توهم اقتدار آمریکا و واقعیت سست و ضعیف ساختارها
تبریز- یک کارشناس اجتماعی، فرهنگی و رسانه ای گفت: آتش سوزی امریکا نشان داد که اقتدار این کشور توهم بوده و ضعف ساختارها در آمریکا مشهود است.
حسن گلی در گفتوگو با مهر در خصوص آتشسوزی اخیر آمریکا، گفت: آتش سوزی آمریکا بهویژه در غرب این کشور مسبوق به سابقه بوده و طی سالهای گذشته هم باتوجه به وضعیت اقلیمی از جمله گرم شدن زمین و کم بارشی تشدید شده است، البته در کنار این موارد، عوامل انسانی و برخی روندهای طبیعی نیز میتوانند دلایل بروز چنین حوادثی باشند.
وی ادامه داد: آتش سوزیهای گذشته و اخیر به تناسب حجم خود همواره آسیبهای بسیاری را متوجه جامعه آمریکا کرده است و اقتصاد مردم منطقه را تحت تأثیر قرار داده و اثرات زیست محیطی منفی بسیاری داشته است.
وی افزود: اینکه چرا علیرغم تکرار مکرر این مسئله، نظام مقابله و پیشگیری مؤثری در آمریکا اتفاق نیافتاده، ضعف توجه به پدافند غیرعامل و سیاستهای زیست محیطی در جامعه آمریکا را نشان میدهد.
گلی خاطرنشان کرد: آتش سوزی اخیر هم به دلیل خسارتهای وحشتناک و هم به دلیل موقعیت جغرافیایی خود یعنی شهر لس آنجلس که مرکز سیاحتی و فرهنگی آمریکا محسوب میشود و چهرههای مشهور هالیود غالباً آنجا هستند، مورد توجه بیشتری واقع شده و بازتاب زیادی در رسانههای جهان از جمله ایران داشته است.
وی اضافه کرد: در این قضیه آنچه مشهود است عدم آمادگی دولت ایالات متحده و عدم برنامهریزی کامل و جامع این کشور برای پیشگیری، کنترل و مهار این گونه حادثهها میباشد.
همزمانی این حادثه با اواخر دولت بایدن و احتمالاً برخی کم توجهیهای ناشی از آن، شاید یک دلیل در عملکرد نامناسب دستگاههای متولی آمریکا باشد، لیکن یکی از دلایل اصلی آن، ناکارآمدی دستگاههای متولی محلی و ملی در این کشور بزرگ است که حتی در انجام هماهنگیها و پای کار آوردن تجهیزات و امکانات لازم برای مهار به موقع دچار مشکل بودهاند.
این مدرس دانشگاه در ادامه اظهار داشت: ایراد اصلی عدم سیاستگذاری زیست محیطی صحیح در آمریکا هست که توسعه غیرمجاز شهری در مناطق جنگلی نمونهای از وجود ضعفهای عمده محسوب میشود.
وی متذکر شد: در تحلیل مسئله چند موضوع خود را به خوبی نشان میدهند؛ نخست اینکه آمریکا هم جامعهای مانند دیگر کشورها است با نکات ضعف و قوتهایش؛ تصویری که رسانهها از این کشور در افکار عمومی دنیا ساختهاند، شکل دیگری است، اما حوادث اخیر نشان داد که آمریکا آنگونه که در هالیود تبلیغ میشود، نمیتواند کارهایی شبیه معجزه انجام دهد.
تفاوت بسیاری در برساخت رسانهای آمریکا با واقعیتهای این کشور وجود دارد و چهره آمریکا در شبکههای اجتماعی و رسانهها، فرسنگها با واقعیتها تفاوت دارند.
جامعه آمریکا با آنچه در هالیوود میبینیم فرق دارد و مدتی است که در کانون کشور خود با یک حادثه نتوانستهاند کنار بیایند.
این کارشناس روابط بین الملل گفت: در حادثه اخیر کمبود تجهیزات و امکانات، یکی از دلایل مهار مؤثر آتش بوده است و این سوال افکار عمومی از آنها وجود دارد که آیا بهتر نبود به جای دامن زدن بر طبل جنگ در اوکراین و ارسال کمکهای تسلیحاتی فراوان به این کشور در صدد تقویت نظام پدافند غیر عامل خود بودند؟
آیا به جای حمایت همه جانبه مالی - تسلیحاتی از رژیم کودک کش صهیونیستی بهتر نبود در این حوزه، برنامهریزی دقیقتری داشته باشند؟
گلی با اشاره به وجود برخی انگارههای ذهنی در افکار عمومی دنیا در تشبیه خسارتهای آتش سوزی با عذابهای آسمانی اقوام پیشین و ارتباط دادن آن به سیاستهای آمریکا در خصوص مردم مظلوم غزه یا فساد موجود در جامعه آمریکا، گفت: من صلاحیت و تخصص اظهار نظر در این خصوص را ندارم، اما بر اساس اصول حقوقی نظام بین الملل، آمریکا بایستی به عنوان شریک اصلی اسرائیل در جنایت علیه بشریت و نسل کشی پاسخگو باشد.
وی در ادامه بر لزوم عبرت گیری از اینگونه حوادث و اصلاح روندهای موجود در نظام زیست محیطی کشور با توجه به وجود جنگل در بخشهای مختلف ایران تاکید کرد.
گلی در پایان یادآور شد: اگر حادثهای به اندازه یک صدم آتش سوزی اخیر آمریکا در کشور ما اتفاق میافتاد، رسانههای آمریکا با نگاه خاص خود که سعی در ناکارآمد نشان دادن نظام سیاسی ما دارند، آن را صدها برابر بیشتر برجسته میکردند، لذا کنشگری رسانهای رسانههای مختلف کشور در این خصوص ایرادی ندارد اما این حادثه یا هر اتفاق دیگری در دنیا نباید به عامل توجیه برخی ناکارآمدیهای احتمالی تبدیل شود و لذا همواره بایستی با درس گرفتن از حوادث داخلی و بین المللی به فکر اصلاح و تقویت روز افزون روندهای مدیریتی در حوزههای مختلف بود.