خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 16 بهمن 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

توسعه گردشگری در استان مرکزی نیازمند تغییر نگاه مدیران است

تسنیم | استان‌ها | سه شنبه، 16 بهمن 1403 - 14:30
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی با بیان اینکه توسعه گردشگری استان، نیازمند تغییر نگاه مدیران است، گفت: 185 هنرمند صنایع دستی استان مرکزی تحت پوشش بیمه قرار گرفته اند.
گردشگري،استان،فرهنگي،مركزي،ميراث،توسعه،تاريخي،منطقه،قرار،صنا ...

به گزارش تسنیم از اراک، محمود مرادی نراقی ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه استان مرکزی با اشاره به اینکه استان مرکزی به لحاظ ظرفیت‌های تاریخی جزو پنج استان برتر کشور است، اظهار کرد: متأسفانه به دلیل برخی عوامل و سیاست‌های گذشته، نتوانسته‌ایم در رتبه‌های نخست گردشگری کشور قرار گیریم و جایگاه استان در این حوزه به حدود پانزدهم تنزل یافته است.
وی افزود: در سال‌های گذشته، نگاه غالب بر استان، صنعتی بوده و کمتر به ظرفیت‌های گردشگری توجه شده است.
این مسئله باعث شده که زیرساخت‌های گردشگری به اندازه کافی توسعه نیابد.
با این حال، تغییر نگرشی در سطح مدیران استان آغاز شده و صنعت گردشگری در سیاست‌های کلان استان جایگاه بهتری پیدا کرده است.
اکنون در جلسات تخصصی، کارگروه‌ها و اسناد بالادستی استان، به ظرفیت‌های گردشگری پرداخته می‌شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی ادامه داد: زیرساخت‌های گردشگری شامل جاده‌ها، تأسیسات اقامتی و مراکز تفریحی است.
اگر در یک مقصد گردشگری، امکانات مناسبی برای پذیرایی از گردشگران فراهم نشود، حتی با وجود ظرفیت‌های بالا، نمی‌توان به جذب گردشگر پایدار امید داشت، بنابراین، اولین گام برای توسعه گردشگری، تغییر نگاه مدیران استان و برجسته‌سازی ظرفیت‌های موجود در برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم‌گیری‌های کلان است.
وی تصریح کرد: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان که متولی تخصیص منابع دولتی است، اکنون در حال توجه بیشتر به بخش گردشگری است، حتی نمایندگان مجلس نیز به استعدادهای گردشگری شهرستان‌های خود توجه بیشتری نشان می‌دهند و پیگیر تخصیص اعتبارات به این حوزه هستند.
در فصل بودجه‌نویسی، تقویت اعتبارات وزارت میراث فرهنگی اهمیت زیادی دارد، چرا که این وزارتخانه با وجود وظایف گسترده، همچنان از بودجه محدودی برخوردار است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی خاطرنشان کرد: در راستای توسعه گردشگری، آموزش دهیاران، بخشداران، شهرداران و فرمانداران در دستور کار قرار گرفته است تا بتوانند ظرفیت‌های گردشگری مناطق خود را به فرصت‌های اقتصادی تبدیل کنند.
به عنوان نمونه، دو ماه پیش، نشستی تخصصی در شهرستان محلات برگزار شد و از عباس برزگر، یکی از موفق‌ترین فعالان گردشگری روستایی، دعوت شد تا تجربیات خود را در این حوزه ارائه دهد.
این نشست، نمونه‌ای از اقدامات عملی برای توسعه گردشگری در استان مرکزی محسوب می‌شود.
راه‌اندازی درگاه الکترونیکی تسهیل فرآیند صدور مجوزها
ویبا اشاره به توسعه زیرساخت های گردشگری استان مرکزی گفت: برای توسعه زیرساخت‌های گردشگری استان، باید هم از ظرفیت‌های موجود در روستاها استفاده کرد و هم از طریق برنامه‌ریزی‌های کلان، اعتبارات لازم را جذب نمود.
در برخی از روستاهای هدف گردشگری، سرمایه‌گذاران از شهرهای دیگر، از جمله تهران، اقدام به سرمایه‌گذاری کرده‌اند، اما به دلیل چالش‌هایی میان مدیریت محلی و گردشگران، این سرمایه‌گذاری‌ها با مشکلاتی مواجه شده است.
نبود آموزش‌های لازم و عدم برنامه‌ریزی مناسب، از جمله دلایلی است که باعث چنین چالش‌هایی می‌شود.
مرادی‌نراقی خاطرنشان کرد: با همدلی میان مدیران استان، به ویژه استاندار مرکزی، اقدامات گسترده‌ای برای توسعه گردشگری در دست اجراست.
