گاردین: بایدن با اشتباهات خود راه را برای پیروزی ترامپ هموار کرد
اگر «جو بایدن» بهموقع از رقابتهای انتخاباتی کنارهگیری میکرد، شاید اکنون مهمترین دستاورد بایدن، یعنی شکست دادن ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ بیاهمیت جلوه نمینمود.
به گزارش مشرق، رسانه انگلیسی در مطلبی به شرح جزئیات پشت پرده در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پرداخت و گزارش داد که «جو بایدن» با عدم کنارهگیری بهموقع از رقابتهای انتخاباتی، زمینه پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را فراهم کرد.
به گزارش روزنامه گاردین، بایدن تنها چند روز پس از شورش ششم ژانویه و حمله هواداران ترامپ به کنگره آمریکا، در برابر قانونگذاران آمریکایی ایستاد و قاطعانه گفت: «دموکراسی پیروز شده است.» اما سه سال و نیم بعد، او با چهرهای متفاوت و ضعیفتر در مناظره انتخاباتی با ترامپ مرتکب یک اشتباه کلامی شد و گفت که «مدیکر»، یک برنامه ملی بیمه اجتماعی برای آمریکاییهای بالای ۶۵ سال یا دارای معلولیت را شکست داده است!
او از امیدهای بلندپروازانهای که در روز تحلیف خود داشت، تا شب مناظره فاجعهبارش با ترامپ در شبکه سیانان، یک افول آشکار را تجربه کرد.
روزنامه گاردین این سیر زوال را یک «تراژدی آمریکایی» توصیف کرده و آن را هموارکننده راه ترامپ برای بازگشت به کاخ سفید میداند.
منتقدان بایدن او را یک پیرمرد لجوج میدانند که از کنارهگیری از قدرت در زمان مناسب اجتناب کرد و وقتی حاضر به ترک صحنه شد که دیگر خیلی دیر شده بود.
به گفته «چارلی سایکس» نویسنده و مفسر سیاسی آمریکایی، بایدن بیشتر یک «پرانتز تاریخی» است تا یک شخصیت تحولآفرین؛ زیرا او نتوانست به ماموریت اصلی خود، یعنی جلوگیری از بازگشت ترامپ به قدرت عمل کند.
سایکس میگوید: «این ناکامی احتمالاً میراث ماندگار او خواهد بود.»
در روز دوشنبه، بایدن در حالی واشنگتن را ترک میکند که در پایان دوره حرفهای سیاسی خود با گذشت بیش از نیم قرن، این گزاره را بهتر از هر کسی درک خواهد کرد: حیات سیاسی همیشه با شکست تمام میشود.
بایدن ۸۲ ساله، مسنترین رئیسجمهور در تاریخ آمریکا و نخستین رئیسجمهوری است که نوههایش هم صاحب فرزند شدهاند!
بایدن در آغاز دولتش شروع قدرتمندی داشت و عملکرد او راه انتقاد را برای مخالفانش دشوار کرده بود.
با این حال، تورم به تدریج افزایش یافت و محبوبیت او در ماه ژوئن از ۶۱ درصد به ۳۹ درصد کاهش یافت.
در ماه اوت هم خروج نظامی پرآشوب آمریکا از افغانستان و کشتهشدن ۱۳ سرباز آمریکایی در یک انفجار انتحاری، بایدن ضربهای خورد که هرگز نتوانست آن را از کارنامه خود پاک کند.
به گزارش گاردین، دستاوردهای ترامپ در حوزههایی مانند ایجاد شغل، بهبود جادهها، خدمات درمانی، گسترش اینترنت و...
چشمگیر بوده است، اما اکثر آنها دستاوردهایی هستند که نتایجش در سالها و دهههای آینده به بار خواهد نشست.
تحلیف بایدن - ۲۰۱۷
ناتوانیهای بایدن
«جیمز کلایبرن» نماینده دموکرات کنگره آمریکا و یکی از متحدان نزدیک بایدن میگوید: «وقتی کتابهای تاریخ را مینویسند، درباره گفتار و رفتار چیزی نمینویسند، بلکه درباره مسائل اساسی مینویسند و در این زمینه، کسی را پیدا نمیکنید که بیش از دولت بایدن بر عموم مردم تأثیرگذار بوده باشد.»
منتقدان بایدن از ناتوانی او در مواردی مانند بدهی وامهای دانشجویی انتقاد میکنند، اما کلایبرن میگوید این دیوان عالی آمریکا بود که تلاشهای بایدن در این حوزه را مسدود کرد.
