماس برای اداره غزه تهیه کند، اما به بن بست خورد.
این در حالی است که منابع آگاه مصری گفتند: تشکیلات خودگردان فلسطین در حال مذاکره با دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا در مورد این موضوع است.
عبدالمهدی مطاوع - تحلیلگر فلسطینی
عبدالمهدی مطاوع تحلیلگر فلسطینی، در این باره گفت: موضع تشکیلات عمدتا مبتنی بر رد جدایی غزه از کرانه باختری، پایان دادن به قدرت حماس در نوار غزه و کشاندن این منطقه به ماجراجویی جدیدی است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی افزود: این احتمال دارد حضور حماس در دوره پس از جنگ برای اداره غزه، تاثیر منفی روی بازسازی این منطقه بگذارد.