به عنوان نمونه، شهرستان محلات سال گذشته به عنوان نخستین شهرستان هدف گردشگری استان معرفی شد و امسال نیز برنامه‌ریزی گسترده‌ای برای توسعه گردشگری در شهرستان‌های مستعد، به‌ویژه ساوه، انجام شده است.
وی افزود: یکی از مشکلات اساسی در مسیر سرمایه‌گذاری، مسائل مرتبط با استعلام‌ها و مجوزهاست.
گاهی سرمایه‌گذار درخواست مجوز می‌دهد، اما به دلیل موانع اداری، صدور مجوز ماه‌ها به تعویق می‌افتد.
خوشبختانه، با راه‌اندازی درگاه الکترونیکی مجوزها، فرآیند صدور مجوزها تسهیل شده است.
از رسانه‌ها نیز انتظار داریم که در معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان نقش فعالی ایفا کنند تا سرمایه‌گذاران بیشتری به این حوزه جذب شوند.
در شهر اراک، بیشتر خانه‌های تاریخی می‌توانند برای گردشگری مورد استفاده قرار گیرند، اما سایر شهرستان‌ها و مناطق هدف گردشگری، نیازمند توسعه اقامتگاه‌های بوم‌گردی هستند.
به عنوان نمونه، قنات ابراهیم‌آباد یکی از ظرفیت‌های مهم گردشگری استان است که می‌تواند در این راستا توسعه یابد.
بازسازی برج شیشه اراک با همکاری شهرداری
مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی بازسازی برج شیشه را بخشی از هویت تاریخی شهر اراک دانست و گفت: این پروژه که در حال حاضر زمین آن در اختیار نیروی انتظامی قرار دارد، طبق مذاکرات انجام‌شده میان شهرداری، شورای اسلامی شهر و مدیریت شهری، قرار است توسط شهرداری مجدداً خریداری شود.
در این راستا، معوضی به نیروی انتظامی اختصاص داده خواهد شد تا این فضا برای اجرای طرح‌های فرهنگی بازسازی شود.
مرادی‌نراقی افزود: بر اساس اظهارات مسئولان، پروژه مذکور مطابق با تصاویر و مستندات تاریخی موجود، با همان سبک معماری گذشته، در منطقه مورد نظر احیا خواهد شد.
این پروژه در قالب یک طرح فرهنگی و با همکاری شهرداری و شورای شهر اجرا می‌شود.
از جمله برنامه‌های پیش‌بینی‌شده در این طرح، ایجاد نگارخانه، خانه موسیقی و فرهنگسراست که بخشی از هویت تاریخی اراک را احیا خواهد کرد.
وی تصریح کرد: مذاکرات با نیروی انتظامی در مراحل نهایی قرار دارد و شهرداری نیز حمایت کامل خود را برای بازسازی و اجرای این پروژه اعلام کرده است.
این اقدام گامی مهم در راستای توسعه فرهنگی و گردشگری شهر اراک محسوب می‌شود ضمن اینکه در گذشته، اختلاف‌نظرهایی میان میراث فرهنگی و سایر نهادها وجود داشت، اما اکنون این همکاری منجر به اتفاقات مثبتی در حوزه حفظ آثار تاریخی و توسعه گردشگری شده است.
نمونه‌ای از این همکاری، پروژه‌هایی است که در بازار اراک در حال اجراست و همچنین برنامه‌های سرمایه‌گذاری که در حوزه گردشگری این شهر در دست انجام است.
منطقه مشکویه باستانی زرندیه؛کانون توجه میراث فرهنگی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی با اشاره به آخرین وضعیت محوطه باستانی زرندیه گفت: منطقه باستانی مشکویه زرندیه یکی از محوطه‌های باستانی ثبت‌شده در شهرستان زرندیه است که در میان زمین‌های یک مالک شخصی قرار دارد، مورد تعرض قرار گرفت.
پس از شکایت اداره کل میراث فرهنگی، مالک محکوم شد و موظف به حفاظت از این محوطه شد.
با این حال، اخیراً تعدادی حفار غیرمجاز اقدام به حفاری در این منطقه کرده بودند که پس از شناسایی، دستگیر شدند.
مرادی‌نراقی افزود: یکی از این حفاران غیرمجاز به جرم حفاری غیرقانونی محکوم شده و در حال گذراندن دوران حبس خود است.
این مسئله حساسیت ویژه‌ای را نسبت به اهمیت تاریخی این منطقه ایجاد کرده و مسئولان تصمیم دارند در سال‌های آینده پژوهش‌ها و کاوش‌های باستان‌شناسی را در این محوطه انجام دهند ضمن اینکه زرندیه و ساوه از دیرباز محل سکونت انسان بوده و ارزش تاریخی بالایی دارند و به گفته کارشناسان، کشفیات انجام‌شده در محوطه‌های مشابه، از جمله کشف بزرگ‌ترین آتشکده ساسانی و کتیبه‌های خط پهلوی در کاشان، اهمیت این مناطق را دوچندان می‌کند.