این نماینده دموکرات با اشاره به اینکه بایدن همه این کارها را با اکثریت نهچندان قاطع در کنگره و در عصر نزاعهای سیاسی انجام داده، میگوید او در ارائه موفقیتهای خود به مردم یا کسب اعتبار برای آنها با مشکل مواجه بوده است.
به گزارش گاردین، بایدن در برقراری ارتباط با رأیدهندگان شکست خورد و نتوانست خود را آنطور که باید به آنها ارائه کند.
«بیل گالستون» پژوهشگر ارشد اندیشکده «مؤسسه بروکینگز» میگوید: «بایدن ارتباط خود را با احساسات واقعی مردم از دست داد.
دولت با واژههای پرزرقوبرق درباره "بایدِنومیکس (اشاره به سیاستهای اقتصادی بایدن) صحبت میکرد، اما مردم از قیمتهای بالای کالاهای اساسی عصبانی بودند.»
بایدن یک بار در انتخابات میاندورهای در ۲۰۲۲ این فرصت را پیدا کرد تا بیگانگی خود با مردم آمریکا را درک کند، اما موفقیت نسبی دموکراتها در آن انتخابات باعث شد که بایدن پیام اشتباهی را دریافت کند.
در ۲۰۲۲ پیشبینی میشد که جمهوریخواهان با اکثریت قاطع کنترل مجلس نمایندگان و مجلس سنا را به دست آورند، اما دموکراتها بهتر از انتظار عمل کردند.
آنها نهتنها سنا را حفظ کردند، بلکه مجلس نمایندگان را با اختلافی ناچیز از دست دادند.
«پل بگالا» مشاور پیشین کاخ سفید در دولت «بیل کلینتون» میگوید: «نکته عجیب این است که انتخابات میاندورهای برای بایدن خیلی بهتر از انتخابات مشابه برای کلینتون یا اوباما پیش رفت.» این تحلیلگر باور دارد که اگر بایدن هم مانند رؤسای جمهور سابق در انتخابات میاندورهای شکست میخورد و پیامی واضح از سوی رأیدهندگان دریافت میکرد، مسیر خود را تغییر میداد.
با این حال، بگالا میگوید بر خلاف کلینتون و اوباما، بایدن به دلیل کهولت سن این فرصت را نداشت که تغییر عمدهای در سیاستها و دیدگاه خود اعمال کند.
بایدن تاثیر بالا بودن سن خود بر حیات سیاسیاش را درک نکرد و نتایج انتخابات میاندورهای هم عزم او را برای شرکت دوباره در انتخابات ریاستجمهوری استوارتر کرد، در حالی که آمریکاییها و حتی همحزبیهایش هم وضعیت جسمانی و روانی او را مناسب نمیدانستند.
مناظره انتخاباتی بایدن و ترامپ
آگاهی از ضعف بایدن
«دین فیلیپس» نماینده وقت کنگره آمریکا اعلام کرد که در انتخابات مقدماتی حزب دموکرات با بایدن رقابت خواهد کرد و با اشاره به نظرسنجیها و سن بایدن، گفت وقت آن رسیده است که او مشعل را به نسل جدید واگذار کند.
فیلیپس گفت: «ما با خطر جدی بازگشت ترامپ به قدرت مواجه هستیم و من این کار را میکنم تا از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید جلوگیری کنم.»
فیلیپس در انظار عمومی مورد تمسخر قرار گرفت، اما در پشت صحنه، دیگران هم نگرانیهای مشابهی را ابراز میکردند.
«لری ساباتو» مدیر مرکز سیاست در دانشگاه ویرجینیا میگوید در اواخر ژانویه یا اوایل فوریه ۲۰۲۴ در تماس با یکی از سناتورهای دموکرات مطلع شده که همحزبیهای بایدن نسبت به ناتوانی وی و کهولت سن او نگران هستند.
این سناتور به ساباتو گفته بود: «بین خودمان باشد، میدانی که جو بایدن نامزد ما (حزب دموکرات) نخواهد بود؟
من بهتازگی با او و چند سناتور دیگر جلسهای داشتم و او کارکردهای ابتدایی خود را هم از دست داده بود.
نمیتوانیم او را معرفی کنیم.»
به گفته ساباتو، این سناتور تلاش کرده تا مسئله خروج بایدن از قدرت را مطرح کند، اما با خشم کاخ سفید مواجه شده و مورد تنبیه قرار گرفته است.
نکته اینجاست که افراد زیادی از ناتوانی بایدن برای حضور در انتخابات اطلاع داشتند، اما هیچ اقدامی در این راستا انجام نداده و مقدمات راهیابی ترامپ به کاخ سفید را فراهم کردند.
