خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 01 بهمن 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

۲۳ سال انتظار برای گشایش کتابخانه مرکزی رشت؛ کمتر از یک متر فضای مطالعه برای هر ۱۰۰ نفر گیلانی

مهر | فرهنگی و هنری، استان‌ها | دوشنبه، 01 بهمن 1403 - 08:52
رشت- افتتاح کتابخانه مرکزی رشت ۳۰ درصد فضای مطالعاتی استان گیلان را ارتقا می دهد اما پس از گذشت ۲۳ سال هنوز به بهره‌برداری نرسیده است.
كتابخانه،رشت،مركزي،گيلان،افتتاح،پروژه،زمان،احداث،فضاي،تومان، ...

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - مریم ساحلی: اهالی دانش و فرهنگ رشت در زمانی به بلندای بیش از دو دهه، چشم انتظار گشایش کتابخانه مرکزی رشت هستند، اما متأسفانه این مهم هنوز رخ نداده است.
بی‌تردید وقتی ۲۳ سال پیش کلنگ احداث این کتابخانه در رشت بر زمین خورد و عملیات اجرایی آن از سال ۱۳۸۳ با ۷۲۰۰ متر مربع زیربنا در زمینی به مساحت ۸۶۰۰ مترمربع آغاز شد، شمع امید در قلب دوستداران کتاب و کتابخوانی افروخته شد، ولی حقیقت آن است که آنها گمان نمی‌کردند تکمیل و تجهیز این پروژه تا دو دهه بعد نیز محقق نشود.
و البته گیلانی‌ها از یاد نبرده‌اند در مرداد ماه سال ۱۴۰۰ روبان افتتاح این کتابخانه قیچی شد و اخبار و عکس‌های مربوط به این افتتاح که با حضور «محمد باقر نوبخت» معاون وقت رئیس جمهور و همچنین رئیس وقت سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی برگزار شد، در رسانه‌ها انتشار یافت.
همچنین در آن زمان بیان شد که کتابخانه مرکزی رشت به پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصدی رسیده و بهره‌برداری کامل از سازه آن نیازمند ۱۵ میلیارد اعتبار است و اما اکنون بیش از ۳ سال از زمان افتتاح پیش از تکمیل و تجهیز پروژه گذشته و هنوز افتتاح واقعی و بهره برداری از این کتابخانه صورت نگرفته و مطابق آخرین اطلاعات، پیشرفت فیزیکی این پروژه اکنون به ۹۸ درصد رسیده است.
گفتنی است که ۲۳ دی‌ماه سال جاری استاندار گیلان همراه با مدیر کل کتابخانه‌های عمومی این استان از ساختمان کتابخانه مذکور بازدید و بر لزوم تجهیز کامل و تسریع در بهره برداری از آن تاکید کرد.
«هادی حق‌شناس» با صدور دستورات لازم جهت رفع مشکلات زیرساختی این پروژه، ابراز امیدواری کرد: در آینده نزدیک شاهد بهره‌برداری از کتابخانه مرکزی رشت باشیم.
این در حالی است که «اسدالله عباسی» استاندار پیشین گیلان ۲۷ مرداد ماه سال جاری در جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی استان گیلان، گفته بود: تمام دستگاه‌های متولی تلاش خود را انجام دهند تا کتابخانه مرکزی رشت در هفته دولت پیش رو به بهره برداری برسد.
ناگفته نماند که هفته دولت مورد اشاره، شهریورماه ۱۴۰۳ بود که چند ماه است پشت سر گذاشته‌ایم.
مواجهه با بی مهری
احداث کتابخانه مرکزی رشت گرفتار کم توجهی‌ها بوده است؛ «یاسر تقوی» مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان آبان ماه سال ۱۴۰۲ در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام کرده بود که این پروژه در دولت‌های مختلف مورد توجه ویژه قرار نگرفت و برخی بی‌مهری‌ها روند احداث آن را به درازا کشاند.
وی با اشاره به افزایش چند برابری هزینه‌ها با توجه به زمان بر شدن احداث این کتابخانه یادآور شد: ساختمانی که در اوایل دهه ۹۰ با ۱۰ میلیارد تومان به طور کامل احداث می‌شد، حالا با گذشت زمان، درگیر مسائل اعتباری است.
این مسئول تکمیل و راه اندازی کامل کتابخانه مرکزی رشت را نیازمند بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان اعتبار دانست و از مطالبات ۱۰ میلیارد تومانی به پیمانکاران پروژه کتابخانه مرکزی رشت یاد کرد و یادآور شد که مسئله آب و برق این مجموعه هنوز مرتفع نشده است.
