هشدار چین نسبت به اقدامات ژاپن
ژاپن فناوری های مرتبط با تراشه های پیشرفته و رایانه های کوانتومی را به فهرست کنترل صادرات خود اضافه کرده است، اقدامی مهارکننده که با واکنش چین مواجه شده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، بر اساس پیشنویس اصلاحیه قانون ارز خارجی ژاپن، دولت این کشور قصد دارد فهرست کالاهای مشمول کنترل صادرات را گسترش دهد.
این محدودیتها شامل تراشههای پیشرفته مورد استفاده در ساخت رایانههای کوانتومی، تجهیزات لیتوگرافی و سیستمهای خنککننده دمای پایین خواهد شد.
مقامات وزارت اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن اعلام کردند که شرکتهایی که قصد صادرات این فناوریها را دارند، باید مجوز دریافت کنند تا اطمینان حاصل شود که این محصولات برای ساخت تسلیحات یا توسعه آنها استفاده نمیشوند.
تراشههای پیشرفته میتوانند توانایی محاسباتی سلاحهای هدایتشونده را افزایش دهند، درحالیکه رایانههای کوانتومی ممکن است در شکستن رمزگذاریها مورد استفاده قرار گیرند.
طبق برنامهریزیهای انجامشده، این محدودیتهای جدید از اواخر ماه مه اجرایی خواهند شد.
این اقدام ژاپن در حالی صورت میگیرد که ایالات متحده بهدنبال بستن شکافهای محدودیت فروش تراشههای هوش مصنوعی است.
واشنگتن نگران است که نیمههادیهای شرکت NVIDIA از طریق کشورهای ثالث به چین صادر شوند.
علاوه بر این، دولت ژاپن در حال افزایش تعداد نهادهای خارجی تحت کنترل صادرات خود است.
توکیو اعلام کرد که 42 نهاد دیگر را به فهرست شرکتها و سازمانهای خارجی که صادرات کالاهای دارای کاربرد دوگانه (نظامی و غیرنظامی) به آنها مشمول نظارت خواهد بود، اضافه میکند.
این فهرست از 5 فوریه اجرایی خواهد شد و شامل حدود 110 شرکت چینی، مؤسسات تحقیقاتی و نهادهای دیگر است.
در واکنش به اقدامات ژاپن، سخنگوی وزارت بازرگانی چین در کنفرانس مطبوعاتی این وزراتخانه گفت: مدتی است که برخی کشورها با تعمیم مفهوم امنیت ملی و سوءاستفاده از اقدامات محدودکننده صادرات، به تحریم و فشار علیه صنایعی مانند نیمه رساناهای چین پرداختهاند.
وی خاطرنشان کرد: اقدامات محدودکننده صادراتی که ژاپن قصد اجرای آن را دارد، بر امنیت و ثبات زنجیره تأمین تأثیر منفی خواهد گذاشت، روابط تجاری عادی بین شرکتها را مختل میکند و به منافع شرکتهای دو کشور آسیب میزند.
این سخنگو همچنین درباره اعلام دولت ژاپن مبنی بر برنامهریزی برای اعمال محدودیتهای صادراتی بر بیش از 10 مورد مرتبط با نیمه رساناها و قرار دادن چند شرکت چینی در این فهرست، تأکید کرد: ما امیدواریم که ژاپن به صدای منطقی صنعت گوش دهد و با توجه به حفظ قوانین تجارت بینالمللی و همکاری اقتصادی عظیم میان چین و ژاپن، به موقع روشهای خود را اصلاح کند تا از ایجاد موانع در برابر توسعه سالم روابط اقتصادی و تجاری دو کشور جلوگیری شود.
در سالهای اخیر، افزایش تقاضای چین برای تجهیزات ساخت نیمههادیها، سود قابلتوجهی برای شرکتهای ژاپنی به همراه داشته است.
فروش این تجهیزات توسط شرکتهای ژاپنی در سال گذشته به بالاترین میزان تاریخ خود رسید.
بااینحال، هنوز مشخص نیست که این مقررات سختگیرانه چه تأثیری بر تجارت شرکتهای ژاپنی خواهد داشت.
دولت جو بایدن در سالهای اخیر ژاپن و هلند را تحت فشار قرار داده تا فروش این فناوریهای پیشرفته به شرکتهای چینی را محدود کنند.
اعمال این محدودیتهای جدید، نشان دهنده آن است که ژاپن قصد دارد نقش پررنگتری در همراهی با استراتژی آمریکا برای مهار چین در حوزه فناوریهای پیشرفته ایفا میکند.
بااینحال، چین این تصمیم را تهدیدی برای روابط تجاری دوجانبه دانسته و بهطور غیرمستقیم نسبت به پیامدهای احتمالی آن هشدار داده است.
درحالیکه ژاپن بهدنبال حفظ توازن بین منافع اقتصادی و تعهدات امنیتی خود در قبال متحدان غربی است، این اقدام میتواند تنشهای اقتصادی بین توکیو و پکن را تشدید کند.
انتهای پیام/