به گزارش گاردین، هیچکس فکر نمیکند که دموکراتها با نگه داشتن بایدن در رقابتهای انتخاباتی به دنبال یک توطئه بودند، اما آنها دستکم دچار نوعی خوشخیالی بودند و سرعت تحولات آنقدر بالا بود که فرصت بررسی صلاحیت بایدن را به آنها نمیداد.
با این حال، در ماه ژوئن، هنگامی که اولین مبارزه انتخاباتی میان ترامپ و بایدن برگزار شد، دیگر کار تمام بود و کسی نمیتوانست این را انکار کند.
بایدن اشتباهات لفظی فراوانش داشت، در تکمیل جملاتش ناتوان بود و وقتی نوبت صحبتهای رقیبش میرسید، با دهان باز به افق خیره میشد!
دموکراتها که از احتمال بازگشت ترامپ به وحشت افتاده بودند، یکی پس از دیگری حمایت خود از بایدن را پس گرفتند.
اوباما، «نانسی پلوسی» رئیس سابق مجلس نمایندگان و دیگر دموکراتهای برجسته اعلام کردند که اعتماد خود به توانایی بایدن برای شکست دادن ترامپ را از دست دادهاند.
بایدن ابتدا در برابر این فشارها ایستادگی کرد، اما در نهایت کنار کشید و معاون خود را بهعنوان جایگزینش در انتخابات معرفی کرد.
از آنجا که احتمال داده میشد حمایت بایدن از هریس بر عملکرد وی تاثیر منفی داشته باشد، او در کمپین معاونش حضور چندانی نداشت.
در نهایت هم هریس هم آرای کالج الکترال و هم آرای عمومی را به ترامپ واگذار کرد تا بایدن ناچار باشد در کاخ سفید به ترامپ خوشامد بگوید.
دموکراتها که زمانی بایدن را برای کنارهگیری از انتخابات تحسین میکردند، حالا از او انتقاد داشتند که چرا زودتر از اینها از رقابتها کنار نرفته است.
مناظره هریس و ترامپ
لکه سیاه
پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، بایدن یک تصمیم اشتباه دیگر گرفت، تصمیمی که به باور برخی تحلیلگران لکهای سیاه در کارنامه وی خواهد بود.
او بر خلاف وعدههای قبلیاش، «هانتر بایدن» پسر خود را مورد عفو قرار داد تا هانتر از پاسخگویی برای ارتکاب جرایم فدرال در زمینه حمل اسلحه و فرار مالیاتی فرار کند.
«وندی شیلر» دانشمند علوم سیاسی در دانشگاه براون میگوید: «عفو هانتر بایدن بزرگترین لکه سیاه ریاستجمهوری او خواهد بود، زیرا او تضمین داده بود که این کار را انجام نخواهد داد، اما این کار را کرد.
بایدن همیشه بهعنوان کسی شناخته میشد که به قولش عمل میکرد و حالا حرفش را زیر پا گذاشته است.»
بایدن با کولهباری از تجربه در سیاست خارجه وارد کاخ سفید شده بود، اما کارنامه ۴ سالهاش چندان قابل دفاع نیست.
او غرب را در حمایت از اوکراین و مقابله با روسیه رهبری کرد و حمایت تمامعیاری از رژیم صهیونیستی به عمل آورد، حالآنکه بسیاری از دموکراتها خواستار تلاش مضاعف برای حفاظت از غیرنظامیان فلسطینی بودند.
طبق نتایج یک نظرسنجی تازه، تنها یکچهارم آمریکاییها بایدن را یک رئیسجمهورخوب یا عالی میدانند.
این حتی از میزان محبوبیت ترامپ بعد از پایان دوره نخست ریاستجمهوریاش هم پایینتر است، در حالی که ترامپ در آن زمان ۲ بار استیضاح شده بود و حامیانش را به حمله به ساختمان کنگره آمریکا تشویق کرده بود.
ساباتو، مدیر مرکز سیاست در دانشگاه ویرجینیا میگوید بایدن باید زودتر از اینها از انتخابات خارج میشد و «اینکه برای انتخاب مجدد نامزد شد، کاملاً غیرقابل قبول است.» به گفته ساباتو، اگر بایدن بهموقع از رقابتها کنار میرفت و هریس یا هر نامزد دیگری از حزب دموکرات زمان کافی برای فعالیت انتخاباتی داشت، ممکن بود ترامپ شکست بخورد، اما بایدن در رقابتها باقی ماند و بزرگترین دستاورد خود، یعنی شکستدادن ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ را بیاهمیت کرد.