روایتی از اشراف امنیتی سازمان اطلاعات سپاه/ کالابرگ نه! شاید بسته معیشتی
شعار گفتمانی "نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی" هرگز ناقض اصل استقلال کشور و یا روابط دیپلماتیک و راهبردی نیست. بلکه این شعار گرامی به معنای نفی شرقزدگی و غربزدگی است.
سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است.
ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم.
هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
کالابرگ ماه رمضان به بسته معیشتی تبدیل شد!
کالابرگ نه!
شاید بسته معیشتی
سیدحمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه در مصاحبه با ایلنا درباره ارائه کالابرگ الکترونیکی تا ماه مبارک رمضان پیرو تاکید رئیس مجلس گفت: بودجه سال آینده از یک فروردین لازمالاجرا میشود و بعد از ابلاغ هر چه قانونگذار تصمیم گرفته و تصویب کرده باشد اجرا میشود اما در سال جاری انشاالله برای دهه فجر یک بسته معیشتی داده میشود.[۱]
*سخنان مبهم پورمحمدی در حالی است که میدری، وزیر کار اخیرا وعده داده بود که تا ماه مبارک رمضان کالابرگ الکترونیکی به دهکهای پایین ارائه خواهد شد.
او در عین حال اشاره داشت که اگر مبلغ ۱۵ همت؛ بودجه در نظر گرفته شده برای قانون کالابرگ (تا قبل از ماه مبارک) افزایش یابد آنگاه میتوان کالابرگ را به سایر قشرها نیز اعطا کرد.[۲]
لازم به اشاره است که رئیس مجلس از مدتی قبل ضمن تأکید بر ارائه کالابرگ تا آغاز ماه مبارک رمضان همچنین تصریح داشته که مواردی از لوازم خانگی هم باید تحت پوشش این کالابرگ باشد و مردم نباید بیش از اضافه شدن درآمد سالیانهشان هزینه تلاطمهای تورمی را بپردازند.[۳]
در این میان البته تأکیداتی نیز وجود دارد مبنی بر اینکه لمس دستاوردهای قانون خوب کالابرگ منوط به فراگیری و پوششیابی آن برای اکثریت دهکهای جامعه (اقلا ۷ دهک) است و اجرای مرحمتی و محدود این طرح موجب میشود کلیت اقتصاد ایران از مواهب خوب آن محروم بماند.
صحبتهای رئیس سازمان برنامه و بودجه مبنی بر اینکه کالابرگ ماه رمضان تبدیل به بسته معیشتی شده؛ بر ابهامات این فضا افزوده است.
دقت شود که در این زمینه تجربه تلخ اجرای ناقص قانون کالابرگ در زمان قبلی نیز وجود دارد که چگونه هیچ اقبالی را در میان مردم برنیانگیخت و گرهی را از معیشت جامعه وا نکرد.
***
فهم ناقص از شعار "نه شرقی، نه غربی"
حسن هانیزاده، کارشناس روابط بینالملل به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا اظهار کرده است:
"یکی از شعارهای کلیدی و محوری جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، شعار «نه شرقی نه غربی» است.
ایجاد توازن بین شرق و غرب و اتخاذ سیاست مستقل ایران بدون تکیه بر کمک قدرتهای شرقی و غربی، بخشی از مولفههای مهم جمهوری اسلامی ایران است.
ایران تنها کشوری است که توانسته بدون تکیه بر قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای، با تکیه بر امکانات بومی خود، استقلال ملی و اسلامی خود را حفظ کند.
به همین دلیل، جمهوری اسلامی ایران علیرغم رابطهای که با برخی کشورها مانند روسیه و چین دارد، تمایل دارد که همچنان شعار «نه شرقی نه غربی» را حفظ کند و بتواند با حفظ استقلال خود به عنوان یک قدرت سوم در تعاملات بینالمللی مطرح شود."[۴]
*گوینده محترم این اظهارات گویا معنای شعار گفتمانی "نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی" را به درستی فهم نکرده است که مدعی شده ایران علیرغم رابطه با روسیه و چین اما تمایل دارد استقلال خود را حفظ کند!