185 هنرمند تحت پوشش بیمه قرار گرفته اند
مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی استان مرکزی با اشاره به اینکه امسال 185 هنرمند صنایع دستی بر اساس لیست‌های سنوات گذشته برای بهره‌مندی از بیمه معرفی شدند گفت: این روند شامل دریافت تأییدیه‌های لازم از تهران و نهایی شدن اسامی بوده است.
با این حال، برخی از هنرمندان پس از تأیید نهایی، به دلیل عدم مراجعه شخصی یا اشتغال در بخش‌های دیگر، از ادامه فرآیند منصرف شده‌اند.
وی افزود: یکی از مشکلات اجرایی این طرح، نیاز به طی کردن مجدد روندهای اداری برای جایگزینی هنرمندانی است که مراجعه نکرده‌اند.
همچنین برخی از افرادی که در سال‌های گذشته بیمه شده‌اند، همچنان از خدمات بیمه‌ای استفاده می‌کنند، در حالی که فعالیتی در حوزه صنایع دستی ندارند.
این موضوع باعث شده ظرفیت محدود بیمه که باید به هنرمندان فعال اختصاص یابد، دچار چالش شود.
مرادی‌نراقی تصریح کرد: مسئولان در حال بررسی و اصلاح لیست هنرمندان بیمه‌شده هستند تا اطمینان حاصل شود که سهمیه محدود بیمه به افراد شایسته و فعال در حوزه صنایع دستی تعلق گیرد.
از آنجا که بخش زیادی از هزینه بیمه هنرمندان توسط دولت تأمین می‌شود، ظرفیت‌های بیمه‌ای نیز بر اساس بودجه تخصیص‌یافته تعیین شده و دست میراث فرهنگی در افزایش این ظرفیت بسته است.
پیگیری‌های مربوط به منطقه تاریخی زلف‌آباد
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی با اشاره به آخرین وضعیت محوطه تاریخی زلف‌آباد گفت: پیگیری‌های مربوط به منطقه تاریخی زلف‌آباد نیز در دستور کار میراث فرهنگی قرار دارد، بخشی از اسناد و مدارک مرتبط با این منطقه مستند و ثبت شده و حریم آن نیز مشخص شده هرچند برخی اقدامات کاوشی در این منطقه انجام شده، اما بخش‌های دیگری همچنان نیازمند پژوهش و کاوش‌های باستان‌شناسی هستند.
مرادی‌نراقی افزود: با توجه به پیگیری‌های مسئولان شهرستان، به‌ویژه فرماندار، شورای اسلامی و شهردار، مقرر شده است که منطقه زلف‌آباد در قالب تفاهم‌نامه‌ای در اختیار مدیریت شهری قرار گیرد.
بر اساس این تفاهم‌نامه، این منطقه با رعایت استانداردهای میراث فرهنگی، تحت نظارت و مدیریت شهری قرار خواهد گرفت تا برای حفاظت و استفاده بهینه از آن برنامه‌ریزی شود و تلاش‌ها برای حفظ و احیای محوطه تاریخی زلف‌آباد ادامه دارد و همکاری مدیریت شهری می‌تواند به روند توسعه این منطقه کمک کند.
حضور در نمایشگاه گردشگری با محوریت مفاخر و مشاهیر
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی با اشاره به حضور در نمایشگاه گردشگری با محوریت مفاخر و مشاهیر گفت: استان مرکزی امسال از 23 تا 26 بهمن با محوریت معرفی مفاخر، مشاهیر و شخصیت‌های برجسته فرهنگی، ادبی و سیاسی خود، در نمایشگاه گردشگری کشور حضور خواهد یافت.
این استان که سهم قابل‌توجهی از شخصیت‌های تأثیرگذار کشور را در حوزه‌های مختلف به خود اختصاص داده، قصد دارد بخشی از این هویت ارزشمند را در این رویداد ملی به نمایش بگذارد.
مرادی‌نراقی افزود: یکی از مهم‌ترین اقدامات جدید در حوزه گردشگری، انعقاد تفاهم‌نامه همکاری مشترک بین چهار استان اصفهان، سمنان، قم و مرکزی است.
با وجود محدودیت‌های مالی، استان مرکزی برای حضور مؤثر در نمایشگاه گردشگری تلاش کرده و برای تأمین منابع مالی از شهرداری‌ها، فرمانداری‌ها، صنایع و اتاق بازرگانی درخواست کمک کرده است.
هدف از این حضور، معرفی ظرفیت‌های استان و مقایسه آن با سایر استان‌های کشور است.
همچنین نمایشگاه صنایع‌دستی نیز به‌طور ویژه در این رویداد برگزار خواهد شد تا توانمندی‌های استان در این بخش به نمایش گذاشته شود.
انتهای پیام/711/