ارزیابی انگلیس از معاهده ایران و روسیه
به اذعان لندن، روابط بین ایران و روسیه همواره براساس اهداف مشترک شکل گرفته است. در همین راستا وزارت دفاع انگلیس در بیانیهای اعلام کرد: «مشارکت روسیه و ایران براساس منافع دوجانبه امنیتی و اقتصادی شکل گرفته است.»
به گزارش مشرق، توافق راهبردی اخیر بین ایران و روسیه توجه کشورها و تحلیلگران بسیاری را به خود جلب کرده است.
اگرچه این توافق در راستای توسعه روابط سازنده بین تهران و مسکو براساس منافع ملی و ارزشهای مشترک ۲ کشور منعقد شده است، کشورهای غربی این توافق را به بهانهای برای اتهامپراکنی بیاساس علیه ایران و روسیه تبدیل کردهاند.
در همین راستا، وزارت دفاع انگلیس شامگاه پنجشنبه در بیانیهای که با عنوان «گزارش درباره اوکراین» منتشر شده است، به جزئیات توافق بین ایران و روسیه پرداخته است.
به اذعان لندن، روابط بین ایران و روسیه همواره براساس اهداف مشترک شکل گرفته است.
در همین راستا وزارت دفاع انگلیس در بیانیهای اعلام کرد: «مشارکت روسیه و ایران براساس منافع دوجانبه امنیتی و اقتصادی شکل گرفته است.»
این وزارتخانه جنگ اوکراین را دلیل نزدیکی «اخیر» روابط ایران و روسیه معرفی کرده است.
این ادعا درحالی است که توافق راهبردی کنونی، نسخهای بروزشده از توافقهای پیشین در دهههای اخیر بین ۲ کشور است که بهخوبی عمق روابط تهران و مسکو و ریشه قدیمی آن را برجسته میکند.
با این وجود، وزارت دفاع انگلیس در بیانیه خود مدعی شد: «روسیه در طول جنگ جاری در اوکراین به حمایت نظامی ایران متکی بوده است.
با این حال، بی اعتمادی و تنش در روابط ممکن است مانع گسترش همکاری آنها شود.»
تهران و مسکو همواره این اتهام را رد کردهاند.
لندن در تلاشی برای کوچک جلوه دادن توافق راهبردی کنونی، ضمن اذعان به «همکاری گستردهتر ایران و روسیه در بخشهای مختلف از جمله دفاع و امنیت، اقتصاد، تجارت، حملونقل، انرژی، فناوری، اطلاعات و امنیت فضای سایبری» براساس توافق راهبردی کنونی، نوشت: «برخلاف توافقات روسیه با کره شمالی و بلاروس، این توافق شامل بند دفاعی متقابل نیست.»
در آخر، وزارت دفاع انگلیس مدعی شد: «این توافق چارچوب قانونی برای همکاری بیشتر ایران و روسیه فراهم میکند و تلاشهای همکاری موجود و آینده را رسمی میکند.
با این حال، بعید است که به طور قابل توجهی مشارکت را افزایش دهد یا دامنه همکاری فعلی آنها را گسترش دهد.»
این ادعا درحالی است که رسانههای غربی همچون «رویترز» امضای توافقنامه «شراکت جامع راهبردی» میان ایران و روسیه را بهعنوان «عصر جدید» روابط ایران و روسیه توصیف کردهاند.
رویترز نوشته، ایران و روسیه با این توافق، همکاریها در طیفی از حوزههای مختلف، از جمله سرویسهای امنیتی، رزمایشهای نظامی، تردد ناوهای جنگی و تعلیم نظامی مشترک را ارتقا دادند.
خبرگزاری انگلیسی در ادامه نوشت: پزشکیان در سفر به کرملین که اولین سفر دوجانبه او به روسیه پس از پیروزی او در انتخابات بود، از این توافقنامه به عنوان فصل جدیدی در روابط دوجانبه استقبال کرد و پوتین نیز بیان کرد که مسکو و تهران دیدگاههای مشترک زیادی درباره روابط بینالملل دارند.
علاوه بر این، خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی با مورد توجه قرار دادن امضای این توافقنامه میان ایران و روسیه نوشت: ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و مسعود پزشکیان، همتای ایرانی او، جمعه، یک توافقنامه گسترده همکاری امضا کردند که موجب تعمیق شراکت آنها در مواجهه با تحریمهای غربی خواهد شد.
این خبرگزاری استقبال رئیسجمهور روسیه از این توافق را مورد توجه قرار داد که آن را «گشایشی واقعی» خوانده بود که شرایط پیشرفت باثبات و بادوام روسیه، ایران و کل منطقه را فراهم میکند.
نقطه عطف بزرگی در روابط تهران-مسکو
مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین
خبرگزاری فرانسه نیز درباره توافقنامه جدید تهران-مسکو نوشت: روسیه و ایران، جمعه گذشته توافقی را امضا کردند که پشتوانه همکاری اقتصادی و نظامی آنها و نقطه عطف بزرگی در روابط آنها خواهد بود.
«مسعود پزشکیان»، رئیس جمهور ایران و «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، جمعه ۱۷ دسامبر، در مراسمی در کاخ کرملین، توافقنامه جامع راهبردی بین ۲ کشور را امضا کردند.
با امضای این معاهده ۲ کشور روابط خود را به شکل ویژه در زمینههای اقتصادی، علمی، فناوری، فرهنگی و گردشگری گسترش خواهند داد.