در واقع فرد گوینده متوجه نیست که رابطه داشتن با فلان کشور و بهمان حاکمیت ناقض استقلال و شعار اصولی "نه شرقی، نه غربی..." نیست.
بلکه این شعار گفتمانی به معنای نفی وابستگی و ضدیت با غربزدگی و شرقزدگی است.
چه اینکه نه امام راحل بعنوان بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی و نه هیچیک از پیشروان نهضت انقلاب اسلامی نمیگفتند که به دلیل شعار نه شرقی، نه غربی؛ نباید با هیچ کشوری در غرب و شرق جهان در ارتباط باشیم.
به سخن دیگر اینکه ایران اسلامی میتواند با همه کشورهای مشروع جهان ارتباط داشته باشد و در عین حال غربزده و شرقزده هم نباشد.
و این همان اصل شعار "نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی" است.
یعنی این شعار گرامی و ترجمانی؛ با روابط اصولی یا راهبردی ایران با هیچ کشوری دیگری در تضاد نیست و حفظ استقلال کشور هم مغایر این ارتباطات نیست.
پس این سخن صحیح نیست که "ایران ضمن ارتباط با شرق قصد حفظ استقلال خود را هم دارد" زیرا این گزارهها ناقض یکدیگر نیستند.
دقت شود که داشتن تصور غلط از یک شعار؛ موجب قربانی شدن فرصتها و دستاوردهای بسیاری میشود.
***
روایتی از اشراف امنیتی سازمان اطلاعات سپاه
سردار حمید بزمشاهی، دبیر اشراف فرماندهی کل سپاه و دبیر جشنواره مالک اشتر سپاه پاسداران طی سخنانی در نشست خبری با رسانهها به مناسبت برگزاری چهاردهمین جشنواره مالک اشتر به کارنامه و عملکرد سازمان اطلاعات سپاه اشاره کرده و گفته است: در بخش اطلاعات سپاه که یکی از بخشهای حساس و تاثیرگذار بر امنیت کشور است، علاوهبر اینکه با گروهکها مسلح تروریستی درون و برونمرز برخورد میشود و شبکههای جاسوسی نیز دستگیر میشوند، برخورد با عناصر گروهکهای تکفیری نیز در دستور کار سازمان اطلاعات سپاه است و با بیش از ۲۰۰ نفر از آنان برخورد و تعیین تکلیف انجام شده است.
در سال ۱۴۰۲ نیز حداقل ۳ گروه و تیم تروریستی تحت ضربه قرار گرفتند و پیش از اقدام دستگیر شدند.
به گزارش ایسنا، او میافزاید: همچنین استعلام امنیتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در یک سامانه منسجم از سوی سازمان اطلاعات سپاه بهخوبی و با دقت انجام شد.[۵]
*آشنایی مردم و جوانان با عملکرد و کارنامه سربازان گمنام امام زمان یک ضرورت اجتماعی، انقلابی و تمدنی است.
عملی که باید در پیوست اقدامات امنیتی انجام شود تا جامعه متوجه نعم خویش باشد و بر گرداگرد آنها حصار گفتمانی بسازد.
البته دقت شود که بیان این عملکرد و اشاره به آن دارای اسلوب خاصی است که آگاهان مسئله بدان واقفاند.
لکن قبل از اسلوبدانی؛ بحث الزام اطلاعرسانی در قبال این مسئله است که باید در ذهن خواص، نیروهای محترم امنیتی و مردم نهادینه شود.
الزام گمنامی و لزوم بیان دستاوردها؛ نقطه عطفی ظریفی است که در فعالیتهای امنیتی کلان باید به آن توجه شود.
بدیهیست هنگامی که نهاد امین جامعه (مثل نهادهای امنیتی) روایت درست را به جامعه منتقل نکند؛ آنگاه در همین زمینه روایتی ساخته خواهد شد که مطابق واقعیت نیست!
***
1_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1585946
2_ mshrgh.ir/1685046
3_ mshrgh.ir/1685046
4_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1590064
5_ isna.ir/xdSMGq