خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 04 بهمن 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

جایزه جلال، فرصت طلایی برای ارتقای ادبیات ملی است

تسنیم | فرهنگی و هنری | چهارشنبه، 03 بهمن 1403 - 23:12
وزیر فرهنگ گفت: جایزه جلال آل احمد با توجه به تمام مولفه هایی که دارد، فرصتی برای ارتقای ادبیات ملی است.
ادبيات،ملي،جايزه،جلال،ملت،صالحي،ادبياتي،هويت،ويژگي،ايراني،قر ...

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختتامیه جایزه جلال گفت: این جایزه در 17 دوره برگزاری خود با فراز و فرودهایی همراه بوده است، اما اکنون در نقطه‌ای هستیم که باید دیدی نسبت به گذشته و نسبت به آینده تصویری تازه داشته باشیم.
روزگاری که این جایزه در شورای فرهنگی تصویب شد، در آیین‌نامه جایزه آمده بود که این جایزه به منظور ارتقای زبان فارسی، ادبیات ملی و ادبیات دینی، تصویب می‌شود.
در حقیقت سه چشم‌انداز برای این جایزه وجود داشت؛ زبان فارسی، ادبیات ملی و ادبیات دینی.
صالحی ضمن معرفی ادبیات ملی گفت: وقتی از ادبیات ملی سخن می‌گوییم، منظور انقطاع از ادبیات جهانی نیست، تضاد و تقابل با ادبیات جهانی نیست، همچنین منظور ادبیات نژادپرستانه نیست.
ادبیات ملی مولفه‌هایی دارد و با اوصافی شناخته می‌شود.
ادبیات ملی، ادبیاتی است که در خدمت انسجام ملی، همبستگی ملی و هم‌گرایی قرار میگیرد.
ادبیات ملی، ادبیاتی است که می تواند روح وحدت را به فضای تکثر اجتماعی منتشر کند.
ادبیات شرآفرین، تفرقه‌آفرین و فصله‌افزا نمی‌تواند ادبیات ملی باشد.
وی خاطرنشان کرد: ویژگی دوم ادبیات ملی این است که به هویت ملی کمک میکند و مانع از هضم یک ملت در جهان مدرن میشود و بتواند در عین مبادله، امتیازهای هویت ملی را حفظ و صیانت کند.
ادبیات ملی، ادبیات فرصت ساز برای اتصال این هویت است، آنهم در شرایطی که خطر انقطاع و گسست‌ها وجود دارد.
سیدعباس صالحی تأکید کرد: ویژگی سوم است که ادبیات ملی رنگ، بو و طعم تاریخ و جغرافیای ملت را دارد، حس بوم‌گرایی در ادبیات وجود دارد.
ادبیات ملی ایرانی از چندهزارسال تاریخ و هزاران سال سابقه سرزمینی جغرافیایی ایران ارتزاق می‌کند و از آن مایه می‌گیرد و از آن فاصله نمی‌گیرد، گرته‌برداری نمی‌کند، می‌آموزد اما مقلد نمی‌شود.
ویژگی چهارم ادبیات ملی است است که خرده فرهنگ‌های داخل ملت را در درون خودش قرار می‌دهد، خرده‌فرهنگ‌ها را بخشی از بافت ملی می‌داند و ملت را در مقابل فرهنگ‌های درون خودش قرار می‌دهد.
ادبیات ملی ایرانی، ادبیاتی است که فرهنگ‌های اقوام و خرده فرهنگ‌های مذاهب، ادیان را به عنوان اجزای ملی خودش تلقی کند و با آن همراهی و همسازی می‌کند.
او در ادامه خاطرنشان کرد: به نظر می‌آید جایزه جلال با توجه به این گونه مولفه‌ها و مولفه‌های ادبیات ملی تاسیس شده است.جایزه جلال برای ارتقای ادبیات ملی است.
صالحی گفت: جلال نویسنده ملی بود و می توان با آرا او موافق بود یا منتقد پاره‌‌ای از رفتار و گفتار او بود، می‌توان او را پسندید یا نپسندید اما تردیدی نیست که جلال یک ادیب ملی معاصر بود و با همین مولفه‌هایی که گفته شد، زمانی که دید حزب توده، فاصله‌ای با ملت پیدا کرده و تظاهرات توده‌ای‌ها را در حمایت نفت شمال دید، راه خود را جدا کرد، زیرا نمی‌توانست با فضای ناهمگرایی ملی همخوان و همراه باشد.
او خاطرنشان کرد: ادبیات ملی که جایزه جلال با این مولفه‌ها و متغیرها تعریف می‌شود، اهمیت بسیاری دارد و توجه به آن مهم است.
ادبیات است که ایران را نگهداشته است‌ ادبیات می‌تواند حافظ این میراث و سنت تاریخی ایران باشد.
ادبیات ایرانی افتخار گرانبها انسانیت را در دورن خود داشته و جهان به آن مدیون است.
انتهای پیام/