خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 13 بهمن 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

این داور همیشه علیه ایران سوت می‌زند/ نماینده‌ای که نمی‌داند چرا مردم کمتر گوشت می‌خرند!

مشرق | سیاسی، برگزیده | شنبه، 13 بهمن 1403 - 12:29
اگر مجلس و دولت می‌خواهند اثرات ملموس اجرای قانون مثبت کالابرگ را ببینند؛ لازم است تا این قانون را بصورت فراگیر اجرا کنند و فقط به چند دهک محدود پایین بسنده نکنند.
گوشت،ايران،كالابرگ،توليد،سوريه،قانون،داخل،اجراي،دولت،واردات، ...

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و اتفاقات کشور است.
ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم.
هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
کور برای ایران؛ بینا برای ترکیه!
این داور همیشه علیه ایران سوت می‌زند
محسن امین‌زاده، از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ و از مقامات وزارت خارجه در دولت اصلاحات به تازگی در اظهاراتی پیرامون تحولات سوریه گفته است:‌ طبعا سقوط دولت اسد و حاکم شدن دولتی که مواضع و تفکراتی کاملا متفاوت دارد، به جایگاه ایران در منطقه آسیب زده است چرا که نقش بشار اسد بیش از یک متحد عادی برای فعالیت های نظام در منطقه بود و حذف او از قدرت در سوریه لطمه سنگینی به حضور و فعالیت های ایران در خاورمیانه عربی زده است و لذا تا این مرحله جمهوری اسلامی ایران، بازنده اصلی تحولات سوریه است.
به گزارش کانال تلگرامی امتداد، او می‌افزاید: از طرفی دیگر تا این مرحله ترکیه هم حق دارد که خود را پیروز اصلی این تحولات تلقی کند.
جریانی که در دمشق قدرت را به دست گرفته است بسیار به دولت ترکیه نزدیک است و شواهد حاکی است که حاکمان جدید دمشق، سال ها تحت مدیریت سازمان اطلاعاتی ترکیه، آموزش دیده اند.
از شکست های پیشین درس گرفته اند و آموزه های ایجاد یک نظام حکمرانی قابل قبول و متفاوت از ساختارهای داعشی را فرا گرفته‌اند.
*آقای امین‌زاده ۳ سال قبل هم در پی خروج آمریکا از افغانستان اظهار کرده بود که ایران و سپاه مهمترین بازندگان تحولات افغانستان هستند.[۱] او در سال گذشته هم طی اظهاراتی از این گفته بود که موفقیت های دیپلماتیک رژیم صهیونیستی نسبت به ایران خیلی بیشتر است.[۲]
لذا به وضوح مشاهده می‌شود کسی که سابقه دستگیری در فتنه ۸۸ را دارد و در هر تحول و رخدادی مدعی باخت ایران است؛ طبعا تحلیل‌های قابل اتکایی ندارد.
لکن از باب پاسخ به شبهه و تبیین مسئله باید از اظهارات شخص امین‌زاده وام گرفت و تأکید کرد اگر حاکمیت جدید سوریه ترجیح می‌دهد رفتارهایی بر خلاف حکومت داعش داشته باشد؛ این‌همه آیا جز به دلیل حضور موفق ایران و محور مقاومت در قضایای سوریه و محور مقاومت بود؟
آیا امروز کسی در منطقه غرب آسیا و شرق و شمال و جنوب آن هست که نداند ایران هیچ رخداد ضد امنیتی در فرامرزهای خود را تحمل نمی‌کند و تشکیل دوباره داعش خط قرمز ایران است؟
"بسط هژمونیک" گزاره‌ای است که در ذهن بدخواهان و آنها که خود را به خواب زده‌اند دیده نمی‌شود لکن در قبال آن باید گفت که اقدام ایران در قضایایی مثل سوریه، بوسنی و هرزگوین و جنگ اوکراین مصداق بسط هژمونیک است.
اقدامی که به موجب آن قدرت و اقتدار و توانمندی یک هژمونی اثبات می‌شود و نتیجه کار که یک مقوله چند بعدی است در کلیت ماجرا تأثیری ندارد.
ما در بوسنی هم جنگیدیم و برای دفاع از مردم آن کشور حضور یافتیم و دست آخر بر اثر قرارداد دیتون از منطقه خارج شدیم.
اما چیزی که بر جای ماند نه شکست ایران که اثبات اقتدار هژمونی نوظهور ایران و تعیین‌کنندگی قدرت ایران حتی در قلب اروپا بود.
همچنانکه در سوریه هم همین قضیه تکرار شد.
آیا این رخدادها مساوی با شکست هستند؟
طبعا خیر و امثال امین‌زاده در حالت خوشبینانه نسبت به این معارف دچار جهل هستند.
اگر خود را به تجاهل نزده باشند!
