خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 17 بهمن 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

حفظ اصالت و معاصرت لازمه فقه برای ارائه در عرصه بین‌المللی است

مهر | دین و اندیشه | چهارشنبه، 17 بهمن 1403 - 13:00
آیت الله علیدوست: فقه ما زمانی در سطح بین‌المللی قابل دفاع خواهد بود که اصالت و معاصرت را توأمان حفظ کند.
فقه،مقاصد،عليدوست،فقهي،موضوع،اشاره،معاصرت،اطهار،امناي،پژوهشگ ...

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست تخصصی «باز تبیین و آسیب‌شناسی اندیشه کارکرد نصوص مبین اهداف عالی و مقاصد شریعت در استنباط احکام» در مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) برگزار شد.
در این نشست، آیت الله علیدوست، عضو هیئت امنای پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر، ضمن بررسی سابقه تاریخی طرح بحث مقاصد در فقه، به جایگاه این موضوع در آثار خود اشاره کرد و گفت: این بحث نخستین بار در سال ۱۳۸۳ در کتاب «فقه و عرف» مطرح شد و پس از آن در مقاله‌ای تحت عنوان «فقه و مقاصد شریعت» در فصلنامه فقه اهل‌بیت در سال ۱۳۸۴ به چاپ رسید.
همچنین، این موضوع در کتاب «فقه و مصلحت» مورد توجه بیشتری قرار گرفت.
علیدوست در ادامه به تحلیل تفاوت‌های مقاصد با علل‌الشرایع پرداخت و تمایز بین نص بسند و مقاصدبسند را تبیین کرد.
وی ضمن پاسخ‌گویی به بیست شبهه مطرح‌شده در این زمینه، به اهمیت این مبحث در فرآیند استنباط احکام اشاره کرد.
وی همچنین کرسی‌های آزاداندیشی را از سرمایه‌های ارزشمند فکری مقام معظم رهبری دانسته و بر ضرورت ترویج و نشر این دیدگاه تأکید کرد.
به گفته وی، احیای این کرسی‌ها می‌تواند مسیر پژوهش‌های فقهی را توسعه دهد و زمینه تبادل آزاد اندیشه‌ها را فراهم سازد.
عضو هیئت امنای پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر، دفاع از فقه شیعه در عرصه جهانی را وظیفه‌ای همگانی دانست و اظهار داشت: «فقه ما زمانی در سطح بین‌المللی قابل دفاع خواهد بود که اصالت و معاصرت را توأمان حفظ کند.
اگر فقه از اصالت تهی شود، به مطالبی سطحی و روزنامه‌وار تبدیل می‌شود و اگر معاصرت نداشته باشد، از کارآمدی بازمی‌ماند.»
وی در ادامه به طرح مباحث نوین در فقه شیعه اشاره کرد و نمونه‌ای از آن را پرداختن امام خمینی (ره) به موضوع بیمه در سال ۱۳۴۲ دانست.
آیت‌ﷲ علیدوست به نقل از بنیان‌گذار انقلاب اسلامی اظهار داشت: «نمی‌توان عمومات آیات و روایات را تنها به معاملات متداول در زمان نزول وحی محدود کرد؛ چنین نگرشی نه‌تنها دور از واقعیت است، بلکه باعث دوری از فهم صحیح دین و فقه خواهد شد.»
گفتنی است، اساتید و پژوهشگران علاقه‌مند می‌توانند جهت دریافت صوت یا متن کامل این نشست به پایگاه اطلاع‌رسانی معاونت پژوهش مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) مراجعه نمایند.