خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 17 بهمن 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

آیا ترامپ جنگ اوکراین را به پایان خواهد برد؟

مشرق | بین‌الملل | چهارشنبه، 17 بهمن 1403 - 11:18
جنگ،روسيه،اوكراين،امريكا،پايان،راهبردي،اروپا،وعده،ناتو،منافع ...

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی روی میز نوشت:
دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا در دوران مبارزات انتخاباتی خود ضمن انتقادهای سخت از حریف خود «جو بایدن» در خصوص جنگ در اوکراین و تکرار این موضوع که ضعف های بایدن باعث حمله روسیه به اوکراین شد و اگر او رئیس جمهور امریکا بود هیچوقت اجازه نمی داد روسیه به اوکراین حمله کند، وعده می داد که در صورت انتخاب مجدد، می تواند در مدت کوتاهی از طریق مذاکره و فشار دیپلماتیک جنگ را به پایان برد.
اکنون او در کاخ سفید است و زمان عملی ساختن حرف ها و وعده هایی که برای انتخاب مجددش داده بود.
ترامپ در دوره رقابت های انتخاباتی خود در موضوعات و عرصه های مختلفی صحبت کرده و وعده های متعددی داده بود که موضوع پایان دادن به جنگ اوکراین یکی از آن موارد است.
اظهارت ترامپ در مورد پایان دادن به جنگ در اوکراین به گونه ای بود که روسیه از به قدرت رسیدن ترامپ استقبال کرد و رسانه های روسیه و فضای سیاسی و مباحث اندیشکده ای روسیه گفتمان هایی را در راستای زمینه های پایان جنگ آغاز کرده و با نوعی خوش بینی، آینده روابط روسیه و امریکا و پایان جنگ اوکراین را در دوران ترامپ مورد بحث و بررسی قرار می دهند.
پرونده جنگ اوکراین را درحال حاضرمی توان مهمترین پرونده بسیار پیچیده بین المللی دانست که منافع قدرتهای جهانی و منطقه ای متعددی را با بازی مجموع صفر بهم گره زده است.
طرفین جنگ در شرایطی قرار دارند که برخی خواسته های راهبردی خود بگذرند و قبول خواسته راهبردی یک طرف برای طرف دیگر شکستی راهبردی محسوب می شود.
فضای سیاسی، رسانه ای و اندیشکده ای اروپا به شدت ضد روسی است و اگر گفته شود که تصویر روسیه در افکار ساخته شده مشابه تصویر نازی ها در دوران جنگ جهانی دوم است سخن اغراق آمیز نخواهد بود.
اروپا جنگ اوکراین را جنگ خود ساخته است و فعلا قصد دارد تا اخرین سرباز اوکراینی!
این جنگ را ادامه دهد.
اوکراین این جنگ را جنگ بزرگ میهنی برای آزاد سازی سرزمین های خود می داند.
اما نمی تواند به جهت تاریخی و اجتماعی پیوستگی سرزمین های روس نشین را با سرزمین مادری اوکراینی ها به اثبات رساند لذا الحاق این مناطق به خود را تنها در پرتو پیوستن با ناتو و اتکا به قدرت نظامی آن می بیند.
روسیه علت اصلی شروع جنگ را گسترش ناتو به سمت مرزهایش از طریق اوکراین می داند و پیوستن اوکراین به ناتو را تهدیدی راهبردی برای روسیه می داند و پایان جنگ را در صورتی متصور می بیند که اولا اوکراین به یک کشور بی طرف بین روسیه و ناتو تبدیل شود ثانیا الحاق کریمه و مناطق روس نشین اوکراین به روسیه به رسمیت شناخته شود و وضعیت جدید شکل گرفته مورد تایید غرب قرار گرفته و تضمین های لازم به جهات امنیتی به روسیه داده شود و بالاخره تحریمهای علیه روسیه برداشته شود.
اوکراین و متحدان غربی شرایط روسیه را غیرقابل قبول دانسته و بر تمامیت ارضی اوکراین (بازگشت کریمه و مناطق شرقی) تاکید می نمایند و بدون آن که اعلام کنند، مرزهای اوکراین ها را مرزهای ناتو با روسیه می دانند که اگر حفاظت نشوند روسیه به درون ناتو آمده است.
از ابتدای شروع جنگ روسیه و اوکراین در امریکا خصوصا بین جناحی از جمهوریخواهان و دموکراتها تفاوت نگاهی اندکی با نگاه اروپایی وجود داشت.
در مقطعی هنری کیسنجر گفته بود «برای صلح باید زمین داد» ولی این سخن کیسنجر به شدت توسط کشورهای اروپایی و جهانگرایان امریکایی مورد حمله قرار گرفت و جریان جنگ در مسیری هدایت شد که پایان جنگ را فقط در شکست راهبردی روسیه می دید و برای روسیه هم شکست راهبردی معنی تهدید وجودی داشت و نمی توانست با شرایط اروپا کنار آید.