در بحث سوریه هم باید دانست که ما در سوریه داعش را محو کردیم، برای ایران و ایرانی امنیت ساختیم، قدرتی بس بزرگ در ذهن جهانیان ساختیم، بر اسب بی‌مهار سلفی‌گری تکفیری لگام زدیم، به ترکیه و اسرائیل و آمریکا نشان دادیم که حرف حرف ماست و در آخر و پس از نجات مردم سوریه از تکفیر هم به خواسته آنها و حکومتشان تن دادیم.
و این رخدادها مصداق اتمّ پیروزی و عقلانیت است نه مصداق شکست!
ترکیه هم که از دیرباز روابط حسنه‌ای با معارضین سوریه داشت؛ اکنون بر اکتاف همان معارضان نشسته و خود را دایه‌ی یک سرزمین بی‌رئیس‌جمهور و زخم‌دیده از جنگ می‌داند.
که طبعا این اقدام هم مصداق پیروزی نیست.
چراغ عقلانیت و حل صحیح معادلات لازمه نگریستن به هر رخدادی است.
***
اجرای قانون کالابرگ؛ محدود یا فراگیر؟!
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی که طی ماه‌های اخیر تأکیدات مؤکدی بر اجرای قانون کالابرگ و اجرایی شدن آن تا پیش از آغاز ماه مبارک رمضان داشت، به تازگی طی سخنانی در استان یزد در این باره گفته است: باید دهک‌های پایین جامعه را تحت پوشش کالابرگ قرار بدهیم.
او با بیان اینکه در کنار مواد غذایی حتی وسایل جهیزیه هم می‌تواند جزو کالابرگ باشد، تصریح کرد: این کالابرگ‌ها برای ۸۰ میلیون نفر نیست.
برای دهک‌های پایین جامعه است.
به گزارش مشرق، قالیباف می‌افزاید: باید این کار را به سرعت انجام دهیم.
حرف من این بود که باید حتما از ماه مبارک رمضان این بحث را شروع کنیم.
ما پلتفرم‌های فنی این کار و داده‌های دقیق آنرا در اختیار داریم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در توضیح مثبتات قانون کالابرگ گفته است: باید به‌گونه‌ای نیازها را تحت پوشش قرار بدهیم که اگرچه تورم داریم اما مردم هرگز برای اقلام اساسی زندگی‌شان بیش از افزایش حقوق سالانه پرداخت نکنند و قدرت خرید آنها باید با کالابرگ الکترونیکی جبران شود.[۳]
*در راستای مواضع مهم مجلس برای ایجاد نظام اقتصادی کالابرگ؛ وزیر کار نیز از اجرای این قانون تا قبل از آغاز ماه مبارک رمضان خبر داده است.
احمد میدری با بیان اینکه امسال مبلغ ۱۵ همت به این کار اختصاص داده شده، از این گفت که این مبلغ صرفا می‌تواند به کالابرگ قشرهای تحت پوشش نهادهای حمایتی و قشرهای نزدیک به این رده اختصاص یابد.
او تصریح می‌کند که اگر مبلغ ۱۵ همت افزایش یابد آنگاه می‌توان کالابرگ را به سایر قشرها نیز اعطا کرد.[۴]
عقلانیت اقتصادی و همدلی مقامات مجلس و دولت برای اجرای نظام کالابرگ بسیار مغتنم است.
در عین حال باید این تأکید اصلاح‌گر را مطرح کرد که اگر مجلس و دولت می‌خواهند اثرات ملموس اجرای قانون مثبت کالابرگ را ببینند؛ لازم است تا این قانون را بصورت فراگیر اجرا کنند و مثلا غیر از ۳ دهک بالای جامعه؛ تمام سایر دهک‌ها را کاملا تحت پوشش قانون کالابرگ قرار دهند.
دقت شود که نگاه به قانون کالابرگ باید نگاه اجرای یک نسخه شفابخش اقتصادی و فراگیر باشد نه نگاه به اجرای یک رفتار ترمیمی و محدود!
چه اینکه مثبتات قانون کالابرگ در صورت اجرای فراگیر، تأثیرات مثبت فراقیمتی و فراکالایی خواهد و این به نفع اقتصاد کلان ایران و به نفع همه است.
لذاست که در کنار همدلی ایجاد شده بین مسئولان برای نجات معیشت مردم از تلاطم تورم و گرانی بیقاعده لکن لازم است که به لزوم اجرای فراگیر قانون کالابرگ نیز توجه شود.
دقت کنیم که یکی از بدترین رخدادهای اقتصادی آنست که یک حاکمیت و یک جامعه در حالی درگیر مشکلات معیشتی باشد که راه حل‌های ساده آن مشکلات در دسترس باشد اما این راه حل‌ها به دلیل بی‌توجهی اجرا نشوند!
***
تقدّس معیشت مردم؛ رکن نخست اقتصاد
نماینده‌ای که نمی‌داند چرا مردم کمتر گوشت می‌خرند!