و اما اکنون بعد از گذشت یک سال تقوی در گفتگو با مهر در پاسخ به این پرسش که هم اکنون آغاز بهره‌برداری از کتابخانه مرکزی رشت مستلزم انجام چه اقداماتی است، گفت: این سوال را باید از دو منظر پاسخ داد.
یکی ایجاد آمادگی و اراده لازم در مسئولان استانی در تشریح اهمیت افتتاح کتابخانه در برهوت فرهنگی گیلان و دیگری آماده سازی ساختمان و امکانات مورد نیاز برای افتتاح.
در بخش اول پیگیری و مطالبه رسانه‌ها از عوامل دخیل در موضوع بهره برداری است که حتماً تأثیر مثبت دارد و در بخش دوم تقریباً بخش عمده کار هم از حیث زیرساخت‌ها و هم ازنظر تجهیزات لازم انجام گرفته است.
در واقع سالن‌های اجتماعات و جلسات، پله فرار و محوطه سازی مهمترین موانع فعلی در بهره‌برداری است که البته در صورت تزریق منابع مالی در کمترین زمان قابل انجام است لازم به ذکر است، در هر صورت اهمیت مورد اول بیشتر از دومی است.
وی درباره پیش بینی زمان افتتاح اظهار کرد: همان‌طور که استاندار گیلان در بازدید اخیر بیان کردند، در آینده نزدیک انجام می‌گیرد.
تقوی یادآور شد: امسال در بودجه استانی ۳۶ میلیارد تومان و از محل اعتبارات ملی ۳۰ میلیارد تومان برای اتمام ساخت و تجهیز کتابخانه پیش بینی شده که در صورت تخصیص به موقع قطعاً کتابخانه برای بهره‌برداری مشکلی نخواهد داشت.
و اما مهم‌تر از موضوع تخصیص اعتبار، زمان تخصیص و میزان آن است؛ امیدواریم با تأکیدی که استاندار گیلان داشتند، این مهم به همین زودی محقق شود تا شاهد آغاز بهره‌برداری از کتابخانه باشیم.
وی ادامه داد: در سال جاری و پیرو جلسه انجمن کتابخانه‌ها در هفته کتاب، با دستور استاندار گیلان و تدبیر مسئولان مبلغ ۴ میلیارد تومان برای اتمام انشعاب برق کتابخانه هزینه شده و تخصیص دیگری نداشتیم، البته از محل اعتبارات داخلی نهاد هم در چند ماه اخیر بیش از ۱۰ میلیارد تومان برای خرید تجهیزات و طراحی داخلی هزینه شده است.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی گیلان در بخشی از اظهاراتش تصریح کرد: مشکل انشعاب آب در چند ماه گذشته مرتفع شد و مشکل انشعاب برق هم با عنایت به اقدامات انجام شده، طی چند روز دیگر به طور کامل به اتمام می‌رسد.
لازم به ذکر است پیمانکار اصلی پروژه و سایر پیمانکاران جز نیز مطالباتی دارند که در منابع سال جاری پیش بینی شده و امیدواریم با تزریق به موقع اعتبارات روند تساعدی مطالبات متوقف شود.
وضعیت نامساعد سرانه فضای مطالعه
کمبود فضای مطالعه همواره یکی از گلایه‌های اهالی فرهنگ گیلان بوده است؛ تقوی در این خصوص گفت: وضعیت سرانه فضا در کتابخانه‌های استان به نسبت جمعیت و پیشینه غنی فرهنگی مردم، حال و روز خوبی ندارد.
تقوی ادامه داد: هم اکنون برای هر ۱۰۰ نفر کمتر از یک متر فضای مطالعه داریم که از استانداردهای لازم بسیار عقب هستیم با این اوصاف افتتاح کتابخانه مرکزی تا ۳۰ درصد فضای مطالعاتی را در استان ارتقا خواهد داد لذا اهمیت کتابخانه مرکزی برای ما حیاتی است.
به عمل کار برآید
در پایان باید گفت کتابخانه مرکزی رشت با دارا بودن بخش‌های متنوع شامل سالن‌های ویژه کودک و نوجوان، سالمندان، نابینایان، ناشنوایان، بخش نگارخانه، فضای آموزش مبتنی بر وب و بخش دیجیتال یکی از مجهزترین کتابخانه‌های عمومی کشور محسوب می‌شود.
اما متأسفانه طی دو دهه از توجه لازم در راستای احداث و تجهیزش محروم بوده است، این در حالی است که گیلان با توجه به پیشینه فرهنگی ارزشمندش از پایین بودن سرانه فضای فیزیکی کتابخانه‌ها در رنج است و همواره این امید وجود داشته که بهره برداری از کتابخانه مرکزی رشت قدمی مثبت در ارتقای این شاخص باشد.
و باز البته باید گفت تلاش برای گسترش فرهنگ مطالعه و بهبود زیرساخت‌های فرهنگی طی سال‌های متمادی همواره از سوی مدیران این امر در جلسات و مصاحبه‌ها مورد تصریح قرار گرفته، ولی زمانی که نوبت به اختصاص بودجه، رفع چالش‌ها و اجرای پروژه‌ها می‌رسد با تأخیر و تعلل پیوند می‌خورند.