هزینههای نتانیاهو بر واشنگتن؛ قمار ترامپ روی اسب بازنده - تسنیم
شکست های اسرائیل در غزه و لبنان البته مختص رژیم صهیونیستی اسرائیل نیست و دولت ایالات متحده هم به دلیل حمایت های همه جانبه سنگین از اسرائیل در جنگ غزه در شکست ها، رسوایی ها و جنایات آن شریک است.
گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی اخیراً با هواپیمای رسمی «بال صهیون» راهی واشنگتن شد تا با مقامهای دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور ایالات متحده در همان هفتههای اول حاکمیت آنها در آمریکا دیدار کند.
برخی منابع غیررسمی مدعی شدهاند نتانیاهو به دلیل صدور حکم بازداشت بینالمللی از سوی دیوان بینالمللی کیفری مستقر در لاهه مجبور شد قاره اروپا را دور بزند و از مسیری غیرعادی به سمت آمریکا حرکت کند مقصد سفرش را از دید رادار کشورهای اروپایی پنهان نگاه دارد.
اگر همه عوامل دیگر را کنار بگذاریم همین یک مسئله نشان میدهد نتانیاهو نه به عنوان یک مقام عادی بلکه به عنوان یک عنصر شکستخورده وارد واشنگتن شده است.
نخستین هزینه سنگین نتانیاهو بر واشنگتن در این مسافرت ارسال پیام بدنامی میزبانی آمریکا از او است که به ارتکاب جنایت علیه بشریت و نسلکشی در نوار غزه روبرو است و پیام دوم، بدنامی نقض قوانین بینالملل از سوی ایالات متحده است.
نکته سوم این که نتانیاهو علاوه بر این در شرایطی پای به واشنگتن گذاشته است که آتشبس غزه به یک شکست بزرگ برای اسرائیل تفسیر میشود.
نهاد نظامی رژیم صهیونیستی که در زمان تأسیس اعلام کرده بود هدف آن محافظت از همه اسرائیلیها و همچنین همه یهودیان در سراسر جهان است، بعد از مشاهده ناتوانی خود در محافظت از جبهه داخلی رژیم صهیونیستی و گسترش روزافزون تلفات انسانی میان اسرائیلیها، کابینه این رژیم را برای توقف جنگ تحت فشار قرار داد.
طی سالهای گذشته شواهد زیادی از سقوط نظریه توهمی اسرائیل مبنی بر «ارتش اسطورهای و شکستناپذیر» این رژیم مشاهده شده بود و در جنگ 16 ماهه غزه هم بار دیگر ناتوانی ارتش اسرائیل و بهطورکلی نهاد نظامی این رژیم در تحمیل معادلات خود اثبات شد.
رژیم صهیونیستی علاوه بر این از شرایط ناپایدار سیاسی-اجتماعی برخوردار است و پذیرش آتشبس باعث به اوج رسیدن اختلافات داخلی در این رژیم شده به گونهای که هر لحظه امکان آن میرود که کابینه نتانیاهو دچار فروپاشی شود.
فنای حیثیت آمریکا بخاطر اسرائیل
مهمتر از همه اینکه رژیم صهیونیستی در حال حاضر به دلیل راهاندازی جنگ به منفورترین موجودیت سیاسی در دنیا تبدیل شده است.
چندی پیش روزنامه صهیونیستی هاآرتص هشدار داده بود که اسرائیل در حال تقویت کردن نسل جدیدی از نفرت از خودش در میان مردم جهان است.
این شکستها البته مختص اسرائیل نیست و دولت ایالات متحده هم به دلیل حمایتهای سنگینی که از اسرائیل در جنگ غزه در زمینههای مختلف سیاسی، نظامی، امنیتی و مالی کرده در آن شریک است.
دانشگاه براون اکتبر سال 2024 در یک سالی جنگ غزه گزارش داده بود که آمریکا رقم بیسابقهای معادل نزدیک به 18 میلیارد دلار به اسرائیل کمک نظامی ارائه داده است.
روزنامه گاردینگزارش داده بود که آمریکا از مکانیسمهای ویژهای برای کمکرسانی به اسرائیل استفاده کرده و حتی قوانین داخلی ایالات متحده را هم در این راستا دور زده است.
علاوه بر این، گزارش پایگاه «پروپابلیکا»نشان داد که وزارت خارجه آمریکا گزارشها درباره نقض حقوق بشر توسط ارتش اسرائیل را نادیده گرفته است.