حامد یزدیان، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در گفت‌وگو با ایلنا از مخالفت کمیسیون کشاورزی با واردات گوشت خبر داد و گفت: کمیسیون مخالف جدی واردات این کالاست و در ماه‌های اخیر مکاتباتی در این زمینه با وزارت جهاد کشاورزی داشته است، اکنون چند ده هزار گوساله آماده کشتار در کشور وجود دارد اما متاسفانه دولت از خرید آنها حمایت نکرده و به واردات ارز تخصیص داده و این یکی از سیاست‌های اشتباه وزارت کشاورزی بوده که ارز را صرف حمایت از تولید داخل نکرده است.
او همچنین اظهار می‌کند: گوشت گوسفند از دیرباز کالای پرمصرفی در ایران بوده اما متاسفانه اکنون گوشت مرغ جای این محصول را گرفته و این در حالی است که وابستگی ارزی در گوشت مرغ بسیار زیاد است و در دام سبک این وابستگی به میزان چشمگیری پایین می‌آید در نتیجه در جلساتی که بین دولت و مجلس برگزار شده طرفین به دنبال راهکارهایی هستند که بهره‌وری تولید دام سبک به افزایش موجودی این کالا در سبد خرید مردم بیانجامد.[۵]
*جای تعجب است که این نماینده محترم در جریان قیمت‌های گران گوشت قرمز و از آن بدتر گوشت گوسفند نیست و نمی‌داند که مردم مدت‌هاست به دلیل همین گرانی ضریب بیشتری به مصرف گوشت سفید مرغ داده‌اند.
همچنین است که انتظار بود این نماینده محترم بداند اگر لحظه‌ای واردات گوشت متوقف شود؛ طبق اذعان کارشناسان؛ قیمت گوشت معمولی دچار جهش شدید خواهد شد.[۶] چه برسد به گوشت گوسفند که گفته می‌شود هم‌اکنون نیز با ارقام میلیونی به فروش می‌رسد.
فلذا مسئله به وابستگی ارزی ربطی ندارد بلکه به سیاست دولت برای حمایت از مصرف کنندگان و معضل گرانی بیقاعده برمی‌گردد.
همه ما باید متوجه ضرورت حمایت از تولید داخل و اهمیت آن باشیم.
لکن مقدس‌ترین امر در این زمینه معیشت مردم و اقتصاد قیمت‌هاست.
و مابقی قضایا فرع ماجراست.
وقتی معیشت مردم در خطر قرار می‌گیرد؛ ولو به قیمت واردات نیز باید از این معیشت مقدس حراست کرد و هر سیاستی که این تقدس را تهدید کند پذیرفته نیست.
دقت شود که مردم بیگناه ایران با خارج شدن گوشت گوسفند از کلان سفره‌هایشان و بسنده کردن به گوشت سفید و گوشت گوساله؛ سهم خود را در مشکلات اقتصادی پرداخته‌اند و دولت و دامداران محترم هم باید در این کاهش سود سهمی داشته باشند وگرنه عدالت برقرار نمی‌شود.
درباره ماجرای اهمیت واردات گوشت، خوانش گزیده‌ای از صحبت‌های ۶ ماه قبل آقای منصور پوریان، رئیس شورای تأمین دام کشور خالی از لطف نیست:
_ در حال حاضر انواع گوشت قرمز گوسفند و گوساله گرم و منجمد وارداتی و تولید داخل در بازار متناسب با تقاضای مردم عرضه می‌شود و بیشترین تقاضا برای گوشت‌های وارداتی وجود دارد زیرا گوشت تولید داخل همچنان با فاصله زیادی گران‌تر از گوشت وارداتی است و البته این فاصله قیمتی برای تولیدکنندگان مشکل‌ساز شده است، گوشت تولید داخل امروز به عنوان گوشت گران در بازار عرضه می‌شود و تنها سه دهک اول جامعه می‌توانند این گوشت را تهیه کنند.
_ هر چند دامداران تولیدکننده دام سبک و سنگین در ضرر هستند اما هنوز هزینه تولید گوشت تولید داخل بالاست و تولید داخل نتوانسته در جذب تقاضا بر گوشت وارداتی غلبه کند، بازار به دنبال عرضه قوی با قیمت مناسب است و تولید گران سنخیتی با این تقاضا ندارد.
_ وابستگی کامل به تولید داخل ما را با جهش‌های قیمتی روبه‌رو می‌کند و واردات برای تامین نیاز شش دهک پایینی جامعه که بیشترین جمعیت کشور را تشکیل می‌دهد لازم است زیرا خرید گوشت قرمز ۵۰۰ هزار تومانی هزینه سنگینی را به این جمعیت تحمیل می‌کند.
_ وقتی قیمت گوشت تولید داخل که به دست مصرف‌کننده می‌رسد کاهش یابد به طور خودکار گوشت وارداتی از بازار خارج می‌شود.[۷]
***
1_ mshrgh.ir/1290822
2_ mshrgh.ir/1547413
3_ mshrgh.ir/1684968
4_ mshrgh.ir/1684285
5_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1590069
6_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1516148
7_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1516148