سفر السودانی به لندن و توافقنامه مشارکت راهبردی عراق و انگلیس
به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده تهران نوشت:
انگلیس بعد از ایران دومین مقصد سفر خارجی محمد شیاع السودانی نخستوزیر عراق در سال ۲۰۲۵بود.
هدف سفر السودانی در هفته قبل به لندن گسترش همکاریها در زمینههای مختلف اقتصادی، امنیتی، تجاری، فرهنگی و ورزشی و باز کردن افقهای جدید برای روابط دوجانبه عنوان شد و مهمترین نتیجه آن امضای توافقنامه مشارکت راهبردی دو کشور بود.
زمینه و اهمیت سفر
سفر السودانی به لندن از چند جهت اهمیت مییابد.
نخست، دولت عراق در شرایط حساس منطقهای و بینالمللی به دنبال برقراری موازنه میان بازیگران ذینفوذ خارجی در عراق و در چارچوب چشمانداز تغییر موقعیت سیاسی این کشور در سطح بینالمللی و ایجاد ثبات اقتصادی برای جذب سرمایه خارجی است.
دوم، با توجه به توافق خروج نیروهای ائتلاف بینالمللی از عراق در سپتامبر ۲۰۲۵ و همچنین شرایط امنیتی مرزهای عراق پس از سقوط بشار اسد، چشمانداز وضعیت امنیتی این کشور مبهم به نظر میرسد و عراق به دنبال یافتن راهی است که مانع از شکلگیری مجدد یک بحران امنیتی در این کشور شود.
سوم، طی سالهای اخیر بازیگران مختلفی تلاش کردهاند عراق را از ایران دور نگه دارند.
طی دو دهه گذشته، پروژههایی برای کاهش وابستگی عراق به برق و گاز ایران پیشنهاد شد؛ در توافقنامه راهبردی امضا شده در این سفر نیز پروژههایی مانند تکمیل اتصال شبکه برق عراق به عربستان، با همین هدف در دستور کار قرار گرفته است.
توافقنامه مشارکت راهبردی
عراق با پیش گرفتن برنامههای توسعه اقتصادی خود را نیازمند مشارکتهای اقتصادی با کشورهای مهم اروپایی میبیند.
بر همین اساس این سفر بر مسائل اقتصادی تمرکز بیشتری داشت و منجر به امضای توافقنامه مشارکت راهبردی با هدف کمک به توسعه عراق و تنوع بخشیدن منابع درآمدی آن شده است.
این توافقنامه شامل پروژههایی به ارزش بیش از ۱۲.۳ میلیارد پوند (۱۵میلیارد دلار) است.
به گفته نخستوزیر بریتانیا، با امضای این توافقنامه میزان همکاریهای اقتصادی دو کشور بیش از ۱۰ برابر افزایش خواهد یافت.
این سفر در حالی انجام گرفت که لندن در وضعیت دشوار اقتصادی قرار گرفته است و نگاه لندن این است که چنین توافقنامهای میتواند بخشی از رکود موجود بر اقتصاد انگلیس را کاهش دهد.
یکی از نکات مهم این سفر توافق با شرکت بریتیش پترولیوم (BP) برای بازگشت به بازار عراق است.
پیشازاین، در اوت ۲۰۲۴عراق قرارداد اولیهای برای توسعه چهار میدان نفت و گاز کرکوک با BP امضاء کرده بود، اما در خصوص شروط فنی اختلافنظر وجود داشت.BP پس از پایان قرارداد ۱۰۰ میلیون دلاری مطالعات میدان کرکوک در سال ۲۰۱۹ و به دلیل وضع قوانین نامناسب و خلقالساعه و نیز ناامنی میادین به دلیل حملات عناصر داعش، از عراق خارج شد.
پساز سفر سودانی به لندن، وزیر نفت عراق اعلام کرده است که بغداد و BPتا فوریه ۲۰۲۵ قراردادی بزرگتر از قرارداد ۲۷ میلیارد دلاری عراق با «توتال انرژی»، برای توسعه میادین کرکوک امضا خواهند کرد.
توافق امنیتی
یکی از مطالبات مهم مردم عراق خروج نیروهای موسوم به ائتلاف بینالمللی از این کشور است.
مذاکرات دولت فعلی عراق با نیروهای ائتلاف در این راستا همزمان با عملیات طوفان الاقصی و حمایت برخی از نیروهای حشد از فلسطین آغاز شد.
این امر باعث شد تا فشارهایی از سوی آمریکا و ائتلاف بر دولت عراق برای انحلال حشد وارد شود.
همانطور که السودانی پیش از سفر به لندن اعلام کرد، دولت عراق بهمنظور حفظ توازن میان این دو خواسته، تصمیم به تغییر نوع تعامل با نیروهای ائتلاف گرفته و به دنبال این است که همکاریها را از چندجانبه به دوجانبه تغییر دهد و در همین راستا یک توافق مجزای امنیتی با انگلیس امضاء کرده است.
در توافق امنیتی جدید حضور نیروهای انگلیس در عراق در قالب بندهایی از توافق مانند همکاری برای مقابله با جرائم سازمانیافته، تأمین امنیت مرزها و بازسازی و توسعه پایگاه هوایی القیاره میتواند ادامه یابد.
نتیجهگیری
دولت عراق به دنبال اجرای سیاستهای اقتصادی نو در راستای بازسازی عراق بعد از یک دوره طولانی بیثباتی و ناامنی است و در این مسیر خود را نیازمند کشورهای مهم اروپایی میبیند.
در مقابل انگلیس به منظور جلوگیری از نزدیکی بیشتر عراق به ایران و کسب اهرمهای بازیگری در منطقه انگیزه قابلتوجهی برای همکاری با دولت عراق دارد.
با این حال مشخص نیست در حالی که نیروهای مقاومت عراق به دنبال اخراج نیروهای آمریکایی و ائتلاف بینالمللی از این کشور هستند تلاش السودانی برای حفظ نیروهای خارجی در قالبهای جدید چقدر میتواند موفقیتآمیز یا سودمند باشد.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.