اکنون ترامپ به قدرت رسیده است و برای عملی ساختن وعده خود در مورد پایان جنگ اوکراین باید دست به اقدام بزند.
اما ترامپ و تیم او می دانند جنگ اوکراین جنگ بین دو کشور معمولی نیست که از طریق تهدید و فشار و مذاکره بتواند به راه حل میانه ای برسد بلکه این جنگ بین دو بلوک اعلام نشده ولی واقعی است.
امریکا قبل از هر اقدامی برای پایان جنگ اوکراین باید اروپا را با خود همراه سازد که اگر نگوییم غیرممکن است باید بگوییم بسیار مشکل است.
در بین تحلیلگران روسی این نگاه وجود دارد که ریشه های جنگهای بین المللی اول و دوم و جنگ سرد در اروپا بوده و این اروپائیان (خصوصا انگلیس) بوده اند که امریکا را به درون این جنگها کشانده اند تا ضعف نظامی خود را با قدرت امریکا جبران کنند و برای این ادعای خود دلایلی متعددی را بیان می کنند.
این گروه از تحلیلگران روسی معتقدند که منافع آمریکا در درگیریهای اروپا نیست ولی اروپائیان به طرق مختلف امریکا را به درون درگیریهای اروپایی می کشانند لذا می تواند با امریکا مسیری مستقل از اروپا برای منازعات و اختلافات پیدا کرد.
البته همین گروه از تحلیلگران روسی که معتقدند مستقل از اروپا می توانند با امریکا در مورد منازعات بین المللی از جمله در مورد جنگ اوکراین به توافقی دست یابند، می گویند که امریکا در سه حالت ممکن است در مورد اوکراین با روسیه به توافق برسد: اول افزایش جدی تهدید از جانب افغانستان علیه منافع حیاتی امریکا، دوم شکست نظامی قطعی اوکراین در میدان جنگ و سوم خروج روسیه از اتحاد راهبردی با چین.
در ادبیات سیاسی موجود در روسیه در بین سه حالت فوق آن چه را به شدت رد می کنند موضوع خروج روسیه از اتحاد راهبردی با چین است و این حالت را به معنی تهدید بنیادین علیه امنیت جهانی می دانند.
برخی اطلاعات منتشر شده در روسیه حکایت از آن می کند که تیم ترامپ در دوره اول ریاست جمهوی با روسیه در مورد جدائیش از چین با وعده هایی صحبت کرده بود ولی روسیه با آن مخالفت کرده بود.
بنابراین در این دور هم از نظر روسیه اتحاد با چین برای ثبات امنیت جهانی ضروری است و روسیه نمی تواند بخاطر جنگ در اوکراین اتحاد راهبردی خود با چین را کنار بگذارد.
معنی این ادبیات سیاسی آن است که احتمالا روسیه حتی برای مذاکره مستقل از اروپا با امریکا در مورد جنگ اوکراین به دو موضوع فکر می کند اول افغانستان دوم میدان جنگ در اوکراین.
در کنار مباحث فوق در مورد نگاه مستقل امریکا نسبت به مسائل جهانی از جمله جنگ اوکراین باید گفت که در حالت عادی یعنی ادامه وضع موجود، امریکا دلیلی به ورود برای یافتن راه حلی برای جنگ اوکراین نمی بیند.
این جنگ از نظر اقتصادی برای ایالات متحده مفید است زیرا به این کشور اجازه می دهد تا از متحدان خود منافع زیادی جذب کند، مجتمع های نظامی-صنعتی خود را ارتقا دهد و منافع اقتصادی خود را از طریق تحریم های سیستمی بر کشورهای سراسر جهان تحمیل کند.
و البته، به ایالات متحده اجازه می دهد تا آسیب بیشتری به روسیه وارد کند، به این امید که روسیه را فرسوده کند و در نهایت، روسیه را به عنوان هسته راهبردی نظامی رقیب امریکا تضعیف کند هرچند که جنگ اوکراین از نظر داخلی برای ترامپ و تیم او مشکلاتی داشته و وعده انتخاباتی او تحقق نمی یابد.
با توجه به آن چه گفته شد به نظر نمی رسد سال ۲۰۲۵ سال پایان جنگ اوکراین باشد و ترامپ در این سال گامی تعیین کننده برای تحقق وعده انتخاباتی خود در خصوص جنگ اوکراین بردارد.
فعلا منافع خاص امریکا در ادامه جنگ است، شروط روسیه و اوکراین برای پایان جنگ از هم بسیار فاصله دار است، شرایط برای همسو سازی اروپا با امریکا در مورد چگونگی پایان جنگ آماده نیست و بالاخره روسیه علیرغم ابراز خوش بینی به همراهی با امریکا در عرصه های جهانی در مورد اوکراین معتقد است که امریکا انتظاراتی دارد که برای روسیه براورده کردن آنها ممکن نیست لذا بدون دادن جواب رد به امریکا کار خود را پیش می برد.
*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.