پاسخها و تاکتیکهای تجاری چین ضد تعرفههای آمریکا
چین گزینههای زیادی برای پاسخ به تعرفههای جدید آمریکا دارد، اما اقدامات تلافی جویانه میتواند منجر به تشدید تنشهای تجاری شود.
به گزارش مشرق، از تعرفههای تلافی جویانه بر کالاهای آمریکایی مانند قطعات خودرو و سویا گرفته تا کنترل مواد معدنی خام ضروری برای خط تولید محصولات آمریکایی، تحلیلگران میگویند چین اگر بخواهد به تعرفههای جدید آمریکا پاسخ دهد، گزینههای زیادی دارد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در آخر هفته تعرفههای ۱۰ درصدی بر محصولات چینی را اعلام کرد و خطرات را در تقابل تجاری بین ابرقدرتهای جهانی که هشت سال پیش در اولین دوره ریاستجمهوری او آغاز شد، افزایش داد.
پکن در پاسخ هشدار داد که در جنگ تجاری هیچ برندهای وجود ندارد و متعهد شد که اقدامات متقابلی که هنوز نامشخص است، ئانجام دهد.
خبرهایی مبنی بر توافق کانادا و مکزیک با ترامپ برای به تعویق انداختن تعرفههای ۲۵ درصدی بر کالاهایشان، به دنبال آن اعلام شد که پس از آن احتمالا ترامپ در ۲۴ ساعت آینده با چین نیز مذاکره خواهد کرد تا برای توافق تلاش کند.
اما از آنجایی که تهدید اقدامات جدید همچنان بر پکن ادامه دارد، چشمها به آنچه مقامات در آنجا به عنوان پاسخ در نظر گرفتهاند، دوخته شده است.
با توجه به اینکه اقتصاد چین همچنان با مصرف کند و رشد آهسته دست و پنجه نرم میکند، تحلیلگران انتظار دارند که چین فعلا از کارت خود استفاده نکند یا حداقل تا دور دیگری از تعرفهها که میتواند آسیب بیشتری به بار آورد، آنها را رو نکند.
تلافی فوری در دستورکار چین نیست
تحلیلگران بانک UBS در یادداشتی نوشتند: ما انتظار داریم که چین پس از افزایش ۱۰ درصدی تعرفهها به تلافی فوری اقدام نکند، اما درهای مذاکره و همکاری را باز نگه خواهد داشت.
پیش بینی میشود که چین همان استراتژی دور اول افزایش تعرفهها در سال ۱۹-۲۰۱۸ را دنبال کند.
بر اساس دادههای آمریکا تجارت دوجانبه در سال ۲۰۲۴ بیش از ۵۳۰ میلیارد دلار بوده است و صادرات کالاهای چینی به این کشور بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار است و این عدم تعادل تجاری مدتهاست که در واشنگتن باعث ایجاد نگرانیهایی شده است.
خواستههای کلیدی آمریکا در اولین جنگ تجاری دسترسی بیشتر به بازارهای چین، اصلاحات گسترده در زمینه بازی تجاری که به شدت به نفع شرکتهای چینی است و کاهش کنترلهای شدید دولتی بود، اما این بار، واشنگتن همچنین از چین خواسته است تا صادرات عناصر شیمیایی به مکزیک را که مسئول دهها هزار مرگ است، متوقف کند.
پس از مذاکرات طولانی و پر پیچ و خم در دوره اول ترامپ، چین و آمریکا با معاملهای که به عنوان توافق «فاز اول» شناخته شد، اعلام کردند که آتش بس در جنگ تجاری تقریباً دو ساله حکمفرما شود.
افزایش تعرفه با احتیاط ترامپ درخصوص چین
پکن در طول این مدت دست به تلافی زد و تعرفههای خود را بر همه چیز از خودرو گرفته تا سویا وضع کرد، که برای آسیب رساندن به پایگاه رایدهی ترامپ در مناطق روستایی آمریکا طراحی شده بود.
همچنین محدودیتهایی بر صادرات فلزات خاکی کمیاب که چین بر عرضه جهانی آن تسلط دارد و آمریکا همچنان به شدت به آن وابسته است، اعمال کرد.
هری مورفی کروز، رئیس گروه اقتصاد چین و استرالیا در مودی آنالیتیکس به خبرگزاری فرانسه گفت: اگر یک جنگ تجاری جدید تشدید شود، اقدامات چین میتواند شامل افزایش تعرفه ها، کنترل صادرات بر مواد معدنی حیاتی ضروری برای تولید آمریکا، دسترسی محدود به بازار به شرکتهای آمریکایی فعال در چین، یا کاهش ارزش یوان باشد، اما پکن ممکن است از اولین بن بست درس گرفته باشد.
در حال حاضر، تحلیلگران بر این باورند که اقدامات چین خیلی سخت نخواهد بود، زیرا ژانگ ژیوی از شرکت Pinpoint Asset Management در یادداشتی گفت: افزایش تعرفه ۱۰ درصدی ترامپ، شوک بزرگی برای اقتصاد چین نیست.
او افزود: بعید است که انتظارات بازار در مورد چشم انداز کلان چین در سال جاری تغییر کند، چرا که این کشور قبلاً باعث افزایش تعرفههای آمریکا شده است.
احتمال تغییر سیاست چین در مقابل فشارهای آمریکا
از سویی دیگر رئیس جمهور آمریکا دستور بازنگری عمیق رویههای تجاری چین را صادر کرده است که نتایج آن تا اول آوریل اعلام میشود.
مورفی کروز گفت که این میتواند به عنوان کاتالیزوری برای تعرفههای بیشتر عمل کند و پکن را برای تغییر تاکتیکها تحت فشار قرار دهد.
اقتصاددانان UBS میگویند: اگر آمریکا بعدا تعرفههای قابل توجهی را اعمال کند، این استراتژی عدم تلافی ممکن است تغییر کند.
در چنین حالتی، ما فکر میکنیم که چین ممکن است به صورت هدفمند و محدود با اعمال تعرفه بر محصولات کشاورزی منتخب، قطعات خودرو و انرژی با آمریکا مقابله به مثل کند.
کارشناسان اضافه کردند که چین همچنین میتواند اجازه دهد ارزش پول خود کاهش یابد و رقابت پذیری صادرات خود را افزایش دهد.