بیتوجهی اوپکپلاس به درخواستهای ترامپ
مصمم بودن اوپکپلاس برای اجرای برنامه تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو از آوریل نشان از بیتوجهی اعضای این ائتلاف به درخواستهای ترامپ دارد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، اعضای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپکپلاس) روز دوشنبه در پنجاهوهشتمین نشست وزارتی نظارت بر توافق این ائتلاف با وجود هشدارهای دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا به اوپک برای کاهش قیمت نفت، اعلام کردند به برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای خود از آوریل امسال (افزایش تولید مرحلهای) پایبند میمانند و در عین حال اداره اطلاعات انرژی آمریکا، زیرمجموعه وزارت انرژی ایالات متحده، را از منابع مورد استفاده برای نظارت بر تولید و پایبندی اعضا به توافق کاهش عرضه اوپکپلاس حذف کردند.
اوپکپلاس و ترامپ بهدلیل اظهارنظرهای گاه و بیگاه وی درباره بازار نفت در طول دولت نخست وی در بازه زمانی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ میلادی، بارها تضاد منافع داشتند.
ترامپ از زمان بازگشت به قدرت در ژانویه از اوپک خواسته است قیمتها را کاهش دهند و اعلام کرد این کار سبب پایان تنشهای روسیه و اوکراین میشود.
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه، پس از نشست دیروز گفت: اوپکپلاس درباره درخواست ترامپ برای افزایش تولید مذاکره و توافق کردند که برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه را از یکم آوریل طبق توافق پیشین اجرا کنند.
کارگروه وزارتی نظرت بر توافق اوپکپلاس در نشست دیروز پس از تجزیهوتحلیل کامل از سوی دبیرخانه اوپک، بهعنوان بخشی از منابع ثانویه مورد استفاده برای ارزیابی تولید نفت خام و پایبندی اعضا به تعهدهایشان در بیانیه همکاری، مؤسسه ریستاد انرژی و اداره اطلاعات انرژی آمریکا را با مؤسسههای «کپلر» (Kpler)، «اویلکس» (OilX) و «ئیاسایآی» (ESAI) جایگزین کردند.
یکی از منابع اوپکپلاس در این باره گفت: حذف دادههای اداره اطلاعات انرژی آمریکا به این دلیل است که آنها اطلاعات مورد نیاز را در اختیار ما قرار نمیدهند و این تصمیم دلیل سیاسی نداشته است.
یک سخنگوی ریستاد انرژی هم گفت: ریستاد انرژی برای روابط تجاری طولانیمدت با اوپک ارزش قائل است و میداند که برای این جنبه خاص از تعامل، همکاری با ارائهدهندگان مختلف اطلاعاتی بازار موضوعی عادی است.
اوپکپلاس از منابع ثانویه برای کمک به نظارت بر تولید خود بهدلیل اختلافهای تاریخی اوپک درباره تولید نفت اعضا استفاده میکند و گهگاه فهرست را تغییر میدهد.
در مارس ۲۰۲۲، اوپکپلاس آژانس بینالمللی انرژی را بهعنوان منبع ثانویه کنار گذاشت؛ تصمیمی که منابع اوپکپلاس در آن زمان گفتند از سوی عربستان هدایت شده است که نشاندهنده نگرانی درباره نفوذ ایالات متحده بر ارقام این نهاد ناظر بود.
نشست روز دوشنبه با افزایش قیمت نفت پس از اعمال تعرفههای گمرکی ترامپ بر مکزیک، کانادا و چین، شریکای تجاری اصلی آمریکا، همزمان بود که این روند نگرانی درباره اختلال در عرضه را هم افزایش داد.
با این حال، بهدلیل نگرانی درباره تأثیر تحریمهای ایالات متحده بر روسیه، قیمتها هنوز به سطح ۸۳ دلار برای هر بشکه که در ۱۵ ژانویه رسیده بود، بازنگشته است.
اعضای ائتلاف اوپکپلاس که نیمی از نفت جهان را تولید میکند، بهمنظور حمایت از وضع قیمت و بازارهای جهانی نفت خام، با در نظر گرفتن برنامه کاهش عرضه گروهی در کنار کاهش عرضه داوطلبانه در مجموع روزانه ۵ میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه از تولید خود کاستهاند که معادل ۵.۷ درصد تقاضای جهانی است.
براساس محاسبات رویترز، برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای از آوریل و طرح افزایش تولید امارات متحده عربی، با افزایش روزانه ۱۳۸ هزار بشکهای بهصورت ماهانه آغاز میشود و این افزایش تا سپتامبر ۲۰۲۶ ادامه خواهد داشت.
بر اساس رویه پیشین اوپک پلاس، تصمیم نهایی برای ادامه افزایش ماه آوریل در اوایل ماه مارس و با برگزاری نشست وزارتی انتظار میرود.