جنگ غزه، دههها میراث سیاسی بایدن را تحتالشعاع قرار داد
جنگ غزه، میراث سیاسی جو بایدن را تحتالشعاع قرار داد و نشان داد که او نتوانست از ابزارهای خود برای توقف حملات رژیم صهیونیستی استفاده کند.
جو بایدن، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، در کارزار انتخاباتی خود در سال ۲۰۲۰ وعده داده بود که جایگاه ایالات متحده در سطح جهانی را که به گفته او تضعیف شده بود، باز خواهد گرداند.
او به دنبال تغییرات اساسی از آنچه که در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ یک اداره غیرمتعارف بود، بود.
بایدن در واقع سیاستمداری است که برای دههها خود را به عنوان مرجعی در امور جهانی مطرح کرده، بهویژه در زمان ریاست بر کمیته روابط خارجی سنا در اوایل دهه ۲۰۰۰.
در اولین سال ریاستجمهوریاش، خروج فاجعهبار و مرگبار نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان بعد از ۲۰ سال جنگ به عنوان شکست از سوی خود مقامات دولتی آمریکا تلقی شد، بهویژه به دلیل نحوه اجرای آن.
پس از حمله روسیه به اوکراین، بایدن به خاطر ایجاد ائتلاف غربی برای قطع ارتباط مسکو و حمایت مالی از کییف، مورد ستایش قرار گرفت.
همچنین، به عنوان یک صهیونیست خودخوانده – عنوانی که زمانی که برای جذب اهداکنندگان حامی اسرائیل در دهه ۱۹۷۰ وارد سیاست شد به آن دست یافت – او تأکید داشت که نیازهای نظامی رژیم صهیونیستی را با کمترین نظارت تأمین کند.
در اکتبر، یک سال پس از آغاز حمله رژیم صهیونیستی به غزه، نیروهای رژیم صهیونیستی یحیی سینوار، رهبر حماس در نوار غزه را کشتهاند.
بایدن سریعاً از این اقدام به عنوان پیروزی خود یاد کرد و گفت که هدف مهم اسرائیل-آمریکا را محقق کرده است، حتی با اینکه تا آن زمان حداقل ۴۲ هزار فلسطینی در غزه کشته شده بودند که نیمی از آنها کودک بودند.
با این حال، کارشناسان پیشنهاد کردند که رقم کلی تلفات ممکن است بسیار بیشتر باشد، اگر بیماریها و قحطی را در نظر بگیریم.
اعتراضات در سطح کشور ادامه یافت و معترضان با دهها هزار نفر در خیابانها خواستار پایان دادن به آنچه که سازمان ملل متحد آن را "جنایت علیه بشریت" توسط رژیم صهیونیستی خوانده بود، شدند.
اعتراضات ضد جنگ در مراسم عمومی بایدن برگزار شد و وزیر امور خارجهاش بدون اینکه خودرویش از رنگ قرمز آلوده شود، نمیتوانست از خانه خود خارج شود.
استعفاهای مقامات دولتی بایدن نشان داد که وضعیت به حدی غیرقابل تحمل شده است.
در نوامبر، کارکنان کاخ سفید خود نامهای اعتراضی به او ارسال کردند و از او خواستند که برای پایان دادن به کشتار وارد عمل شود.
با توجه به اینکه بایدن در ماه جولای از کاندیداتوری در انتخابات ۲۰۲۴ کنارهگیری کرده بود تا کامالا هریس به عنوان نامزد دموکراتها رهبری کند، او میدانست که زمان محدودی برای شکل دادن به میراث خود دارد.
اما بایدن سیاست خود در خاورمیانه را تغییر نداد.
نبرد برای توقف جنگ غزه
در ماههای پایانی ریاستجمهوری بایدن، بسیاری از تحلیلگران و مقامات پیشین دولت در گفتوگو با "میدل ایستآی" اذعان کردند که بایدن در تلاش برای جلوگیری از ادامه حملات رژیم صهیونیستی در غزه به نظر نمیرسید که به اندازه کافی از ظرفیتهای خود استفاده کند.
با این حال، بیشتر آنها موافق بودند که بایدن بهطور واقعبینانه آماده نبود که اقدامات بیشتری برای دستیابی به آتشبس قبل از ترک کاخ سفید انجام دهد.
این امر باعث شد که رژیم صهیونیستی تعداد کشتههای فلسطینیها را به نزدیک ۴۸ هزار نفر برساند که بیشتر آنها زنان و کودکان بودند.
"جنایتکار بایدن"
در مصاحبهای که بایدن در آخرین روزهای ریاستجمهوریاش در تلویزیون آمریکا در ۱۹ اکتبر ۲۰۲۳ انجام داد، در مورد سفر خود به رژیم صهیونیستی، تنها ۱۰ روز پس از حملات ۷ اکتبر حماس به اسرائیل، گفت که به بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفته است که نمیتواند "مناطق غیرنظامی را بهطور عمدی بمباران کند".
او گفت: "من به آنها گفتم که قرار است کمک کنیم، اما بیبی، نمیتوانید این جوامع را بهطور وسیع بمباران کنید.
" و نتانیاهو در پاسخ گفت: "خب، شما این کار را کردهاید...
شما برلین را بمباران کردید.
شما سلاح هستهای انداختید.
هزاران نفر بیگناه کشته شدند، چون باید برای پیروزی در جنگ این کار را میکردید.
".
اما با افزایش تلفات در غزه در حین حملات رژیم صهیونیستی، بایدن تقریباً ۳۰ میلیارد دلار کمک به رژیم صهیونیستی را در قالب لایحههای جداگانهای که کنگره آن را تصویب کرد، تعهد کرد.
هیچ کشوری که از رژیم صهیونیستی حمایت میکند، به این حد از کمک نزدیک نیست.
دولت بایدن از فشار بر رژیم صهیونیستی برای دستیابی به آتشبس خودداری کرد؛ و در پایان، به گفته تیم بایدن، این نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه بود که شخصاً نتانیاهو را تحت فشار قرار داد تا توافق آتشبس را که بیش از یک سال پیش طبق وساطت قطریها روی میز بود، بپذیرد.
نظر منتقدان
منتقدان سرسخت سیاستهای بایدن در غزه، برای بیش از یک سال او را "جنایتکار بایدن" خطاب کردهاند.
با رسیدن به سالگرد حملات حماس به جنوب رژیم صهیونیستی، بسیاری معتقدند که زمان برای تغییرات معنادار در سیاست بایدن دیگر دیر شده است.
ویلیام تودمن، معاون مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، در اکتبر به "میدل ایستآی" گفت: "میراث بایدن در حال حاضر تثبیت شده است.
"
شکست در سیاست خارجی
جنگ غزه باعث شد که بایدن هیچ دستاورد مهمی در سیاست خارجی نداشته باشد.
مذاکرات درباره توافقنامه عادیسازی روابط میان سعودیها و رژیم صهیونیستی که بایدن امیدوار بود بهعنوان میراث سیاست خارجیاش باقی بماند، به دلیل کشمکشهای جنگ غزه عملاً از دست رفت.
به نظر میرسد که جنگ غزه، با تلفات و بحرانهای انسانی آن، میراث جو بایدن را بهطور قابلتوجهی تحتالشعاع قرار خواهد داد.
در حالی که او در تلاش برای ایجاد تغییرات در خاورمیانه بود، نتوانست از ظرفیتهای موجود برای فشار بر رژیم صهیونیستی استفاده کند و این باعث شد که سیاستهایش به شدت تحت انتقاد قرار گیرد.