این اتفاقات باعث شد که جنگ غزه تقریباً به همان اندازه رژیم صهیونیستی به ایالات متحده هم لطمات حیثیتی وارد کند.
این جنگ به ارزشهایی که ایالت متحده ادعا میکرد شاکله فکری جهان غرب را تشکیل میدهد ضربه وارد کرد و باعث شد ارزشهایی مانند حقوق بشر و دموکراسی آمریکایی مقابل چشم جهانیان بیاعتبارتر از گذشته شوند.
علاوه بر این بسیاری از کارشناسان این استدلال را مطرح کردند که حمایت آمریکا از کارزار نظامی اسرائیل میتواند باعث مخاطرات امنیتی طولانی مدت برای ایالات متحده شود و ناامنیها در منطقه را تشدید کند.
کاهش هزینه آمریکا در همه جهان خوب است به جز اسرائیل
همه این حمایتها از رژیم صهیونیستی در حالی صورت گرفت که ایالات متحده آمریکا درگیر مسائل و مشکلات داخلی بود.
بسیاری از منتقدان میگویند میلیاردها دلاری که آمریکا در قالب کمکهای نظامی به اسرائیل ارائه کرده میتوانست صرف رسیدگی به مشکلات داخلی نظیر بهداشت، آموزش، زیرساختها و جلوگیری از فجایعی مانند آتشسوزی کالیفرنیا شود.
نکته جالبتر آنکه سفر نتانیاهو به واشنگتن در حالی انجام میشود که ترامپ یکی از منتقدان پلیسبازیهای آمریکا در جهان است و بارها گفته که ایالات متحده هزینههایی که میتواند صرف شهروندان این کشور شود را در جاهایی صرف کرده که هیچ آوردهای برای این کشور به همراه نداشته است.
ترامپ و قمار روی اسب بازنده
در چنین شرایطی سفر نتانیاهو به آمریکا با تمام هزینههایی که به ایالات متحده تحمیل کرده قمار ترامپ روی اسب بازنده است.
نتانیاهو در شرایطی با ترامپ همسفره نشده است که پیروزیهایش در منطقه را با او به اشتراک بگذارد بلکه برای تقسیم شکستها و ناکامیهایش در منطقه است که در واشنگتن حضور پیدا کرده است.
با وجود اینها شواهد حاکی است که دونالد ترامپ علیرغم همه وعدههایی که به شهروندان آمریکا برای پایبندی به آنها داده قصد دارد همانند روسای جمهور پیش از خود همچنان به حمایت از رژیم صهیونیستی ادامه دهد.
او در روزهای گذشته علیرغم لغو همه کمکهای خارجی تا زمان بررسی مجددش در کاخ سفید کمکهای نظامی به رژیم صهیونیستی را ابطال نکرده است.
در روزهای اخیر و در پی حصول توافق آتشبس در قالب جنگ غزه و آغاز روند مبادله اسرا میان حماس و رژیمصهیونیستی، بسیاری از تحلیلگران و منابع غربی مدعی بودند که دولت ترامپ فشارهای جدی را به نتانیاهو وارد کرده تا توافق مذکور را بپذیرد.
پس از آتشبس اینطور وانمود شد که ترامپ اراده خود را به صهیونیست ها تحمیل کرده و موجب ایجاد آتش بس و آرامش شده است.
این در حالی است که دعوت ترامپ از نتانیاهو جهت سفر به آمریکا به عنوان نخستین مسئول سیاسی خارجی پس از برگزاری مراسم تحلیف وی این واقعیت بزرگ را فریاد می زند که ترامپ حتی خود را بیش از جو بایدن رئیس جمهور پیشین آمریکا معتقد به حمایت از اشغالگران اسرائیلی میداند در همان حال که او هم در رابطه با جنگ غزه نیز به این درک راهبردی رسیده که امکان پیروزی اسرائیل بر مقاومت فلسطین وجود ندارد.
درست به همین دلیل بسترهای لازم برای توافق آتش بس را به سهم خود فراهم کرده است.
به بیان ساده تر، آنچه وی در قالب مذاکرات آتش بس جنگ غزه انجام داده، نه از روی حسن نیت بلکه از سرِ ناچاری و بنبست در مواجهه با مقاومت فلسطین بوده است.
انتهای پیام/