خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 13 بهمن 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

بومی‌سازی کاتالیست‌های گوگردزدایی برای کاهش آلودگی هوا

مشرق | اجتماعی و حوادث | شنبه، 13 بهمن 1403 - 17:23
یک شرکت دانش‌بنیان موفق به بومی‌سازی کاتالیست‌های گوگردزدایی اکسایشی به عنوان روشی موثر در حذف ترکیبات گوگردی موجود در برش‌های مختلف نفتی شده است که سهمی قابل ملاحظه درکاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی دارد.
توليد،كاتاليست،محصول،نوايي،انواع،پايه،مجموعه،گوگردزدايي،گوگر ...

به گزارش مشرق، این مجموعه دانش‌بنیان که در زمینه ساخت کاتالیست و خدمات مربوط به این کالای استراتژیک فعالیت می‌کند تولیدکننده انواع جاذب‌ها و کاتالیست‌های مورد نیاز واحدهای احیای مستقیم فولادی تولیدکننده آهن اسفنجی به روش DRI، کاتالیست‌های زنجیره تولید اوره و آمونیاک و متانول و نیز کاتالیست‌های زنجیره تولید هیدروژن در واحدهای پالایشگاهی، کاتالیست‌های هیدروژناسیون روغن مایع، کاتالیست‌های ODS و Active Clay است.
مدیر عامل این شرکت دانش‌بنیان با بیان اینکه این مجموعه از بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های اکسید روی فعال و جاذب‌های سولفورزدایی در منطقه خاورمیانه است، افزود: تاکنون بیش از ۵ هزارتن از انواع جاذب‌های سولفورزدایی را تولید و به مشتریان خود در صنایع مختلف تحویل‌ شده است.
حسن نوایی الوار ادامه داد: این مجموعه با توسعه دانش فنی بازیابی فلزات پایه از کاتالیست‌های مستعمل، علاوه بر موفقیت‌های علمی و کسب جایزه طرح برتر جشنواره بین‌المللی خوارزمی، خط تولید شمش نیکل و بازیابی دیگر فلزات پایه را در میان دیگر خطوط تولید خود دارد و بخش بزرگی از نیازهای خود به انواع فلزات پایه مورد استفاده در کاتالیست‌ها را رفع کرده است.
به گفته وی، هم‌زمان با دومین نمایشگاه ایران پتروکم ۱۴۰۳(IRAN PETROCHEM ۲۰۲۵) و در خلال همایش جانبی این نمایشگاه، محصول جدید شرکت دانش‌بنیان با عنوان «کاتالیست‌های گوگردزدایی اکسایشی» معرفی شده است.
نوایی در خصوص ویژگی‌های این محصول با بیان اینکه، گوگردزدایی اکسایشی، روشی موثر در حذف ترکیبات گوگردی موجود در برش‌های مختلف نفتی است در توضیح بیشتری افزود: همچنین می‌توان از این روش برای احیای هیدروکسید سدیم (جریان کاستیک مستعمل) مورد استفاده در واحدهای مراکس که از کاستیک برای کاهش غلظت گوگرد و مرکاپتان‌های موجود در برش‌های هیدروکربنی استفاده می‌کنند، استفاده کرد.
این فعال حوزه دانش بنیان همچنین اضافه کرد: حذف ترکیبات مرکاپتانی از برش‌های نفتی مختلف و همچنین نفت خام با استفاده از فرآیند DMD امکان‌پذیر است که مراحل متعددی را در بر می‌گیرد.
وی ادامه داد: دانش فنی تولید این کاتالیست، برای نخستین بار در ایران و به صورت یک کاتالیست هتروژن، توسعه داده شده‌ و نمونه این کاتالیست تولید شده و عملکرد آن در تست‌های متعدد، در مقیاس آزمایشگاهی و همچنین پایلوت کانتینیوس آزمایشگاهی طراحی شده و با خوراک پالایشگاه‌های مختلف مورد ارزیابی کامل قرار گرفته‌است.
به گفته نوایی الوار، این کاتالیست که مراحل آزمایشگاهی و پایلوت خود را با استفاده از خوراک پالایشگاه‌های شیراز و تهران طی کرده‌ است، با توجه به حجم مازوت انبار شده در کشور و معضل تامین سوخت کم گوگرد مناسب برای مصارف مرتبط، از جمله سوخت کشتیرانی، از امکان تجاری شدن در پالایشگاه‌ها، پالایشگاه‌های کوچک(Mini Refineries) و مراکز مرتبط برخوردار است.
وی با بیان اینکه این کاتالیست‌ها، قابلیت تولید در مقیاس صنعتی را دارد، خاطرنشان کرد: این محصول می‌تواند برای مصارف متعدد مورد استفاده قرار گیرد و سهمی قابل ملاحظه در کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی ایفا کند.
به گزارش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، این فعال حوزه نوآوری همچنین گفت: این مجموعه فناور علاوه بر تولید این کاتالیست برای نخستین‌بار در منطقه، امکان ارائه لایسنس، طراحی پایه و تفصیلی واحد گوگردزدایی اکسایشی را به عنوان راهکاری بهینه و همخوان با محیط‌زیست و توسعه پایدار جهت کاهش گوگرد انواع سوخت دارد.
نوایی در خصوص ظرفیت تولید این واحد دانش‌بنیان نیز بیان کرد: از آنجا که این محصول از نظر صنعتی در ایران تجاری نشده‌ است، در خصوص ظرفیت تولید نمی‌توان عدد مشخصی اعلام کرد اما در مجموع از ظرفیت تولید بالایی برخوردار هستیم و محدودیتی نداریم.
تنها بازار ما در حال حاضر پتروشیمی خارک است که خود یک واحد کوچک است.
وی خاطرنشان کرد: با کشورهای حوزه خلیج فارس مذاکراتی در خصوص صادرات انجام شده اما هنوز نهایی نشده است و به طور مشخص با تولید این محصول ۵۰ نفر مشغول به کار شده‌اند.